"הנקמה בדרך, ותהיה עוצמתית": כוננות ביחידות הטילים באיראן
בארה"ב זיהו העלאת כוננות ביחידות הטילים הבליסטיים. דובר הצבא: "לא נשתוק". קריאות בפרלמנט: "מוות לארה"ב, מוות לישראל". דיווח ב"ניו יורק טיימס": אופציית חיסול סולימאני הוצגה לטראמפ כדי שיתר האפשרויות יהפכו למתקבלות על הדעת, בפנטגון נדהמו כשבחר בה
ארצות הברית זיהתה כי יחידות הטילים הבליסטיים של איראן העלו כוננות, הנשיא דונלד טראמפ איים בסדרת ציוצים בטוויטר - והאיומים מצד השני נמשכים אף הם. לאחר שטראמפ אמר כי האמריקנים זיהו 52 מטרות איראניות "שיותקפו בעוצמה אם נותקף", אמר דובר כוחות הצבא האיראניים כי "חיסול קאסם סולימאני הוא פעולת טרור, ולא נעבור על זה בשתיקה".
חיסול סולימאני – סיקור נרחב ב-ynet:
נפט, סייבר וטילים בליסטיים: אפשרויות הנקמה של איראן
הראשון שלחץ על ההדק: טראמפ לא מפחד להסתכן
עשרות אלפים במסע הלוויה של קאסם סולימאני
הטיסה, הרכב ומערכת הקשר: המעקב לפני החיסול
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הדובר, אבו אל-פיזל שכארג'י, הוסיף היום (א'), בעת שמסע הלוויה של סולימאני נמשך: "התגובה שלנו בדרך והיא תהיה חזקה. וושינגטון נכנסה למערכה מסוכנת מאוד ועליה לצפות לתגובה כבדה מצדנו. אנחנו ננקום מארה"ב באופן יותר חזק ויותר עוצמתי ממה שהיא מתארת לעצמה". בפרלמנט האיראני נשמעו היום קריאות "מוות לארה"ב, מוות לישראל".
ב"ניו יורק טיימס" צוטט בכיר אמריקני שאמר אמש כי המודיעין האמריקני זיהה כי יחידות הטילים הבליסטיים של איראן העלו כוננות. גורמים אחרים אמרו שלא ברור אם איראן מניידת את יחידות הטילים במטרה למנוע מהן להיפגע בתקיפה אמריקנית, או שמדובר בהכנות לתקיפה גדולה נגד יעדים אמריקניים באזור בתגובה לחיסול סולימאני.
רמטכ"ל צבא איראן מוחמד באקרי הגיב לאיומי טראמפ ואמר כי "בכל עימות אפשרי, אני לא רואה את ארה"ב מעזה לתקוף 52 מטרות איראניות. רצח סולימאני היה צעד מכוער שהעולם לא מקבל ועל כן ארה"ב מוציאה איומים כדי לכסות על הפשע הזה. בסופו של דבר היא תבין מי הולך לחטוף פגיעות ב 52 מטרות".
בימים שלפני חיסול סולימאני הציגו בכירים בצבא האמריקני לנשיא טראמפ את האופציה לחסל אותו, והבהירו כי מדובר בתגובה הקיצונית ביותר למהומות בעיראק שהובלו על ידי איראן. הם לא חשבו שהוא יבחר בכך. במלחמות שמאז 11 בספטמבר, בכירים בפנטגון הציגו לא פעם אופציות בלתי סבירות לנשיאות כדי שהאופציות הסבירות יותר ייראו יותר מתקבלות על הדעת. אבל ביום חמישי בערב טראמפ בחר באופציה הקיצונית ביותר, ובכירי הפנטגון נדהמו.
גורמים בכירים אמרו ל"ניו יורק טיימס" כי טראמפ בחר לחסל את סולימאני למרות עימותים בממשל בנוגע למובהקות של מה שכמה בכירים טענו כי הוא זרם מידע חדש בנוגע לאיומים על שגרירויות, קונסוליות ואנשי צבא אמריקנים בסוריה, עיראק ולבנון. סולימאני השלים זמן קצר לפני כן מסע בין כוחותיו במדינות אלו, ואותם גורמים אמרו כי הוא תכנן מתקפה "מיידית" שעלולה לגבות את חייהם של מאות בני אדם.
