שתף קטע נבחר
 

מחזק את המערכת החיסונית: היתרונות הבריאותיים של טיפולי מגע

מתי בפעם האחרונה עשיתם עיסוי טוב? אולי קיבלתם שובר מתנה ליום ההולדת או ליום הנישואים? בנוסף להרפיה של שרירים תפוסים, מצב רוח טוב וחידוש אנרגיה, מגע טיפולי הוא כבר לא עניין של פינוק. מדובר בפקטור בריאותי משמעותי שמחזק את המערכת חיסונית, מאזן את כל המערכות בגוף ועוזר להחלמה. על היתרונות הבריאותיים של טיפולי המגע

אנשים שלא אוהבים מסג' ("אני לא אוהב שנוגעים בי") אף פעם לא היו ברורים לי. מה יכול להיות טוב יותר מאשר להתמסר למגע הנכון במקום הנכון ולצאת כמו חדשים? חיות יודעות את זה יותר טוב מאיתנו, שימו לב איך הן מתמכרות למגע ומוחות בתוקף כאשר אתם מפסיקים אותו באמצע.

 

נושא המגע הוא נושא מרתק שלא מרבים לחקור אותו. מערכת המגע שלנו (Tactile system) היא המערכת המוקדמת ביותר שמבשילה אצל העובר, עוד בשבוע השמיני להיריון. הגירויים עוברים דרך מערכת העצבים ההיקפית והמסלולים החישתיים לגזע המוח וממנו לקליפת המוח החישתית.

 

קראו גם:

לא רק פינוק: מתי עיסוי רפואי יכול לרפא?

לחיזוק הגוף: מה שמן העיסוי שמתאים לכם

כך תעשו בבית: עיסוי עצמי למניעת כאבים בגוף

 

מסז'  עיסוי  אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
יתרונות העיסוי וטיפולי המגע

 

הדרישה למגע רק הולכת וגדלה

החיים שלנו מתוחים, על זה אין ויכוח. מתח הוא רוצח, ויש לו אפילו שם פרטי: קורטיזול. כשההורמון הזה משתחרר ללא הכרה, הוא יורה לכל הכיוונים. הבריאות היא הראשונה שמשלמת את המחיר. סמים, כדורי הרגעה והתמכרויות הם עוד סוג של התמודדות מולו, אבל רק דבר אחד נותן לו באמת פייט אמיתי: מגע, קוראים לזה. והדרישה למגע, רק הולכת וגדלה.

 

בשנות החמישים והשבעים התפרסמו מחקרים משמעותיים בנושא מגע, אחד מהם, ידוע במיוחד התפרסם בעבר במכון לחקר המגע Touch Research Institute באוניברסיטת מיאמי, שם בדקה פרופ' טפני פילד, אחת החוקרות הידועות בתחום המגע, את השפעת העיסוי על פגים ותינוקות.

 

המחקר שלה קבע שטיפולי מגע משפיעים על התפתחות הילד בדיוק כמו מגע אימהי, גם כאשר אין אימא בתמונה. פגים שטופלו במגע, העלו במשקל ושיעורי התמותה פחתו באופן משמעותי. מחקרים מהשנתיים האחרונות מחזקים את השפעתו החיובית של העיסוי הן על הגוף והן על הנפש, הן לילדים והן למבוגרים.

 

הורמון האהבה משתחרר

אז איך זה בדיוק עובד? העיסוי גורם לגירוי המערכת האוטונומית ועצב הוואגוס. כאשר מגרים את עצב הוואגוס, הוא משחרר מערך של אנזימים נוגדי מתח נפשי והורמונים כגון: אצטילכולין, פרולקטין, אזופרסין ואוקסיטוצין, הלא הוא הורמון האהבה והקשר שמשתחרר בעקבות מגע.

 

מחקרים שנערכו בקרב ילדים ונוער במכון לחקר המגע באוניברסיטת מיאמי, מצאו שעיסויים קבועים הורידו את רמות הסוכר בקרב ילדים חולי סכרת והעלו את רמת תאי הדם הלבנים שמחזקים את המערכת החיסונית.

 

מחקר נוסף מצא ששרירים שעברו עיסוי לאחר פעילות מאומצת, מחזירים לעצמם 60% מכוחם, בניגוד ל-14% בשרירים שלא טופלו לאחר אימון. טיפולי מגע אחרי ניתוחים ופציעות עוזרים לגוף לשקם את עצמו במהירות גבוהה יותר. מכל אלו, הנתון הבא הוא אולי החשוב ביותר: הורמון המתח, ובכך מאפשרים זרימת דם טובה, לחץ דם מאוזן, ואספקה טובה של חמצן לתאים.  

