שתף קטע נבחר

החסינות יכולה להדביק את גוש הימין

עוד כמה אנשי מפתח בגוש עשויים לרצות בעצמם חסינות - ומהמהלך השנוי במחלוקת הם לא נרתעים אלא נרגעים. זו גם הבעיה של גנץ | פרשנות

ביום רביעי בשמונה בערב, השעה שבה בחר ראש הממשלה בנימין נתניהו להודיע כי החליט לבקש מהכנסת חסינות מפני העמדה לדין, רבים בציבור עקבו. אבל היו כמה אנשים שבאופן מיוחד שמו לב לכל מילה ושמרו על דריכות מרבית: חברי בלוק הימין.

 

 

רבות נאמר על מהלך החסינות, ההשלכות האפשריות שלו והתרחישים שיתממשו או לא בעקבותיו. אך אחת מהשאלות שעדיין משייטות מתחת לרדאר בחסות שתיקתם של חברי הבלוק היא אם ישרדו את מבחן הנאמנות החדש שמציב בפניהם נתניהו כעת. זה שנפתח שוב ונמתח עד הקצה.

 

כעת, נתניהו מבקש מהם לא רק להתלכד סביבו במצבו המשפטי הכולל כתבי אישום בגין שוחד, מרמה והפרת אמונים, אלא להעניק לו לראשונה בתולדות הכנסת חסינות מפני משפט בעודו מכהן כראש ממשלה. במצב דברים רגיל, אפשר להתייחס לכך כאל מבחן בלתי אפשרי. כזה שכל שותף, נאמן ככל שיהיה, ישמע אותו ויאמר לנתניהו: "עד כאן". לא במקרה הנוכחי.

 

הקרב על הוועדה: ליברמן וכחול לבן מחכים לאדלשטיין

 

סביב נתניהו הסתדרו לאחרונה הכוכבים כך שהחסינות יכול להיות הסיפור לא רק שלו: בקרבתו ניצבים עוד כמה שחקני מפתח שאם תעלה מחר החסינות עבור נתניהו להצבעה, הם עשויים לדרוש בבוא העת, אם יעמדו לדין, חסינות כזאת גם עבור עצמם. למזלו של נתניהו - וגם לחוסר מזלו - הם מהווים ציר מרכזי לבסיסי התמיכה שלו בליכוד ומחוצה לו.

בנימין נתניהו אריה דרעי בתלאל סמוטריץ איילת שקד יעקב ליצמן (צילום: ירון ברנר, אבי מועלם, אלכס קולומויסקי, אוהד צויגנברג)
מימין: ביטן (למעלה) וחיים כץ. משמאל: דרעי וליצמן(צילום: ירון ברנר, אבי מועלם, אלכס קולומויסקי, אוהד צויגנברג)
 

חיים כץ, יו"ר מרכז הליכוד שאין צורך להרחיב על חשיבותו, הגיש כבר בעצמו את בקשת החסינות לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה החליט להגיש נגדו כתב אישום. מלבדו מסובך בהליך פלילי גם ח"כ דוד ביטן, דמות מרכזית ובולטת עבור נתניהו בליכוד. כמוהו, גם נגד יו"ר יהדות התורה יעקב ליצמן, מהשותפים הנאמנים ביותר שיש לנתניהו כיום, ונגד יו"ר ש"ס אריה דרעי, שהפך בקדנציה האחרונה לאחד הקרובים ביותר לראש הממשלה, המליצה המשטרה להגיש כתבי אישום.

 

אם התיקים לא ייסגרו במפתיע, והארבעה ירגישו כמו נתניהו את תחושת "הרדיפה", "תפירת התיקים", "ריקבון המערכת" ויוגש נגדם כתב אישום לבסוף, רק מתבקש שבחסות קמפיין החסינות יבקשו גם הם הגנה מפני עמידה לדין. ומה יסביר נתניהו אז? שמה שנכון לו, לא נכון לכץ, דרעי, ליצמן, ביטן, אם וכאשר? מדוע הוא כן והם לא?

 

במצב הדברים הזה, יש רבים בגוש הימין שהחסינות לא רק שאינה מרתיעה אותם, אלא אפילו מרגיעה אותם. כך נולד אולי אחד המקורות של נתניהו לאופטימיות, על אף הנטייה הציבורית לראות בחסינות צעד פחדני של בריחה מהדין, ולמרות ההיסטוריה של חברי כנסת שאצו-רצו להסיר את חסינותם ולהיאבק על חפותם - לעומת ראש הממשלה שמבקש פטור, זמני או לא. 

 

השורה התחתונה ברורה: נתניהו לכוד בתוך חצי מהגוש, וחצי הגוש לכוד סביבו.

 

 

השורה הזו מזכירה את הטרגדיה של בני גנץ בכל הסיפור: בלי פירוק הגוש, אין לו ממשלה. אין הרי תסריט שבו כחול לבן, העבודה ומרצ מביאות יחד 61 מנדטים, ואין גם תסריט שבו ליברמן ישלים למפלגות השמאל את המנדטים החסרים. אם כחול לבן לא תצליח לפרק את הגוש ולחדש את ברית האחים ההיסטורית בין בנט ללפיד, היכולת להרכיב ממשלה שואפת לאפס.

 

ועוד מילה על בכירי הליכוד שגזרו על עצמם שתיקה: אם ישראל כץ וניר ברקת, לדוגמה, יצביעו בעד החסינות וזו תינתן לבסוף לנתניהו - שבעצמו אמר בנאומו שבכוונתו לשרת את עם ישראל עוד שנים רבות - הם כנראה יפגשו את המועמדות שלהם לראשות הליכוד כשיחצו את גיל 70. הגיל שבו נתניהו כבר מיצה את הקריירה הפוליטית שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מורן אזולאי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים