הדיונים בהסדרה עם חמאס נמשכים: "רוב הצעדים - אינטרס ישראלי"
בזמן שהמתווכים המצרים מכנים את המהלך "רגיעה" ולא "הסדרה", גורם מדיני בכיר אמר לאחר ישיבת הקבינט כי הדיונים לא עסקו בהקמת נמל ימי בעזה - וגם לא על השבויים והנעדרים ברצועה. הוריו של גולדין: "הקבינט מעדיף קרמבו ותות מעזה וממשיך להפקיר את הבנים בידי חמאס"
ישיבת הקבינט המדיני-בטחוני שעסקה בסוגיית ההסדרה עם חמאס הסתיימה אחר הצהריים (יום ד') לאחר כשעתיים. ראש המועצה לביטחון לאומי, מאיר בן שבת, מסר לשרים סקירה על המגעים לרגיעה ולשרים ניתן זמן לשאות.
לא היו התנגדויות לדבריו של בן שבת, אך גם לא הייתה הצבעה על כך. השרים סיכמו להמשיך את הדיון במועד אחר - וסוגיית החקירה בבית הדין הבינלאומי בהאג, שהייתה על סדר היום, לא עלתה לבסוף.
גורם מדיני בכיר אמר כי "מדובר בצעדים שרובם הם חלק מהאינטרס הישראלי לשפר את תנאי החיים בעזה. לא מדובר כרגע על 'מוצא ימי' לעזה אך גם לא על סוגיית השבויים והנעדרים". את המגעים מובילים המתווכים המצרים, שאינם מדברים על "הסדרה" ארוכת טווח, אלא על "רגיעה".
לאה ושמחה גולדין, הוריו של חלל צה"ל הדר גולדין שגופתו מוחזקת בידי חמאס בעזה כמו גם זו של חלל צה"ל אורון שאול, התייחסו לדיוני ההסדרה וכתבו היום בחשבון הטוויטר שלהם לפני תחילת הדיון בקבינט: "היום יתקיים דיון נוסף בהסדרה שממשיכה להפקיר את החיילים והאזרחים בידי חמאס. רק בשבוע האחרון אישרה ישראל לחמאס לשווק טונות תותים ומאות אלפי קרמבואים למדינות במפרץ ואירופה. תדע כל אם עבריה שתות וקרמבו עזתים שווים יותר מחייל צה"ל או אזרח ישראלי".
לפני יומיים מתחה גם זהבה שאול, אמו של אורון, ביקורת על הממשלה בעקבות סוגיית ההסדרה המתקדמת עם ארגון הטרור ברצועה. "ממשלת ישראל, מערכת הביטחון והקבינט, שכחו שיש לנו שני חיילים שעדיין נמצאים בעזה", אמרה שאול בריאיון לאולפן ynet. "אני רוצה את הבן שלי כאן ועכשיו".
הקבינט המדיני-ביטחוני שמע ביום ראשון סקירות מראש המטה לביטחון לאומי, מאיר בן שבת, על המגעים עם חמאס בתיווך מצרים, לאחר בשבועות האחרונים חלה התקדמות בנוגע להסדרה. עם זאת, בישראל נערכים גם עם תוכנית חלופית: ההערכה היא שכישלון ההסדרה או קריסתה יובילו למערכה צבאית נרחבת ברצועת עזה בשנה הקרובה.
מדובר בהסכם לפרק זמן של עד חמש שנים, ובשלב הראשון אמורה ישראל לאשר כניסתם של 5,000 פועלים עזתים. שב"כ מתנגד באופן שגרתי להכנסת פועלים מעזה מסיבות בטחוניות והנושא עוד פתוח.
לצורך הבנות ההסדרה הנוכחיות גובשה חבילת ההקלות המיידיות שישראל תעניק לרצועת עזה. ההקלות כוללות את הגדלת הייצוא מרצועת עזה לעולם. בשלב זה מדובר על הגדלת יצוא התותים, בעיקר למדינות המפרץ הפרסי, וגם על יצוא מוצרים נוספים דוגמת קרמבו. עם זאת, היצואנים העזתים נתקלים בבעיה אחרת והיא היעדר ביקוש בחו"ל למוצריהם, ולפיכך היקף היצוא אינו משמעותי במיוחד. חמאס מצדו יתחייב להימנע מירי של רקטות ולהגביר מאמציו למנוע ירי של סוררים. כמו כן יצומצמו צעדות השיבה עד לעצירתן המוחלטת.
יחד עם זאת, קיימים לא מעט חורים בהסכם שלא כולל נכון לעכשיו את מניעת התעצמות חמאס, ניסיונות החדירה שלו ליהודה ושומרון ופתרון בנושא השבויים והנעדרים. על כך אמרה זהבה שאול: "לא קיבלנו מידע שאנחנו בתוך העסקה וזה מה שמקומם אותי. שיקראו לזה איך שהם רוצים, זה לא מעניין אותי. הם צריכים לדעת שיש שני חיילים ושני אזרחים שאותם צריך להחזיר כבר חמש שנים וחצי. זה לא עניין של יום או יומיים שאני יכולה להגיד - טוב, אני אחכה עוד שבוע".
במקביל, החקלאים בעוטף עזה עוקבים בדריכות אחר הדיווחים על שיחות ההסדרה בין ישראל לחמאס. חידוש היתרי הכניסה לעובדים מרצועת עזה לחקלאות בתוך ישראל מהווה בשורה מעודדת עבור החקלאים בדרום. זכורה עבורם לטובה התקופה שקדמה ל-2007 - עד שחמאס עלה לשלטון. טרם תקופה זו אלפי עובדים מעזה היו מגיעים לעבוד בחקלאות בישראל, והחקלאים היו מרוצים.
החקלאים העבירו בימים האחרונים מסרים למקבלי ההחלטות באמצעות ראשי הרשויות באזור, שלפיהם המהלך יביא לזינוק דרמטי בתוצרת החקלאית. "אנחנו משוועים לידיים עובדות", אמר חקלאי ותיק בעוטף עזה. "הפלסטינים בעזה יודעים היטב את העבודה בחקלאות, בעבר הם עשו את זה מצוין וגם השתכרו לא רע. מהלך שכזה הוא בשורה לשני הצדדים".