שתף קטע נבחר

צילום: AFP

"זה לא כמו מורנייה, סולימאני היה 'הבן' של חמינאי"

ראש המל"ל לשעבר יעקב נגל אמר בריאיון לאולפן ynet כי איראן תנסה לנקום בארה"ב וגם בישראל על חיסולו של קאסם סולימאני: "תהיה תגובה, אין לי ספק. זה לא עוד אחד". ד"ר רז צימט: "אנחנו עלולים למצוא את עצמנו בלי כוחות אמריקניים במזרח התיכון בכלל"

 

 

ראש המטה לביטחון לאומי לשעבר פרופ' יעקב נגל העריך היום (ו') כי איראן תנסה לנקום בארה"ב וגם בישראל על חיסולו של מפקד כוח "קודס" קאסם סולימאני. "תהיה תגובה איראנית, אין לי ספק", אמר נגל בריאיון לאולפן ynet. הוא הזכיר את חיסול בכיר חיזבאללה עימאד מורנייה בדמשק ב-2008, וציין כי "זה לא אותו דבר, זה יותר ממרונייה. הוא סוג של הבן של חמינאי. זה לא עוד אחד".

 

נגל העריך שהתגובה האיראנית לחיסול לא תהיה מיידית, והיא תתוכנן זמן מה. "תגובה כזאת תתבשל ואני בטוח שחברינו בצה"ל, במוסד ובשב"כ יהיו ערוכים. זה יכול להיות בכל מקום בעולם", הוא אמר. "זה אירוע מכונן. סולימאני הוא האדריכל של הניסיון לבנות יכולות בסוריה ובלבנון גם להעביר נשק ולבנות לבד נשק מדויק".

קאסם סולימאני ועלי חמינאי מרץ 2015 (צילום: EPA )
"סוג של הבן של חמינאי". סולימאני והמנהיג העליון(צילום: EPA )

ראש המל"ל לשעבר הוסיף כי כוחות איראניים פרוסים בכל העולם. "אירופה, מזרח אירופה, דרום אמריקה, אסיה. יש להם שלוחות בכל מקום. יש להם קשרים עם גורמי טרור מקומיים, הם השקיעו מאות מיליוני דולרים בתמיכה בארגוני טרור מקומיים. חלק חייבים להם", הוא אמר. על התגובה האיראנית הוא אמר: "זה לא בהכרח הולך לקרות מחר או מחרתיים. הם צריכים להוציא תכניות מגירה, לרענן אותן".

 

אחרי החיסול: מונה מפקד חדש לכוח קודס

איראן בוכה ודורשת נקמה: "כולנו סולימאני"

איך ישפיע החיסול? הפרשנות של רון בן ישי

 

ד"ר רז צימט, מומחה לענייני איראן מהמכון למחקרי ביטחון לאומי, אמר כי סולימאני זכה למידה רבה של פופולריות בקרב הציבור באיראן. "הוא היה מעורב בענייני הפנים", הוא הסביר. "זה כמובן לא אומר שכולם בוכים היום באיראן, אבל אני חושב שלגבי המצב הפנימי, גם המשטר ינסה ליישר שורות וגם הציבור לא יוכל לעשות משהו".

מפקד כוח קודס איראן קאסם סולימאני חוסל ב בגדד עיראק (צילום: AFP)
"זה לא עוד אחד". סולימאני(צילום: AFP)

מכונית שבה נסע מפקד כוח קודס קאסם סולימאני חיסול בגדד עיראק ()
המכונית שבה נסע סולימאני

מפקד כוח קודס איראן קאסם סולימאני חוסל ב בגדד עיראק ו עלי חמינאי (צילום: AFP)
זירת החיסול(צילום: AFP)

צימט הוסיף כי "ללא ספק, גם בחייו וגם במותו הוא נחשב לאגדה, ולא רק בגלל הזמן הארוך ששימש בתפקיד". לדבריו, "בעשור האחרון הוא הפך לאיש שמעצב ומשפיע במידה הרבה ביותר על קביעת האסטרטגיה האירנית באזור. כל מה שאיראן עשתה בלבנון, בעיראק, בעזה, זה סולימאני. על אף כישלונותיו והביקורת כשהצליח להסתכסך עם גורמים כמו ראשי ממשלה בעיראק שלא אהבו שהוא מתערב בענייניהם הפנימיים".

 

לדברי ד"ר צימט, "המהלך הזה ללא ספק הלם באיראן ואני לא בטוח שאנחנו יכולים לומר מה תהיינה ההשלכות שלו. התחיל פה כדור שלג שאני לא בטוח שבסופו של דבר ישנה את המצב דווקא לטובתם של האמריקנים. אין ספק שמותו של סולימאני הוא מכה קשה לאיראנים".

 

 

 

"אין ספק שהאירנים ישאפו לנקום את מותו של סולימאני, גם אם לא מחר בבוקר", הוא הוסיף. "יכול להיות שזה יעודד תהליך של יציאת הכוחות האמריקניים מעיראק ואנחנו עלולים למצוא את עצמנו גם בלי כוחות אמריקניים במזרח התיכון בכלל".

 

שגריר ארה"ב בישראל לשעבר דן שפירו התייחס לביקורת שמתחו הדמוקרטים על דונלד טראמפ בעקבות החיסול, ואמר כי הם מודאגים מיכולותיו המקצועיות של הנשיא. "הדאגות האלו הן במקום", הוא אמר. הוא ציין כי החיסול היה מוצדק, אך אינו בטוח שהממשל נערך לכל התגובות האפשריות למהלך "שיכולות להשפיע על הכוחות האמריקניים בעיראק, בסוריה, בשגרירויות שלנו".

אבל ב איראן אחרי חיסול קאסם סולימאני (צילום: AFP)
"אגדה בחייו ובמותו". אבל באיראן אחרי החיסול(צילום: AFP)

טהרן איראן לאחר חיסול קאסם סולימאני מפקד כוח קודס (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אבל ב איראן אחרי חיסול קאסם סולימאני (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

שפירו העריך כי לארה"ב יש אינטרס להישאר במזרח התיכון ולא לסגת לחלוטין. "אם נעזוב, ברור לחלוטין שההשפעה של איראן רק תגדל", הוא אמר. הוא הוסיף כי הכוחות האמריקניים בעיראק עלולים להיות בסכנה. "זו אחת ההשלכות שאני לא בטוח עד כמה הם לקחו בחשבון. או שממשלת עיראק תהיה בלחץ ותדרוש עזיבת כוחות אמריקניים או שתהיה תגובה אלימה על ידי מיליציות שיעיות או משהו כזה.

 

"טראמפ הבהיר לא מעט פעמים שהוא לא רוצה להיות מעורב במלחמה נוספת במזרח התיכון", אמר שפירו. "הוא יכול להחליט, כפי שהחליט בסוריה, פשוט לצאת מעיראק. שתי האפשרויות האלה יכולות להתקיים וזה גם יכול להשפיע על האינטרסים שלנו ושל בנות הברית שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
סולימאני והמנהיג העליון חמינאי
צילום: EPA
מומלצים