שתף קטע נבחר

 

צה"ל מרחיב את פיילוט הטנקיסטיות: "התגלו פערים פיזיים, אבל יש פוטנציאל"

שבוע לפני התשובה לבג"ץ, אישר צה"ל את חשיפת ynet והודה כי לוחמות השריון התקשו לטעון פגזים ולבצע תרגולות נוספות. עם זאת, אמרו בצבא כי הפיילוט הצביע על פוטנציאל ולכן הרמטכ"ל כוכבי החליט להרחיבו והורה על גיוס של 30-40 לוחמות נוספות. ההחלטה הסופית: בעוד שנה וחצי

 

סיום קורס לוחמות מפקדות טנקים (צילום: דובר צה
סיום קורס מפקדות הטנקים ב-2018(צילום: דובר צה"ל)

ניסיון נוסף, לפני הכרעה בפיילוט הטנקיסטיות: כשבוע לפני שעליו למסור תשובה לבג"ץ בעניין העתירה שדורשת לשלב לוחמות בחיל השריון, נמסר מצה"ל כי הרמטכ"ל אביב כוכבי החליט להרחיב את תוכנית הפיילוט שהוקפאה, ולגייס עשרות נשים לחיל. בעוד כחודש צפוי להתקיים הדיון בבג"ץ בעתירת חלק מהלוחמות שהשתתפו בפיילוט, שטוענות כי מאחר שהוכח דווקא באמצעותן שאפשר לשלב לוחמות שריון בצה"ל, כל סיבה אחרת שתסכל את המהלך אינה עניינית ופוגעת בשוויון המגדרי שלו מחויב הצבא.

 

הגיוס יבוצע ככל הנראה באוגוסט או בנובמבר הקרוב. כוכבי החליט לאפשר פרק תעסוקה מבצעית ארוך יותר בגבול מצרים, בהשוואה לחודשים הספורים של משימות מבצעיות שניתנו עד כה בפיילוט. לאחר מכן, ככל הנראה בעוד כשנה וחצי, תתקבל ההחלטה הסופית לגבי הצלחת הניסוי.

 

סיום קורס מפקדות הטנקים ב-2018    (צילום: דובר צה"ל)

סיום קורס מפקדות הטנקים ב-2018    (צילום: דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הפעם מתכוונים בצה"ל לגייס את המועמדות ישירות לחיל השריון בבסיס שיזפון, ולא לבסיס ההכשרות של גדודי הגנת הגבולות שבו מוכשרות בין היתר לוחמות הקרקל והאיסוף הקרבי. בצה"ל אישרו הבוקר את חשיפת ynet לפני שבוע, לפיה בשלב הפיילוט התגלו פערים בחלק ניכר מהתנסות הלוחמות, בין היתר בקצב טעינת הפגזים, בתרגולת היכון לירי ובפריסות הזחל.

 

יחד עם זאת, בצבא הגיעו למסקנה כי כ-10 מתוך 15 החיילות שהתנסו אינן מדגם מייצג מספיק לקביעת מסקנה החלטית בנושא, ולכן הוחלט להרחיב את הניסוי ללפחות 40-30 לוחמות חדשות. בשלב הבא של ההתנסות ישתתפו, כמייעצות, גם קבוצת הטנקיסטיות שהוכשרו בשלב הראשון, בטרם הוקפאה התכנית. "הבנו שהיה פוטנציאל טוב, אבל התגלו פערים, ולכן הבחינה תורחב", הסבירו הבוקר בצה"ל, "לכן גם ההכשרה של החיילות החדשות תורחב לניסוי עמוק יותר", הוסיפו.

 

בהודעת צה"ל לגבי הרחבת הפיילוט שפורסמה הבוקר נכתב כי "תרומתן של הנשים בצה"ל הייתה ותמשיך להיות משמעותית ביותר. שילוב נשים בצה"ל בכלל, לרבות בפעילות מבצעית, הוא חשוב ומתבקש, זאת לצד ההכרח בשמירה על הדרישות המקצועיות לכל תפקיד. במרוצת השבועות האחרונים ובהמשך לפיילוט לשילוב נשים בטנקים במערך הגנת הגבולות, קיים הרמטכ"ל, רב-אלוף אביב כוכבי, סדרת דיונים בפורום נרחב, שכלל חברים במטה הכללי וקצינים בכירים בחיל השריון, לצורך בחינת יכולת שילובן של נשים בטנקים בהגנת גבולות. הדיונים כללו: בירור יסודי של ההישגים ותוצאות הפיילוט, העמקה בתובנות הפיילוט, ניתוח נתונים רפואיים ותובנות ממערכים אחרים של נשים לוחמות בצה"ל".

