שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

סופו של אל-מוהנדיס: האיש של סולימאני בעיראק

העולם כולו מדבר על חיסול קאסם סולימאני, אבל לצד מפקד "כוח קודס" נהרג גם חברו הטוב מוחמד עלי איברהימי, המנהיג-בפועל של המיליציות השיעיות הפרו-איראניות בעיראק. אשתקד האשים את ישראל בהפצצות, רק השבוע הכריז: "אינשאללה נעצור את אמריקה". ספק אם יימצא לו תחליף

בנסיבות אחרות, חיסולו של אבו מהדי אל-מוהנדיס בעיראק בלילה שבין חמישי לשישי היה זוכה לכותרות גדולות משל עצמן. העובדה שיחד איתו חוסל גם רב המרצחים קאסם סולימאני – החיסול הדרמטי ביותר במזרח התיכון בעשרות השנים האחרונות – הפכה את מותו של מפקד המיליציות אל-מוהנדיס לסיפור שולי-לכאורה, אך בשטח – יש לו משמעות עצומה.

 

מסע ההלוויה של סולימאני ואל-מוהנדיס יוצא הבוקר    (רויטרס)

מסע ההלוויה של סולימאני ואל-מוהנדיס יוצא הבוקר    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  (צילום: AFP)
אל-מוהנדיס וסולימאני. חיבוקים חמים(צילום: AFP)
עיראק אבו מהדי אל מוהנדס אל חשד א שעבי מייסד גדודי חיזבאללה עיראק חוסל בעל ברית של איראן ()
הברחות, פיגועים, התנקשויות. הצמד אל-מוהנדיס וסולימאני

בעוד סולימאני היה אחראי על פעולותיה של איראן ברחבי המזרח התיכון כולו, ידידו האישי אל-מוהנדיס נתפש כ"איש של איראן" בעיראק: הזרוע החשובה ביותר של משמרות המהפכה ו"כוח קודס" במדינה השכנה.

 

אבו מהדי אל-מוהנדיס הוא כינויו של מוחמד עלי איברהימי, בן 66. אל-מוהנדיס הוא ממייסדי מיליציית "גדודי חיזבאללה", מיליציה עיראקית פרו-איראנית שארה"ב יצאה בתחילת השבוע בצעד חריג למבצע הפצצות נגדה בעיראק ובסוריה, חיסלה 25 מאנשיה ופצעה עוד 55 לפחות. המתקפה האמריקנית באה אחרי שבחודשים האחרונים הגבירה "גדודי חיזבאללה" את ירי הרקטות שלה על חיילים אמריקנים בעיראק, ובשבוע שעבר הרגה כך אזרח אמריקני.

 

חיסול סולימאני – סיקור נרחב ב-ynet:

הטיסה, הרכב ומערכת הקשר: המעקב לפני החיסול

טראמפ: "החיסול - כדי למנוע מלחמה"

ארה"ב תשלח 3,000 חיילים למזה"ת

איראן בוכה ודורשת נקמה: "כולנו סולימאני"

 

רק השבוע, אחרי המתקפה האמריקנית וימים אחדים לפני חיסולו, עוד הספיק אל-מוהנדיס לנאום בפני תומכיו בעיראק ולהצהיר: "לשגריר ארה"ב, לאמריקנים ולסוכנויות המודיעין שלהם אסור לחשוב שהם יכולים לשמר את השליטה שלהם על הבסיסים שלהם בעיראק, בסוריה ובלבנון. אינשאללה, נעצור את אמריקה ואת כל החברים העיראקים שלה שמסתתרים במשרדים שלהם".

 

פיצוצים בשגרירויות

אל-מוהנדיס נולד ב-1953 בעיר בצרה שבדרום עיראק, בן לאב עיראקי ולאם איראנית. בנעוריו הצטרף למפלגת "הדעווה" השיעית, שנרדפה על-ידי הרודן הסוני של עיראק סדאם חוסיין. ב-1980, השנה שבה פרצה מלחמת איראן-עיראק, נמלט אל-מוהנדיס מעיראק, כמו פעילים פוליטיים שיעים רבים. הוא הצטרף ל"חטיבת בדר", כוח של גולים עיראקים שנלחם לצד איראן, ובשנות ה-80 הפך למפקד בכיר בכוח. ב-1983, שלא בנוכחותו, נידון למוות בכוויית בגין מעורבותו בפיצוצים בשגרירויות ארה"ב וצרפת שם.

 

זירת החיסול בלילה שבין חמישי לשישי    (צילום: טוויטר, רויטרס)

זירת החיסול בלילה שבין חמישי לשישי    (צילום: טוויטר, רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מפקד כוח קודס איראן קאסם סולימאני חוסל ב בגדד עיראק (צילום: AFP)
קאסם סולימאני והטבעת המפורסמת שסייעה לזהותו בזירת החיסול(צילום: AFP)

אל-מוהנדיס, בעל אזרחות עיראקית ואיראנית ודובר פרסית שוטפת, שב למולדתו ב-2003 אחרי פלישת ארה"ב לעיראק שבה הודח סדאם חוסיין. הוא אף הספיק לכהן כחבר פרלמנט לזמן קצר, אבל עד מהרה חזר להתמקד בפעילות צבאית.

