שתף קטע נבחר

 

אוקראינית נוצצת ואמריקאי מגוון: האתלטים שישלטו בעשור הקרוב

הקופצת לגובה ירוסלבה מגוצ'יך מועמדת לשבור את שיא העולם של קוסטדינובה, גרנט הולוויי הוא אלוף עולם בהתהוות, סלמון בארגה האתיופי דורג רביעי בהיסטוריה ב-5,000 מ' כבר בגיל 18 והקופץ לרוחק טאג'יי גייל מזכיר את בוב בימון. שישה אתלטים אדירים שצפויים לככב בעשור הקרוב

 

ירוסלבה מגוצ'יך (צילום: getty images)
העתיד כבר כאן. מגוצ'יך(צילום: getty images)

 

העשור שנפתח באתלטיקה העולמית צפוי להיות מרתק. שפע כוכבי עתיד כבר רוכנים על אדני הזינוק ומוכנים ליציאה בכיוון ההישגים שנחשבו עד לא מזמן כבלתי אפשריים. אפילו ללא העוגן אוסיין בולט ששב לגלקסיה הנפרדת שלו לא תעיב. נכון, כנראה אף אחד לא ירוץ 100 מ' כמוהו ב-9.58 שניות, אבל יהיה גם יהיה מה לראות.

 

כשצופים עתיד, בעיקר במקצוע אישי מורכב כמו אתלטיקה, תמיד לוקחים סיכונים. כל אתלט וההתפתחות שלו. די אם נשחזר את אליפות העולם לקדטים בעיר ברסנונה, איטליה ב-2009, כאשר דימה קרויטר שלנו וקווין מאייר הצרפתי עמדו ממש על אותו פודיום, על אותו דוכן מספר 1. קרויטר, בגלל נסיבות שונות, כולל פציעות מרובות, הסתפק בהצטיינות ברמה הישראלית, קווין מאייר הפך לשיאן עולם מלהיב בקרב-10, יורש ראוי ומשודרג לאשטון איטון האמריקאי המדהים.

 

אוסיין בולט (צילום: גטי אימג'ס)
גם בלעדיו יהיה מה לראות. אוסיין בולט(צילום: גטי אימג'ס)

 

ברשימה הנוכחית כללנו שישה אתלטים מבטיחים בין הגילאים 23-19. כולם כבר זכו במדליות באליפות העולם בדוחא 2019 וניסינו לנתח מה הסיכויים שלהם להגיע לגדולות. מאחר שעל כריסטיאן קולמן, יקוב אינגבריגטסן. ארמנדס דופלנטיס, מייקל נורמן, ריי בנג'מין וכמובן נואה ליילס נכתבו הררי מילים, בחרנו להתמקד בשישה כוכבים שעברו תחת הרדאר ועדיין לא זכו כאן בכותרות הראויות להם. אלופים גדולים, אבל מפורסמים פחות.

 

אנתוני סמבראנו, קולומביה. 400 מטר

בדרך כלל נהוג לומר על מי שסיים שני בתחרות שאף אחד לא יזכור אותו, כפי שלא זוכרים מי היה הסגן של בר כוכבא. לא כך בעניינו של סמבראנו, הקולומביאני הראשון בהיסטוריה שזכה במדליית כסף במקצועות הריצה באליפות העולם.

 

סמבראנו (1.84 מ', 72 ק"ג), יליד בוגוטה, הקדים את פרד קירלי מארה"ב, בעל התוצאה השביעית בהיסטוריה (43.64 שניות). בריצת הגמר באליפות העולם האחרונה בדוחא, בה שלט ללא עוררין סטיבן גרדנר מטרנידד-טובגו עם הישג מדהים של 43.48 שניות (החמישי בהיסטוריה), סמבראנו השתחל למקום השני בשיא דרום אמריקאי (44.15 שניות), כשהקדים בשתי מאיות את קירלי שנדחק למקום השלישי.

 

אנתוני סמבראנו (צילום: AP)
את המקום השני הזה דווקא כן יזכרו. אנתוני סמבראנו(צילום: AP)

 

מומחים צופים כי סמבראנו (21) המתאמן בהדרכת המאמן הקובני נלסון גוטיירס, יאבק על פודיום בטוקיו השנה. זה יהיה קשה מאוד, כי בדוחא מייקל נורמן הגדול (בעל התוצאה הרביעית בכל הזמנים, 43.45 ש') לא היה במיטבו ונסוג למקום ה-22. המטרה של סמבראנו היא לחתוך עוד מאיות יקרות ולרדת מה-44 שניות, ואז הכל יהיה אפשרי. בכל מקרה, בדירוגים השונים הקולומביאני מסומן כאחד המועמדים הבולטים לנצוץ בעשור המתחיל. יחד עם האלופה האולימפית בקפיצה משולשת קתרין איברגן,  קולומביה מתפתחת למדינה שבה האתלטיקה נמצאת בעלייה מרשימה.