 

מעולה לעצלנים

מחקר מאוניברסיטת אילינוי בשיקגו מצא שעיסוי עוזר לשפר תפקוד זרימת דם אצל אנשים שלא עושים פעילות גופנית ושומר על גופם גמיש לאורך זמן. מסג' לימפטי למשל, הוא עיסוי עדין שמגרה את המערכת הלימפטית וגורם לשיפור במטבוליזם. (הלו, יורדים במשקל!)

 

לטיפולי מגע יש גם קשר מבורך ומרפא לכל מערכת הרבייה הנשית. הוא יכול להפחית תופעת של תסמונת קדם וסתית, לגרות את השחלות במקרה של עיכוב היריון ולעזור לאזן את המערכת ההורמונאלית בגיל המעבר.

 

כל מה שנשאר לכם כרגע, הוא לבחור את הטיפול הנכון עבורכם. איך, אתם שואלים? תעשו כמוני. תנסו.

 

חשמל בכפות ידיך : רפלקסולוגיה של כפות הידיים

תמר סלע מהוד השרון, עוסקת ברפלקסולוגיה וטיפולי מגע בשילוב עיסויים, עם דגש על התמחות מיוחדת: רפלקסולוגית כפות ידיים.

 

רפלקסולוגיה לידיים?

"היתרון של רפלקסולוגיה באופן כללי הוא שהנגיעה פחות מאיימת, היא מגיעה מהקצוות, והקצוות הם הכי חשובים.אותן נקודות השתקפות שמייצגות את כל המערכות בגוף בכף הרגל, נמצאות גם בכפות הידיים. כשעשיתי התמחות בעיסוי, טיפלתי בחיילים קטועי רגליים והיינו עושים להם רפלקסולוגיה בכפות הידיים. אנשים נמסים בטיפול הזה. זה מאד מרגיע".

  

 רפלקסולוגיה של כפות הידיים. צילום: תמונה: שיר סלע ( )
רפלקסולוגיה של כפות הידיים. צילום: תמונה: שיר סלע

 

באיזה מובן זה מרפא?

"אנחנו חיים במתח גבוה. בלוטת האדרנלין שיושבת על הקורטקס נמצאת במצב תמידי של מנוסה ודאגה. רפלקסולוגיה לא מרפאה אותך באופן ישיר אלא בזה שהיא מניעה טריגרים בגוף שלך, שירפאו את עצמם. הגוף מרפא את עצמו ואני הצינור. ברגע שהשרירים רפויים, לחץ הדם יורד, הכל זורם, הגוף יכול להתחיל לעבוד".

 

הרבה נשים סובלות מתסמונת התעלה הקרפלית, כאבים בפרק כף היד.

"רפלקסולוגיה לכפות הידיים מאד עוזרת למצב הזה. בגוף שלנו יש מרכזי אנרגיה שזורמים בדם ובמערכת ההורמונאלית והחיסונית. כשאני ונגעת בנקודות הריפלקס זה כמו לחבר תקע לשקע, הערוצים בגוף נפתחים, המערכת נטענת והגוף מתחיל לרפא את עצמו, מה שלא אפשרי כשהוא במתח. הטיפול הזה תומך מאד בסימפטומים של גיל המעבר".

 

הרבה נשים בגיל המעבר מדווחות על תחושה של חולשה וכאבים בלתי מוסברים.

"הטיפול הזה מחזק מאד את האישה, במיוחד בתקופה הזו. החוסר באסטרוגן גורם למתח, דיכאון, גלי חום ובעיות בריאות. המתח פוגע ברמת התא, הדם משתגע ומתחילות להיות מוטציות כמו סרטן. שורש כף היד זה מקום מרושת נקודות, ורפלקסולוגיה של כפות הידיים עוזרת לאזן את הגוף הורמונאלית. כשבן אדם מרפה, הגוף מרפא".

 

 עיסוי בטן ( )
עיסוי בטן

 

תחושת בטן: לא דומה לכלום - עיסוי בטן

אורלי ברזני ("אור במגע") מת"א, היא מטפלת בכירה במגוון של עיסויים. ההתמחות שלה היא עיסוי בטן - Abdominal Detox Massage אותו למדה בתאילנד.

 

למה בטן דווקא?