 

בשנות הכיבוש האמריקני בעיראק נודע בעוינותו הקיצונית לאמריקנים, ועם שובו סייע לבסס בעיראק את השפעתה של טהרן, שביקשה לדחוק את רגלי וושינגטון מהאזור. "אל-מוהנדיס הוא דוגמה מוחשית לאופן שבו איראן בנתה את רשתות הפרוקסי (השליחים) שלה בעיראק", אומר פיליפ סמית', חוקר מארה"ב העוקב אחר מיליציות שיעיות. "יש לו עבר של קשרים בערך עם כל רשת גדולה שהייתה לאיראן בעיראק. לא תמצאו דוגמה מובהקת יותר להשפעה של איראן במדינה".

 

אל-מוהנדיס סייע לייסד את "גדודי חיזבאללה", מיליציה קיצונית שנהנתה מתמיכת איראן ותקפה כוחות אמריקניים. ב-2009 הכריזה ארה"ב על "גדודי חיזבאללה" ארגון טרור ועל אל-מוהנדיס טרוריסט. וושינגטון קבעה כי אל-מוהנדיס מפעיל רשתות להברחת נשק, השתתף בפיגועים נגד שגרירויות זרות ולקח חלק בניסיונות התנקשות.

 

בלי הוראות מבגדד

לקראת אמצע העשור האחרון התמנה אל-מוהנדיס לסגן מפקד ארגון הגג של המיליציות הפרו-איראניות בעיראק, "אל-חשד א-שעבי". ארגון הגג נועד לאחד את המיליציות השיעיות במאבק נגד דאעש הסוני אחרי שזה כבש שליש מעיראק, ואכן הייתה להן תרומה מכרעת להבסתו של ארגון הג'יהאד. במהלך תקופת הלחימה בדאעש אף הניחה ארה"ב ל"אל-חשד א-שעבי" לפעול בחופשיות כדי למגר את איום "המדינה האיסלאמית", ומצאה עצמה בכך ניצבת באותו צד עם בעלי בריתה של איראן.

עיראק אבו מהדי אל מוהנדס אל חשד א שעבי מייסד גדודי חיזבאללה עיראק חוסל בעל ברית של איראן ()
פרסית שוטפת. אל-מוהנדיס

הלוויה ()
ארונו של סולימאני במסע ההלוויה היום בבגדד

אלא שטהרן ניצלה את התבססות המיליציות הנתמכות על-ידיה לא רק למלחמה בדאעש, ולאחר הניצחון על "המדינה האיסלאמית" איראן הפכה אותן לכלי רב עוצמה שבעזרתו היא משפיעה על המתחולל בעיראק השכנה. לאחרונה דווח בין השאר כי חברים במיליציות הללו השתתפו בדיכוי אכזרי של מפגינים נגד ממשלת עיראק, מפגינים שיצאו לרחובות בין השאר במחאה על ההשפעה האדירה שיש למשטר האיראני על ממשלתם.

 

אחרי המלחמה נגד דאעש היו אמורות המיליציות להיטמע בתוך מנגנוני הביטחון הרשמיים של עיראק, אבל כמה מהמיליציות הקיצוניות יותר, בהן "גדודי חיזבאללה" של אל-מוהנדיס, עדיין פועלות באופן עצמאי מבגדד. "אל-מוהנדיס פעל בשקדנות להפוך את 'אל-חשד א-שעבי' לארגון שאינו נתון למרותם המלאה של הממשלה או של כוחות הביטחון", מסביר מייקל נייטס, מומחה ממכון וושינגטון.

 

מערכת העצבים המרכזית

אף שעקרונית הוגדר רק כסגן "מפקד אל-חשד א-שעבי", כשמעליו פאלח אל-פיאד, בפועל נחשב אל-מוהנדיס למנהיג האמיתי של ארגון הגג. הוא נהנה מנאמנות מוחלטת של כוחותיו בשטח ומשליטה על משאביו הכלכליים של הארגון, עובדה שלדברי נייטס הפכה אותו ל"מערכת העצבים המרכזית" של "כוח קודס" האיראני בעיראק. אל-מוהנדיס היה יועצו האישי של סולימאני, והשניים צולמו כמה וכמה פעמים מחבקים זה את זה בחום.

הלוויה (צילום: רויטרס)
נאמנות מוחלטת מהשטח. מסע ההלוויה בבגדד(צילום: רויטרס)

הלוויה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

עוד על חיסול סולימאני:

היורש מאיים: "חכו בסבלנות"

הטבעת על היד: כך זוהה סולימאני

סופה של אגדה איראנית / ד"ר ירון פרידמן

כוננות נקמה / רון בן ישי

 

למרות מעמדו הרם בתוך "אל-חשד א-שעבי", רק לעתים נדירות הופיע אל-מוהנדיס בפומבי ודיבר על פוליטיקה. את השתיקה שעליה שמר בדרך כלל הוא שבר אשתקד כשהאשים את ארה"ב וישראל בשורה של פיצוצים מסתוריים בבסיסי "אל-חשד א-שעבי" בעיראק.

 

לדברי סמית', אי אפשר לומר לפי שעה מי עשוי להחליף אותו: קשה יהיה למצוא אדם בעל מערכת יחסים אידיאולוגית ואישית הדוקה כל כך עם איראן כמו זו שהייתה לאל-מוהנדיס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-מוהנדיס וסולימאני. חוסלו יחד
מומלצים