שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

נפט, סייבר וטילים בליסטיים: אפשרויות הנקמה של איראן

סל התגובות של טהרן על חיסול סולימאני כולל הפעלה של חיזבאללה, החות'ים והמיליציות בעיראק, וירי ישיר על מטרות ישראליות. אבל יש לה עוד קלפים: מעוצר נפט במצר הורמוז ועד מתקפת סייבר נוסח קים ג'ונג און, שתפיל רשתות חשמל ותשבש את החיים בארה"ב

מהפעלת בעלות בריתה במזרח התיכון, דרך חסימת נתיב שיט אסטרטגי ועד מתקפת סייבר הרחק מעבר לגבולותיה – לאיראן לא חסרות אפשרויות בניסיונה לנקום את חיסולו של קאסם סולימאני על-ידי ארצות הברית בסוף השבוע.

 

חיסול סולימאני – סיקור נרחב ב-ynet:

קטיושות וטילי כתף. עם סולימאני בווילה בבגדד

אוהל אבלים לזכר סולימאני בעזה

אלפים במסע הלוויה, קריאות "מוות לישראל"

הטיסה, הרכב ומערכת הקשר: המעקב לפני החיסול

 

מסע הלוויה של סולימאני שיצא מבגדד    (רויטרס)

מסע הלוויה של סולימאני שיצא מבגדד    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

דונלד טראמפ ומפקד כוח קודס איראן קאסם סולימאני חוסל ב בגדד עיראק ומטוס mq-9 (צילום: AFP ,MCT, shutterstock)
טראמפ ומפקד "כוח קודס" שחוסל, קאסם סולימאני(צילום: AFP ,MCT, shutterstock)

הלוויה ()
ארונו של סולימאני במסע הלוויה בבגדד
 

דורכים על דגל ארה
דורכים על דגלי ארה"ב וישראל בעזה

רק אתמול (שבת) דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית "תסנים" כי מפקד בכיר במשמרות המהפכה, הגנרל גולמלי אבוחמזה, איים שאיראן תעניש את האמריקנים בכל מקום שבו תוכל להשיגם, וכי גם תל-אביב נמצאת בבנק המטרות. ברחבי טהרן צצו שלטי חוצות שעליהם פניו של סולימאני, וברבים מהם הופיעה אזהרה מהמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי ש"נקמה קשה" מחכה לארה"ב.

 

בטלוויזיה האיראנית הממלכתית שודרו אתמול תמונות מטקס לכבוד סולימאני במקדש בעיר קום הקדושה לשיעים. דגלים אדומים – שבמסורת השיעית מסמלים דם שנשפך שלא בצדק ומשמשים כקריאה לנקמה על הרג אדם – נפרשו על הצריחים.

 

איראן בהחלט עשויה לבחור בתגובה צבאית – ואפילו בתגובה צבאית חריפה – אבל האופציה הזו היא רק אחת משורה של אפשרויות העומדות לרשותה.

 

תקיפה צבאית

התרחיש החמור מכולם הוא ירי טילים בליסטיים שתבצע איראן עצמה לעבר אינטרסים אמריקניים, ישראליים או סעודיים במזרח התיכון. צעד כזה יכול להצית מלחמה אזורית. תקיפה צבאית של איראן על אדמת ארה"ב נחשבת לאפשרות קלושה.

 

איראן מצוידת כידוע בטילים מדויקים שאותם היא יכולה לשגר משטחה לעבר כל נקודה בישראל, ובעבר איימה פעמים רבות לעשות זאת, אך בעיקר בהקשר של תקיפה ישראלית נגד מתקני הגרעין של איראן ונגד מתקנים צבאיים אחרים שלה.