"בטן נחשבת למקום אסטרטגי רגיש מאד. לא סתם אנחנו 'שומרים בבטן', או מרגישים 'בוקס בבטן'. בבטן נצברים רגשות לא משוחררים של כעס, עצב, חרדה, והעיסוי הזה עוזר לשחרר אותם. זהו העיסוי היחידי שעובד על כל האיברים הפנימיים של מערכת העיכול, נשימה ורבייה. העבודה מתבצעת על המעי הגס והדק, הכבד, כיס המרה, טחול, לבלב, סרעפת, צלעות, שחלות, רחם, ועל כל ערוצי האנרגיות ביניהם".

 

מה היתרונות הבריאותיים שלו?

"עיסוי בטן מרגיע ומשחרר, עוזר נגד עצירויות ותחושות לא נעימות בבטן, מעודד פעילות מעיים, מקל ומפחית כאבי מחזור, ועוזר בבעיות פוריות. עיסוי בטן מרגיע את המערכת העצבית ועוזר במיוחד לנשים שמתקשות להיכנס להיריון.

 

"בעיסוי ניתן לשחרר הידבקויות של ריריות בשחלות וברגע שנפתח הפקק דברים מתחילים לעבוד. גם לנשים בגיל המעבר זה עוזר לאזן את המערכת ההורמונאלית. בשלב יותר מבוגר הרחם מתחיל לצנוח עם הזמן ועם העיסוי אפשר להרים אותו ולחזק רצועות. אם הבטן נפוחה, הוא מחליק אותה ומחזיר את האיברים הפנימיים לפעילות תקינה".

 

זה לא עיסוי שמתאים לכולם

"העיסוי לא מתאים לכולם, ובטח שאי אפשר לעשות אותו בזמן מחזור או אם יש דלקת בדרכי השתן או מערכת העיכול. ריאקציות יכולות להיות כמו בעיסוי רגיל. יתר רגישות ביומיים הראשונים, פעילות מעיים משוחררת יותר, ואולי יצוף גם רגש שנחבא בבטן הרבה שנים".

 

  ( )
דוד אולשנסקי במהלך עיסוי טווינא

 

חרדות והפרעות קשב אצל ילדים: עיסוי טווינא

דודי אולשנסקי מפ"ת, מטפל בטווינא ומומחה בשיטות טיפול נוספות: דיקור, תזונה, וצמחי מרפא.

 

מה זה בדיוק טווינא?

"טווינה זו טכניקת טיפול ידנית של הרפואה הסינית. טווי- זה למשוך ונא זה- לתפוס, משיכות ותפיסות. במהלך הטיפול משתמשים בלחיצות, מתיחות, לישות וצביטות. זו שיטת טיפול מהירה ודינמית שעובדת על כל הגוף ומשחרר חסימות פיזיות ורגשיות. אני אישית טופלתי בשיטה הזו ומאד התחברתי אליה. מדובר על עיסוי חיזוק, דינמי, עמוק, אתה מרגיש שהמטפל עובד לך על כל הגוף ואתה יוצא חדש לגמרי".

 

מה היתרון הבריאותי של הטיפול הזה?

"בשונה מעיסוי שמנים קלאסי שעובד על שחרור והרפיה של שרירים, בטווינא אנחנו מתמקדים בכל מיני בעיות על שריר השלד, או בבעיות פנימיות. אישית אני משלב את זה עם דיקור כי אחד משלים את השני. בעזרת טווינא אני עוזר לאנשים עם פריצות דיסק, דלקות פרקים, כאבי ראש, בעיות צוואר, כתף ושורש כף היד. אני מטפל בהרבה אנשים עם בעיות עיכול, בעיות של ליחה ונזלת, מגרנות, סחרחורות, ורטיגו, בעיות סינוסיטיס ונזלת, וגם בעיות שינה ואי שקט. הטיפול בטווינא לא מסתיים כשהמגע מפסיק, אלא המטופל מקבל הנחיות ותרגילים כיצד לאזן את עצמו גם בבית".

 

"חשוב להבין שבעזרת טווינא אפשר לטפל בהרבה בעיות בריאות בגלל שהשיטה היא חלק מטיפול מטיפול הוליסטי שלם שלא מסתכל רק על הסימפטום אלא מחפש את המקור שיוצר אותה. למשל, מישהי שסובלת ממיגרנות סביב המחזור, אנחנו נעבוד על האיבר שמשפיע ישירות על כך (הכבד, לצורך העניין)".

 

"טווינא טובה במיוחד לילדים שסובלים מבעיות שינה, חרדות והיפר אקטיביות. תוך כדי מגע הילדים נרגעים והמוח שלהם משחרר אנדורפינים. זה נכון גם למבוגרים שסובלים מאותן בעיות".