 

סיום קורס לוחמות מפקדות טנקים (צילום: דובר צה
צה"ל: היו פערים בעמידה בכשירויות"(צילום: דובר צה"ל)

עוד נכתב: "הרמטכ"ל סיכם כי הפיילוט הצביע על פוטנציאל לשילוב נשים בטנקים במשימת הגנת הגבולות, אך גם הצביע על פערים בעמידה בכשירויות הנדרשות. על מנת להשלים את כלל הנתונים הנדרשים לקבלת החלטה קבע הרמטכ"ל כי נכון יהיה להמשיך ולהתקדם לשלב הבא בתהליך בחינת שילוב נשים בטנקים במשימת הגנת הגבולות".

  

אחד הלקחים מהפיילוט הראשון נוגע לסף מינימום של משקל וגובה המתגייסות להמשך הניסוי. "התרומה של הנשים בצה"ל אדירה בכל החתכים, שילובן הכרחי ומתבקש, ויש לנו עוד מה לעשות בנושא", אמר הבוקר דובר צה"ל תת אלוף הדי זילברמן, "גישת הרמטכ"ל היא לשלב לוחמות ככל הניתן בהתאם לצרכים המבצעיים של הצבא ובהתאם לשלושה פרמטרים: אפקטיביות לצבא, שוויון הזדמנות ודאגה לבריאות המשרתות".

 

לפי הערכות, ההחלטה להרחיב את הפיילוט ולקיימו למעשה מחדש תדחה את ההכרעה לפחות בשנה וחצי, שכן הכשרת הטנקיסטיות, בנוסף לקורס מפקדי טנקים ופרק התנסות מבצעית יימשכו במהלך 2022. 

 

בצבא הדגישו כי בטרם החלטת כוכבי התנהלו בשבועות האחרונים דיונים רבים בהשתתפות אלופי המטכ"ל, קציני שריון ורפואה ראשיים ויועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר. בצבא ניתחו את נתוני הטנקיסטיות, בהם הרפואיים, בהשוואה לנתוני לוחמות ממערכים אחרים. דובר צה"ל דחה את הטענה לפיה העתירה לבג"צ כפתה על צה"ל להכריע סוף סוף בסוגיה המוקפאת והרגישה: "הרמטכ"ל קבע שהדיונים על כך יהיו בשנת 2019 וכך היה. כדי לקבל החלטה ארוכת שנים בנושא שכזה נכון שנעמיק את הבחינה ונעבור לשלב הבא".

 

הפערים שהתגלו בפיילוט היו לא רק מקצועיים אלא גם מבצעיים. בצה"ל לא אמרו הבוקר מפורשות כי הטנקיסטיות גילו קשיים מנטליים בחלק מהמשימות המבצעיות אך הסבירו כי "לא הספקנו ללמוד הכל בדימוי המבצעי של הלוחמות, בתנאי תעסוקה מבצעית שנמשכה רק 4 חודשים, כמו למשל במשימות של מארב ממושך".

 

בכוונת צה"ל גם לקבוע פרמטרים קשיחים וברורים יותר ברפואה ובתזונה לטנקיסטיות הבאות, שגם הן ישרתו בטנק מגדרי, על טהרת הנשים ובמשימות של הגנת גבולות בלבד - ולא תמרון חוצה גבול. "רק המפקדים ייקבעו כגישה כוללת של הרמטכ"ל - כך יהיה גם בסוגיה זו", הבהיר תא"ל זילברמן. 

 

עורכי הדין המייצגים את הלוחמות שעתרו לבג"ץ מסרו בתגובה: "אנו רואים בהחלטת הצבא ניצחון גדול לעותרות בדרך להשגת שוויון בשריון, ומשוכנעים כי הדבר לא היה מתאפשר ללא העתירות לבג"ץ – אולם הדרך לא תמה. הגיוס של הנשים ואף המשך הפיילוט מבורכים, אולם העותרות עומדות על כך שגיוס נשים יהיה כלוחמות חוד גם בחיל השריון ולא רק במערך הגבולות. בניגוד לנטען בהודעת הצבא, מהמידע הקיים מאת אלו שביצעו את הפיילוט ואת ההכשרות בפועל – עולה כי לנשים יכולות ומסוגלות זהה לגברים לתפקיד זה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
סיום קורס מפקדות בשריון
צילום: דובר צה"ל
מומלצים