שתף קטע נבחר
 

הפור נפל: אבי גבאי הוא מנכ"ל סלקום הבא

דירקטוריון סלקום אישר את המינוי של יו"ר העבודה לשעבר, שיתחיל לכהן בתפקיד בעוד שבועיים. המינוי היה מהיר מאוד, ורק בסוף השבוע יצא גבאי לפגוש את אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה באי.די.בי, בארגנטינה. גבאי צפוי לקבל חבילה שמנה של מניות ואופציות

אבי גבאי הוא מנכ"ל סלקום הבא. לפני זמן קצר אישר דירקטוריון סלקום את המינוי - כך נודע ל"כלכליסט". מועמדותו של גבאי נחשפה ב"כלכליסט" ביום חמישי האחרון. סלקום אישרה הערב את דבר המינוי בדיווח שהעבירה לבורסה וציינה כי גבאי ייכנס לתפקיד ב-19 בינואר.

 

גבאי שימש מנכ"ל בזק בשנים 2008-2013 ולאחר פרישתו פנה לחיים הפוליטיים ושימש כשר מטעם כולנו. לאחר מכן הוא התפטר ועבר למפלגת העבודה, שם נבחר כיו"ר, אבל נחל מפלה בבחירות עם שישה מנדטים בלבד ופרש מהחיים הפוליטיים.

 

אבי גבאי בין המועמדים לתפקיד מנכ"ל סלקום

טלטלה בענף הסלולר: ניר שטרן יעזוב את סלקום וימונה למנכ"ל פז

 

גבאי מונה למנכ"ל חברת התקשורת לאחר שבסוף השבוע נסע לארגנטינה להיפגש עם אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה באי.די.בי, זאת כדי לשוחח על מינויו הקרוב לתפקיד מנכ"ל סלקום במקומו של ניר שטרן. אי.די.בי מחזיקה בשליטה בסלקום וגבאי נפגש עם אלשטיין ועם השותף הזוטר באי.די.בי סאול זאנג.

אבי גבאי (צילום: חורחה נובומינסקי)
אבי גבאי(צילום: חורחה נובומינסקי)

גבאי אינו המנכ"ל המיועד הראשון שאלשטיין נפגש עימו בארגנטינה: לפני שנה אלשטיין פגש שם את אמיר לוי, שהיה מיועד להתמנות למנכ"ל אי.די.בי במקומו של שולם לפידות, ואת ערן סער שמונה לאחר שלוי סירב לתפקיד.

 

בסלקום מעוניינים למנות מחליף לניר שטרן במהירות - מינוי בליץ, כפי שכינו זאת גורמים המעורים בנושא בסוף השבוע. וכך, יום לפני צאתו לפגישה עם אלשטיין גבאי הופיע בפני ועדת האיתור בסלקום. הוועדה כוללת את מאוריסיו ביאור וערן סער אנשי אי.די.בי, ואת עמי אראל יו"ר סלקום, שמואל האוזר וורדה ליברמן משמשים דח"צים בחברה. בדירקטוריון החברה רואים בגבאי, ששימש בעבר מנכ"ל בזק, מועמד מוביל לתפקיד המנכ"ל לאור נסיונו בתחום.

אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה באי.די.בי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אדוארדו אלשטיין, בעל השליטה באי.די.בי(צילום: מוטי קמחי)

עמי אראל, יו"ר הדירקטוריון, הוביל את התמיכה בגבאי, שאותו העביר בזמנו מהאוצר לחברת בזק. במסגרת הדיווח של החברה לבורסה מסר אראל: "אני בטוח שגבאי עם הבנתו המצויינת את שוק התקשורת ומנהיגותו, הוא האדם הנכון בזמן הנכון להוביל את סלקום לבצע את תכנית ההבראה ולחזור לרווחיות. אני רוצה להודות לניר שטרן על שנות שירותו לחברה ומאחל לו הצלחה בפועלו העתידי".

 

גבאי צפוי לקבל חבילה שמנה של מניות ואופציות במעמד החתימה, כשהמגעים עמו מתנהלים כרגע בעיקר סביב תנאיו הכספיים.

 

גבאי במקום מועמד פנימי

מספר שאלות ליוו את הבחירה בגבאי כמועמד המוביל. בסלקום חיפשו מועמד עם נסיון ומוטיבציה. עם זאת שני המועמדים הפנימיים, עמוס מאור ושלומי פירלינג, זכו לתמיכה קטנה בהרבה מול הדומיננטיות של גבאי.

 

 

לגבאי בן ה-53 ניסיון רב בתחום התקשורת, בין היתר כאשר נענה להצעתו של אראל, כשזה עוד היה מנכ"ל בזק, והוא שימש בה כעוזרו של אראל. בהמשך, אראל קידם אותו לשורת תפקידים שונים, עד שב-2003 גבאי מונה למנכ"ל החברה הבת בזק בינלאומי וב-2007 מונה למנכ"ל בזק תחת חיים סבן וקרן איפקס, ונשאר גם לאחר ששאול אלוביץ' רכש את השליטה בחברה. מבזק פרש ב-2013, לאחר שצבר שכר בעלות של 52 מיליון שקל.