 

ירוסלבה מגוצ'יך, אוקראינה. קפיצה לגובה

כשהילדה בת ה-13 החלה להתאמן בעירה דנייפרו היא עשתה זאת תחת מאמנת ריצת המשוכות טטיאנה סטפנובה. מאחר שמגוצ'יך התגלתה כבעלת יכולת ניתור מבטיח, היא עברה הסבה לקפיצה לגובה. האוקראינית זהרה בכל תחרות שבה השתתפה והשאירה את הרף על כנו מול יריבותיה המשתאות. בגיל 16 זכתה באליפות העולם לקדטים בניירובי כשקבעה 1.92 מ'. מי שחשש כי מיצתה חלק גדול מהפוטנציאל שלה בגילה הצעיר, לא הבין כמה מרחב עדיין יש לה.

 

ירוסלבה מגוצ'יך (צילום: getty images)
עשויה לשבור את שיא העולם של קוסטדינובה. ירוסלבה מגוצ'יך(צילום: getty images)

 

השיא שלה, תרתי משמע נכון להיום, היה בדוחא. מגוצ'יך, שבתחילת העונה שעברה הוכתרה כמנצחת הצעירה ביותר בתולדות ליגת היהלום (17.5) באותו אצטדיון כשניתרה ל-1.96 מ', הוסיפה ארבעה סנטימטרים יקרים לשיאה האישי, התייצבה על 2.04 מ' וזכתה במדליית הכסף. הרף הורם ל-2.08 מ', אבל המאמנת סטפנובה הורתה לה להפסיק והסבירה, כמובן, כי כל דבר בעתו. המנצחת מריה לאסיצקנה הרוסייה לקחה זהב בהישג דומה. בכל מקרה, היא שברה בלא פחות משלושה ס"מ את שיא העולם בן 33 השנים עד גיל 20 של הרוסייה אולגה טרצ'וק והמזרח-גרמניה הייקה בלק.

 

אנטולי שפרן, האיש שאימן ומאמן את רוב בכירי הקפיצה לגובה בארץ, ובעצמו מקושר לאנשי המקצוע באוקראינה בה נולד, אומר: "אני בהחלט מאמין שהיא תהיה זו שתשבור את שיא העולם בן 32 השנים (בינתיים) של הבולגרייה סטפקה קוסטדינובה, 2.09 מ'. יש לה יכולת ניתור נהדרת, היא בנויה בדיוק לקפיצה לגובה (1.81 מ', 55 ק"ג) והיא מתאמנת היטב ובאהבה. אי אפשר כמובן לצפות בוודאות, כי תמיד יש התפתחויות בדרך, אבל היא מועמדת ריאלית להיות האישה הראשונה שתקפוץ 2.10 מ'". בהקשר של מגוצ'יך, חובה כמובן להזכיר את בת ארצה יוליה ליבצ'נקו (22), סגנית אלופת העולם בדימוס שקבעה בלונדון 2017 תוצאה של 2.02 מ'. היתרון של ליבצ'נקו הוא בטכניקה המדהימה שלה.  

 

יוליה ליבצ'נקו (צילום: getty images)
טכניקה מדהימה. יוליה ליבצ'נקו בדוחא(צילום: getty images)

 

גרנט הולוויי, ארה"ב. 110 מטר משוכות

תוצר אתלטיקת המכללות של ארה"ב שפרץ לרמה העולמית ב-2019, השנה אותה סיים כאלוף העולם בריצת 110 מ' משוכות. מה אפשר לומר על אתלט בן 22 (1.90 מ') מגוון ומושלם שטס, בינתיים, 110 מ' משוכות ב-12.98, קופץ למרחק 8.17 מ' (8.32 מ' עם רוח מעל המותר), רץ 400 מ' (כאחד מרצי רביעית השליחים של מכללת פלורידה) ב-43.75 שניות ובעל שיא אישי של 6.50 שניות ב-60. מדובר ככל הנראה באלוף עולם בהתהוות הנמצא בתחילת הדרך.

 

הולוווי, סגן אלוף ארה"ב ב-2019, לא היה פייבוריט בגמר ה-110 מ' משוכות בדוחא. אלא שאז התגלה כי חוץ מהשרירים הנכונים יש לו גם אופי והוא עמד בראש הפודיום אחרי הריצה. הוא התמודד עם רצים מפורסמים ממנו והשאיר מאחוריו את הרוסי סרגיי שובנקוב (שרץ תחת דגל הוועד האולימפי) והצרפתי פסקל מרטינו לגאר. מי יודע, אולי הולוויי יהיה זה שיתקרב לשיא העולם הקשוח של האמריקאי ארייס מריט (12.80 שניות).

 

גרנט הולווויי  (צילום: AP)
מגוון ומושלם. גרנט הולווויי (צילום: AP)

 

סלמון בארגה 5000 מ', אתיופיה

תחשבו על ארבעת המדורגים ראשונים בכל הזמנים בריצה הקלאסית ל-5,000 מטר. ראשון האתיופי האגדי קנינסה בקלה (12:37.35 דקות), שני בן ארצו היילה גברסילאסי האגדי ועוד איך (12:39.36 דקות), שלישי הקנייתי דניאל קומן (12:39.74 דקות) ומיד אחריהם מתייצב ילד אתיופי בן 19, סלמון בארגה, שקבע 12:43.02 דקות לפני שנה. פנומן המרתון העכשווי, אליוד קיפצ'וגה, שקבע 12:46.53 דקות שנה אחרי שזכה באליפות העולם ב-5,000 מטר בפריז 2003, מדורג רק במקום השישי.

