מה לא הבנתם לגבי יציאת החרדים לעבודה
המחקר שהסביר את חזרת החרדים לישיבות בקצבאות שהם מקבלים, החטיא כרגיל את המציאות. על יאיר לפיד, אווירת האנטי וכישלון חוק הגיוס
שוב זה קרה. גופי מחקר שמתיימרים להציג תמונה רלוונטית ונטולת אג'נדות, מפרסמים אחת לתקופה נתונים שמלווים בהסברים על מגמות שכביכול מתרחשות בחברה החרדית. הפעם היה זה המכון הישראלי לדמוקרטיה, שבאדיבותו הוציא דו"ח על שיעורי היציאה לעבודה. לפי המחקר, שזכה לפודקאסט עם אטילה שומפלבי ב-ynet, ב-2015 החלה עצירה משמעותית בהשתלבות של גברים חרדים בשוק העבודה. מדובר בנתון מטריד, אך ההסבר שהצמיד לו המכון מטריד לא פחות. מחקרים על המגזר החרדי מעולם לא היו הצד החזק של הגופים הללו.
- לטורים נוספים – הכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
גם אם מדובר בעבודה מקצועית שנשענת על תובנות הגיוניות, הן עדיין רחוקות מלהיות מדע מדויק. בטח כשמדובר בחרדים שקנאים מאוד לניואנסים. במחקר הנוכחי, כמו בקודמים לו, ההסתכלות "מלמעלה" על החברה החרדית - מלומדת ככל שתהיה - מחטיאה נתונים משמעותיים ומציגה תמונת מצב חלקית בלבד שמשחירה את פניו של מגזר שלם.
הדבר דומה לסדרות טלוויזיה כמו "שבאבניקים" ו"שטיסל", שעל אף המקוריות שלהן בהצגת ניואנסים ומנטליות, לא הצליחו להעביר באופן מדויק את החוויה החרדית האותנטית. לחרדי ממוצע ייקח 30 שניות להבין שהתוכן אינו אמין. הסדרות הללו מוכיחות שגם אם המחקר מלווה על ידי חרדים בעבר או בהווה - כשהשחקנים נדרשים לגלם את הדמויות הם נאבדים בתוכן. ניואנסים חרדיים לא נרכשים בקלות.
וכך גם לגבי המחקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה. יחד עם הנתונים שנאספו במקצועיות, הגיעו בעסקת חבילה גם הסברים. הם תולים את העצירה של שוק העבודה החרדי רק בתקציבים הממשלתיים (יותר קצבאות – פחות עבודה), אבל מתעלמים מגורמים נוספים. הם מבססים את ההשערה על העובדה שחרדים בארה"ב עובדים, ומחזקים אותה בנתונים לכאורה על עלייה בשיעור העובדים לאחר קיצוצים בקצבאות.
יתכן שהקצבאות השונות לחרדים אכן מצמצמות יציאה לעבודה בקהלים מסוימים, אולם הן בוודאי לא העיקר. הסיבה המרכזית היא אווירת ה"אנטי" והמחסום שמהווה חוק הגיוס.
עד שיאיר לפיד נכנס לפוליטיקה ב-2013, התעצם שיעור העובדים החרדים משנה לשנה. ד"ר גלעד מלאך, שפירט את ההסברים שליוו את המחקר, אמר בשיחה עם שומפלבי שמ-2003 הראו החרדים עלייה מגמתית בשיעור היציאה לעבודה. אז מה קרה ב-2015 שבה לכאורה שבו בהמוניהם אל הישיבות?
על פניו, 2003 הייתה השנה הראשונה של בנימין נתניהו כשר אוצר, שבמהלכה החל קיצוץ מאסיבי של קצבאות האברכים וזה מה שגרם לחרדים לצאת לשוק העבודה. אולם אם קצבאות היו הסיבה היחידה שמונעת מחרדים לעבוד, מדוע כשהוחזרו התשלומים בשנים הבאות המשיכו חרדים לצאת לעבוד עד 2015? אני רוצה לטעון ההפך: קיצוץ בקצבאות דווקא עצר את העלייה בשיעורי התעסוקה של הגברים החרדים.
לדברי ד"ר מלאך, מ-2015 החל לצנוח גם שיעור החרדים בצבא ובשירות האזרחי. למיטב ידיעתי, כשיאיר לפיד נכנס לממשלה ב-2013, ופתח במאבק שיצר אנטי ברחוב החרדי, כולל קיצוץ חד בקצבאות, חרדים רבים חשו מאוימים ועזבו את השירות האזרחי.
עד אותן שנים היה השירות האזרחי פופולרי מאוד בקרב צעירים, אבל אווירת לפיד גרמה לכך שרבנים מובילים הורו לקהילות שלהם לא להצטרף אליו. ההוראות הללו לא פורסמו באופן פומבי בעיתונות החרדית, אבל הנושא הובהר באופן נחרץ לחסידים בחצרות השונות. על הדרך, מכיוון שלא ניתן לעבוד באופן חוקי בלי לשרת בצבא או בשירות האזרחי, האנטי ברחוב החרדי הקפיא גם את שיעור היוצאים לעבודה.
טורים נוספים של יעקב פלבינסקי:
- ליברמן מסית נגדנו. הציבור הכללי שומע ומפנים
- זו רק שנאת חרדים וכפיות טובה
- הבלדה על גדעון סער והמפלגות החרדיות
נכון, ב-2014 עוד הייתה עלייה במספר היוצאים לעבודה אף שלפיד כבר היה חלק בממשלה, אבל ההשפעות תמיד באות לידי כעבור פרק זמן. איש לא ציפה שההשלכות של ממשלת לפיד יתרחשו באופן מידי. הן פשוט התממשו ב-2015.
הניסיון להוכיח את התלות של היציאה לעבודה בתקציבים, תוך הסתמכות על העובדה שהחרדים בארה"ב עובדים בשיעורים דומים לכלל האוכלוסייה, גם הוא תוצאה של הסתכלות חלקית. כחרדי, שלמרבה הפלא עובד ומפרנס את משפחתו, אני יודע שרבים היו בוחרים בדרך הזאת גם בארץ אלמלא המחסום של חוק הגיוס.
בארה"ב, שבה אין חובת גיוס, מרבית החרדים עובדים ולא רואים בכך סתירה לחרדיותם. בישראל, אם לא הגיוס שמונע לעבוד בגיל מוקדם יחסית, ומאלץ רבים מהם לעבוד בשחור, הם היו מעדיפים לעבוד באופן חוקי ולבנות מסלול חיים נורמלי.
פתרון לחוק הגיוס יפתור על הדרך גם בעיית המסים וגם את שיעורי התעסוקה. החרדים בארה"ב הם דווקא ההוכחה לכך.
- יעקב פלבינסקי הוא עיתונאי "משפחה"
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com