 

החששות מצד גורמים בסלקום ואי.די.בי היו דווקא סביב הקריירה הפוליטית של גבאי, בעיקר כיו"ר מפלגת העבודה ב-2017. החשש הוא שגבאי ימשוך אש מצד מפלגת השלטון הנוכחית הליכוד, שתתורגם לקשיים פוליטיים סביב צורכי החברה.

 

בבחירות באפריל ספגה המפלגה בראשותו מפלה כשקיבלה שישה מנדטים בלבד. ביוני, לקראת הבחירות לכנסת ה-22, פרש מהחיים הפוליטיים. בחודשים שעברו מאז לא עסק בפעילות פוליטית וככל הנראה גיבש לעצמו החלטה לחזור לחיים העסקיים.

 

באי.די.בי מקווים ששוק ההון יקבל בחיוב את מינויו הצפוי של גבאי, ומקווים שהמניה תגיב בהתאם. אם וכאשר גבאי ימונה, יעמדו בפניו אתגרים לא פשוטים: הובלה של תוכנית ההתייעלות של סלקום, ובמקביל גם ניסיון מיזוג עם חברה אחרת. לפי הערכות אלשטיין רואה בסלקום חברה שהתאוששות בשווי שלה תוכל להוביל אותו לממש בה את האחזקה כדי להישאר עם פעילות נדל"ן באי.די.בי.

  

ועד סלקום נגד הפיטורים

סלקום מצויה בימים אלה באמצעה של תוכנית התייעלות, הכוללת בין השאר פיטורי 700-600 עובדים. זאת בניגוד להערכות קודמות, לפיהן דובר על פיטורי 1,000-800 עובדים ואף למעלה מכך, כולל עובדי מיקור חוץ וקבלן שתוכננו בתחילה. הפיטורים כוללים פיטורי כ-450-400 עובדים מחטיבת השירות והמכירות, כ-180-150 עובדים מחטיבת הטכנולוגיות, ו-100-50 עובדים מהחטיבות האחרות בחברה.

 

 

בינתיים לא הושגה התקדמות במגעים בנושא בין ניר שטרן המנכ"ל היוצא - שבקרוב יתמנה למנכ"ל פז - לבין מיה יניב, יו"ר הועד של סלקום. בשבוע שעבר נכנס עמי אראל לתמונה. אראל קיים ביום רביעי פגישה עם יניב, בה השתתף גם עופר עיני יו"ר ההסתדרות לשעבר, שמשמש גם יועץ להנהלת סלקום במו"מ עם העובדים. בפגישה השתתפו גם סמנכ"לים בסלקום.

 

כניסתו של גבאי לתפקיד תעביר אליו את המשימה הלא פשוטה של הובלת המו"מ מול העובדים. בתקופתו בבזק הוביל גבאי התייעלות במסגרתה פוטרו אלפי עובדים - עם זאת הוא עשה זאת בשיתוף פעולה של הוועד ובתנאי פרישה טובים יחסית לעובדים העוזבים. בסלקום המצב מורכב יותר והוועד מתנהל בצורה תקיפה יחסית.

 

תקופתו של גבאי בבזק נחשבה להצלחה בסקירה של IBI ועם פרישתו נכתב כי "גבאי הצליח לשמור על המותג החזק של בזק. בתקופה בה ענף התקשורת עמד תחת מתקפה חסרת תקדים, הוא הקים רשת חדשה ומתקדמת והוביל את תוצאותיה הכספיות של בזק לשיאים חדשים".

 

עם מי תתמזג סלקום

שאלה מהותית נוספת שמתעוררת עם מינויו הצפוי של גבאי למנכ"ל סלקום, היא מיזוג אפשרי של סלקום עם חברת סלולר אחרת. אלשטיין קיים לאורך השנה האחרונה שיחות עם פטריק דרהי על מיזוג בין סלקום להוט, ובשיחות אלה דובר על כך שמנכ"לית הוט תשמש מנכ"ל החברה הממוזגת, מה שבעיני רבים היווה חלק מרכזי בהחלטה של ניר שטרן לעזוב.

 

גבאי לא ישאר בחוץ במקרה של מיזוג עם הוט, ולמעשה מינוי שלו דווקא מרחיק אפשרות למיזוג כזה. באופן דומה, גם מיזוג עם גולן טלקום הופך לקשה יותר, שכן גיל שרון הוא בעל מניות ושותף בגולן טלקום, והיחסים בינו לבין גבאי אינם משובחים, מה גם ששניהם דומיננטים ויתקשו לעבוד יחד. שרון היה מנכ"ל פלאפון, החברה הבת, בתקופה שגבאי שימש מנכ"ל בזק, ושניהם זכו לשכר גבוה של מיליוני דולרים לאורך השנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חורחה נובומינסקי
אבי גבאי
צילום: חורחה נובומינסקי
מומלצים