איראן טהרן שלטי חוצות קאסם סולימאני (צילום: AFP)
חמינאי וסולימאני על שלט חוצות בטהרן(צילום: AFP)

איראן טהרן שלטי חוצות קאסם סולימאני (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

הפעלת ארגוני הפרוקסי

תרחיש אחר הוא שימוש באחד משלל "ארגוני הפרוקסי" (ארגוני שליחים) של טהרן הפרוסים ברחבי המזרח התיכון: מדובר בארגונים שאיראן תומכת בהם ואת חלקם אף מממנת ומחמשת היטב, והם בתמורה משרתים את מטרותיה הצבאיות. בארגונים אלה נכללים חיזבאללה בלבנון, החות'ים בתימן וכמובן שלל המיליציות השיעיות הפרו-איראניות בעיראק שמשתייכות לארגון "אל-חשד א-שעבי".

 

התרחיש של שימוש של טהרן במיליציות הנאמנות לה בעיראק, שם חוסל סולימאני, הוא תרחיש שסבירותו גבוהה. איראן עשויה להכניסן לפעילות מוגברת במטרה לסלק את הכוחות האמריקניים מהמדינה, לערער את יציבותה של ממשלת עיראק וליצור משבר פוליטי חדש בתקווה לצאת ממנו מחוזקת. המוני עיראקים הפגינו בחודשים האחרונים נגד ההשפעה הגוברת של איראן על ממשלתם ותבעו לשים סוף להשפעה הזו.

 

חמינאי בביקור תנחומים אצל משפחת סולימאני    (צילום: רויטרס)

חמינאי בביקור תנחומים אצל משפחת סולימאני    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בתימן יכולים החות'ים שליחי איראן לטרפד את התקוות המחודשות לסיום המלחמה, ולתקוף את סעודיה השכנה, בעלת בריתה של ארה"ב, כפי שעשו כבר בשנים האחרונות שוב ושוב. בלבנון יכול חיזבאללה לא רק לעורר מהומות בתוך המדינה – אלא גם לתקוף את ישראל.

 

אפשרות לפגיעה בארה"ב עצמה על-ידי ארגוני הפרוקסי של איראן היא תקיפת שגרירויות אמריקניות במזרח התיכון. שגרירויות ארה"ב זוכות אמנם לאבטחה כבדה, אך הן ודאי אינן חסינות לחלוטין מפגיעה, כפי שהוכח בבנגזי שבלוב ובשבוע שעבר בבגדד.

 

איראן עשויה לפגוע בשליחים אמריקנים גם מחוץ לאזור. בעבר כבר הוכיחה את יכולתה לשלוח ידיה למרחקים, למשל בפיגוע בשגרירות ישראל בבואנוס איירס ב-1992 שבו נרצחו 29 בני אדם ובפיגוע בבניין הקהילה היהודית בארגנטינה ב-1994 שבו נרצחו 85, פיגועים שבהם הואשמו טהרן וחיזבאללה. זה שנים שגורמים אמריקניים וארגנטינאיים מדווחים שחיזבאללה פועל במשולש הגבולות בין ארגנטינה, ברזיל ופרגוואי, שם הוא מממן את פעילותו באמצעות סחר בלתי חוקי.

הלוויה (צילום: רויטרס)
יש שליחים גם באפריקה. תומכי המיליציות ואיראן(צילום: רויטרס)

עוד דרך שבה יכולים הארגונים המשרתים את איראן לסייע לה לנקום את מות סולימאני היא לקיחה בשבי של אזרחים אמריקנים בחו"ל. חיזבאללה הלבנוני למשל יכול לנצל לשם כך לא רק את שליטתו באזורים נרחבים בלבנון, אלא גם את פעילותו באפריקה ובאמריקה הלטינית.

 

מתקפת סייבר

צעד כזה יהיה רך יותר, ואם איראן תבחר בו – בהחלט ייתכן שהמתקפה תבוצע נגד תשתיות בשטח ארה"ב, בניגוד לתקיפה צבאית, שבה לא סביר כי טהרן תתקוף על אדמה אמריקנית.