"ימים, שבועות", אמר הגנרל מארק מילי, ראש המטות המשולבים, כשנשאל ביום שישי מתי היו צפויות המתקפות הללו - מבלי למסור מידע נוסף פרט לאמירה שהמידע החדש בנוגע למזימה האיראנית היה "ברור וחד-משמעי". אבל אחרים היו סקפטיים בנוגע לרציונל של חיסול סולימאני, שהיה אחראי להרג מאות חיילים אמריקנים במהלך השנים. לפי בכיר אמריקני, המידע המודיעיני הצביע על "יום שני רגיל במזרח התיכון", ומסעות סולימאני "היו עסקים כרגיל".
לדבריו, אותו מידע היה מצומק והמתקפה שתכנן סולימאני לא הייתה מיידית וכלל לא אושרה עדיין על ידי עלי חמינאי, המנהיג הרוחני העליון של איראן. בדיווח נכתב כי מהאזנות לתקשורת בין חמינאי לסולימאני עלה כי מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה התבקש להגיע לטהרן לשיחות נוספות, לפחות שבוע לפני מותו.
ביום ראשון הקודם הגיעו גנרל מילי ושר ההגנה מרק אספר לאחוזת טראמפ במאר א-לאגו, יום אחרי שבכירים הציגו לנשיא רשימה ראשונית של אופציות לתגובה בעקבות האלימות המתגברת נגד יעדים אמריקנים בעיראק. האופציות כללו מתקפה על ספינות איראניות או על בסיסי טילים, ונגד מיליציות פרו-איראניות בעיראק. הפנטגון הוסיף את האפשרות לפגיעה בסולימאני, רק כדי להפוך את יתר האפשרויות להגיוניות יותר. טראמפ בחר במתקפה נגד המיליציות.
האיראנים סברו כי התגובה הייתה לא פרופורציונלית, ועימותים אלימים החלו בשגרירות בבגדד, וכללו ניסיון פריצה למקום. יועציו של טראמפ אמרו כי חשש שאם לא יגיב, ייראה חלש - ובחר לחסל את סולימאני. בכירי הצבא ההמומים הזהירו מיד כי צפויות מתקפות נגד על הכוחות האמריקניים באזור.
הלילה העביר הבית הלבן לקונגרס מסמך על התקיפה שבה נהרג סולימאני. המסמך נשלח מכורח חוק המחייב את הבית הלבן להעביר דיווח לקונגרס בתוך 48 שעות מביצוע פעולה צבאית, וממשל טראמפ צפוי להסביר בו את נסיבות התקיפה, הסמכות שבה הורה עליה ואת ההיקף הצפוי של המשך המעורבות הצבאית. המסמך שהועבר מסווג, ולא ברור אם תתפרסם גרסה לא מסווגת לתקשורת.
יו"ר בית הנבחרים האמריקני, ננסי פלוסי, אמרה כי המסמך "מעלה שאלות חמורות ודחופות לגבי העיתוי, האופן וההצדקה של התקיפה שביצע הממשל נגד איראן". לדבריה, "ההתנהלות הצבאית הפרובוקטיבית והלא מידתית של ממשל טראמפ ממשיכה להעמיד בסכנה חיילים, דיפלומטים, אזרחים אמריקנים ובני ברית". פלוסי קראה לממשל טראמפ "לעבוד ביחד עם הקונגרס" כדי לגבש אסטרטגיה שתוביל לרגיעה במצב.
בתקיפה, שבוצעה באמצעות מל"ט בלילה שבין חמישי לשישי, נהרג גם אבו מהדי אל-מוהנדיס, שהיה סגן מפקד ארגון הגג של המיליציות הפרו איראניות "אל חשד א-שעבי". כמו כן, נהרגו שמונה בני אדם נוספים, בהם קצינים בדרגות שונות במשמרות המהפכה. הדמוקרטים ביקרו את טראמפ על שלא עדכן את הקונגרס בטרם ביצע את התקיפה, שלה עשויות להיות השלכות חמורות על המתיחות במפרץ הפרסי.