 

בארגה זכה במדליית הכסף באליפות העולם בדוחא (12:59.70 דקות) והראה כי הוא ניחן בשילוב של יכולות אירוביות ומהירות טבעית. בגילו הצעיר הוא כבר מחזיק ברזומה מרשים וגם לוטש עיניים לעבר שיא העולם בן 15 וחצי השנים של בקלה. בן ארצו של בארגה, יומיף קגליצ'ה (22) מחזיק בשיא העולם באולמות בריצת המייל (3:47.01 דקות) ורחוק מאית אחת מהשיא באותה הריצה באצטדיון, 3:26.00 דקות השייך להישאם אל גארוז'.

 

סלמון בארגה (צילום: AP)
במרחק נגיעה מהאגדות. סלמון בארגה(צילום: AP)

 

סידני מקלוכלין, ארה"ב. 400 מטר משוכות

כבר בהיותה בת 15 זכתה באליפות העולם לקדטים בקאלי בתוצאה מצוינת לגילה, 55.28 שניות. מקלוכלין (1.73 מ', 55 ק"ג) הכשרונית הפכה בריו 2016, בהיותה בת 17 בלבד, לאתלטית הצעירה ביותר שייצגה את ארה"ב באולימפיאדות מזה 40 שנה. היא הגיעה שם לחצי הגמר.

 

הריצה נמצאת אצלה בגנים. אביה וילי היה רץ 400 מ' מצטיין וכך גם אמה מרי. אחיה הבוגר טיילור זכה בכסף ב-400 מ' באליפות העולם לנוער עד גיל 20 ב-2016. מקלוכלין (20), ילידת ניו ג'רזי המחזיקה בשיא העולם לנוער ב-400 מ' משוכות (52.23 שניות), נחשבת למועמדת רצינית לקבוע שיא עולם לבוגרות. היא קבעה את שיאה האישי בדוחא, כשפיגרה רק בשבע מאיות אחרי המנצחת דלילה מוחמד ,שקבעה באותה ריצה את שיא העולם הנוכחי 52.16 שניות.

 

סידני מקלוכלין (צילום: AP)
הריצה אצלה בגנים. סידני מקלוכלין(צילום: AP)

 

כדי להצליח ב-400 מ' משוכות חובה עליה באופן טבעי להצטיין ב-400 מ' ותוצאתה במקצוע זה מדהימה - 50.07 שניות. ניתן להעריך כיום שהיא תהיה אחת הבאות שתצליח לרדת מ-50 שניות. וכן, יש לה כבר תואר עולמי לבוגרות כחברת רביעיית נבחרת ארה"ב שזכתה במדליית הזהב במרוץ השליחים 4X400 מ' בדוחא. יש לה את כל הנתונים להוות אטרקציה בעשור המתחיל, ותחילה בטוקיו 2020.

 

טאג'יי גייל, ג'מייקה. קפיצה למרחק

הקופץ בן ה-23, אלוף העולם בדוחא שקבע את התוצאה העשירית בכל הזמנים (8.69 מ'), יהיה מהדמויות המסקרנות בשנים הקרובות. זאת לאחר שבאליפות העולם האחרונה הוא שיפר בלא פחות מ-45 סנטימטר את שיאו האישי. מזכיר את הפריצה של בוב בימון, שהוסיף 55 ס"מ לשיא העולם בתחרות אחת באולימפיאדת 1968 בדרך לשיא האגדי (8.90 מ').

 

טאג'יי גייל (צילום: AP)
הגיע משום מקום. טאג'יי גייל(צילום: AP)

 

גייל מתאמן אצל סטיב פרנסיס בבירה קינגסטון. חברותיו לאימונים הן לא פחות מאשר שלי-אן פרייז'ר פרייס,

האישה הכי מהירה בעולם, ואיליין תומפסון דאבליסטית הספרינטים, 100 ו-200 מ', בריו 2016. באימוני החבורה הזו יש רוח של השגיות יוצאת דופן.

בדוחא כולם חיכו להצגה של הכישרון הקובני האדיר חואן מיגל אצ'בריה, שקבע 8.68 מטר ברוח חוקית ו-8.92 מ' ברוח מעל למותר. אצ'בריה עצמו היה מוכן להצגה, אבל הופעתו של גייל, כאילו משום מקום, עירערה את בטחון הקובני שנעצר על 8.39 מ'. עכשיו הציפייה היא לראות אם גייל ישאיר את דוחא כהתעלות חד פעמית, או שממש יאיים על שיאו המדהים של מייק פאוול (8.95 מטר) 28 שנים אחרי שנקבע. מסקרן כבר אמרנו?

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: getty images
ירוסלבה מגוצ'יך
צילום: getty images
מומלצים