 

מומחים מעריכים שבשנים האחרונות שיפרה איראן מאוד את יכולתה לתקוף תשתיות סייבר מערביות חיוניות ואף הקימה "צבא סייבר" שנשבע אמונים לרפובליקה האיסלאמית. בעשור החולף יוחסו לאיראן כבר כמה מתקפות סייבר נגד ארה"ב, בהן מתקפות נגד בנקים אמריקניים ונגד סכר.

עיראק שלט חוצות מוות לישראל שנתלה על-ידי מיליציה פרו איראנית (צילום: EPA)
שלט חוצות עם הכיתוב "מוות לאמריקה וישראל" שתלתה בעיראק מיליציה פרו-איראנית(צילום: EPA)

אם איראן תבחר באפשרות של מתקפת סייבר, היא עשויה לכוון את פעולתה נגד תשתיות כמו סכרים ותחנות כוח, כדי לשבש דרמטית את חייהם של תושבים בארה"ב. פגיעה בתשתיות כאלה עלולה לגרום להפסקות חשמל, להרעלות, לדליפות גז, לפיצוצים או לכאוס באמצעי התחבורה ובבתי חולים.

 

הצלחה איראנית יכולה להיחשב למשל מתקפת סייבר כמו המתקפה נגד בריטניה שיוחסה לצפון קוריאה ב-2017. במתקפה זו גרמה תוכנת הכופר WannaCry לשיבושים קשים בבתי חולים בממלכה.

 

מתקפת סייבר מסוג אחר עשויה להיות הפצה מוגברת של מידע מטעה על-ידי פעילי רשת איראנים, פעילוּת שלפי דיווחים איראן מקיימת כבר כיום. בשנים האחרונות סגרו פייסבוק וטוויטר אלפי חשבונות איראניים שדרכם הופץ מידע כוזב.

 

מצור על הנפט

איראן מאיימת זה שנים שאם ארה"ב תחצה קווים אדומים, טהרן תחסום את מצר הורמוז, אחד מנתיבי השיט העמוסים בעולם. במצר זה עוברת כחמישית מתפוקת הנפט בעולם, וחסימה שלו, אפילו לזמן קצר, עלולה לפגוע בארה"ב ובמדינות רבות אחרות.

 

מבחינה משפטית אין לאיראן סמכות לסגור באופן חד-צדדי את מצר הורמוז, משום שחלק ממנו שוכן במים הטריטוריאליים של עומאן, אולם יש לזכור כי סירות עוברות גם דרך המים האיראניים, שבהם שולט הצי של משמרות המהפכה. ארה"ב הזהירה לאורך השנים שוב ושוב שאם איראן תסגור את מצר הורמוז – תהיה זו חציית קו אדום ושבמקרה כזה וושינגטון תנקוט פעולה כדי לפתוח אותו.

  ()

עוד על חיסול סולימאני:

טראמפ: "החיסול - כדי למנוע מלחמה"

ארה"ב תשלח 3,000 חיילים למזה"ת

איראן בוכה ודורשת נקמה: "כולנו סולימאני"

היורש מאיים: "חכו בסבלנות"

הטבעת על היד: כך זוהה סולימאני

סופה של אגדה איראנית / ד"ר ירון פרידמן

כוננות נקמה / רון בן ישי

 

בשנה האחרונה הפגינה איראן תעוזה צבאית הולכת וגוברת במימי האזור והראתה שביכולתה לשבש את ייצוא הנפט ממנו, כשעצרה ספינות במפרץ הפרסי ולפי המערב עמדה מאחורי שורה של פיגועים נגד מכליות נפט בסמוך לו. במערב בטוחים גם שאיראן היא שעמדה בספטמבר האחרון מאחורי המתקפה על מתקני נפט בסעודיה.

 

מיד אחרי חיסול סולימאני בלילה שבין חמישי לשישי עלו מחירי הנפט ביותר מ-4% על רקע החשש שהחיסול יוביל לשיבושים באספקת הנפט מהמזרח התיכון.


פורסם לראשונה 04/01/2020 21:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
סולימאני והטבעת המפורסמת שסייעה לזהותו
צילום: AFP
מומלצים