 

כולי עצבים: טיפול בשיטת בואן

ישי בית הלחמי מהוד השרון, מטפל ב'שיטת בואן', ומורה מוסמך שמלמד קורסים להכשרת מטפלים בשיטה.

 

מה זה שיטת בואן?

"בגדול, השיטה הזו עובדת בראש ובראשונה על מערכת העצבים. ברגע שעובדים על המקור, שאר הדברים פשוט מסתדרים. כולנו נמצאים היום במצב של עוררות יתר, זיהום רעש, זיהום אור, וחשופים לפגיעות. בשיטת בואן אפשר לטפל במערכות שונות בגוף כמו, עיכול, ניקוז לימפתי, מערכת הנשימה, לצד איברים כמו אגן, כתף וברך".

 

"הטכניקה שלה היא פריטה עדינה ומדויקת באמצעות שתי אצבעות, על שריר או גיד כמו פריטה על מיתר, עם הפסקות יזומות שהן חלק מהטיפול. התנועה העדינה שולחת מסר של הרגעה שמגיע למוח דרך עמוד השדרה. הדבר מרגיע את מערכת העצבים הסימפטתית (האחראית על פעולות ההישרדות כמו נשימה, דופק וכו'), מה שמאפשר למערכת הפראסימפתטית (אחראית על רגיעה, עיכול, התחדשות התאים והפרשה תקינה של הורמונים) להיכנס לפעולה ולהתחיל בתהליכי ריפוי שאינם מתרחשים כשהגוף במצב של מתח".

 

"שיטת בואן מתאימה כמעט לכל בעיה ולכל אדם. ממיגרנות, כאבי גב, צוואר, פרקים, ברכיים, קרסוליים, מעי רגיש, אסתמה, אלרגיות, בעיות הורמונאליות, סיוע בהחלמה מתאונות וניתוחים (במקרים לא מעטים אף מניעה של ניתוחים) - וכלה בבעיות עצביות, כמו מתחים ועייפות כרונית".

 

 

 ישי בית הלחמי ( )
ישי בית הלחמי

בשום פנים ואופן לא עיסוי: טיפול אוסתאופתי

נעמה חילו מגבעתיים, מטפלת בשיאצו בשילוב טכניקות וחשיבה אוסטאופתית, עם התמחות בהוואי, ללימודי עיסוי בטכניקות מגע עמוקות.

 

מה זה אוסטאופטיה?

"טיפול אוסטאופתי מגיע ממקום של הבנה רחבה של עולם הרפואה המערבית. לא מדובר במסג', רחוק מזה. זה טיפול שמשלב טכניקות שונות ומגוונות של טיפולי מגע, תוך כדי הסתכלות אנטומית לחלוטין על גוף האדם. שילוב של רפואה משלימה עם רפואה מערבית. הטכניקה מנואלית, עובדים עם הידיים, ללא התערבות פולשנית".

 

בעצם מדובר בשילוב של כמה שיטות טיפוליות.

 "המיוחד בשיטה הזו הוא שהיא משלבת לעזרתה טכניקות טיפול נוספות מהרפואה הסינית, ההודית, ומה שנכון לאותו מטופל. לדוגמא אם יש לנו שילוב של מחלה או פגיעה בשריר, אנחנו מגלים איפה הטריגרים של השריר ומטפלים בהם. המטרה היא להחזיר את הגוף לפעילות טבעית. טכניקות הטיפול הן טכניקות הנעה תוך כדי הבנה אנטומית ופיזיולוגית של הבעיה".

"הטיפול מתאים לכל בעיה ספציפית שמתעוררת, מגב או צוואר תפוס, ועד ורטיגו, וגם לשמירה על החיוניות והבריאות של הגוף, נטו, לאורך זמן".

  

  ( )
ליזי אזולאי. טיפול וואטסו

כמו עובר ברחם: וואטסו - טיפולי מגע במים

ליזי אזולאי ("מרכז הילינג במים") ממושב יציץ ליד רחובות, מטפלת וואטסו, רפלקסולוגית ומטפלת בהילינג. לרוב המדריכים שלה יש רקע נוסף, מעבר לוואטסו. חלקם הידרותרפיסטים, רפלקסולוגים, מעסים ובוגרי קורסים שונים במים.

 

מה זה וואטסו?

"וואטסו בהגדרתו המילולית הוא water shiatsu, אבל בפועל זה הרבה יותר משיאצו במים. הטיפולים נעשים בבריכה טיפולית מחוממת ב 35 מעלות עם מוזיקה תת מימית. הטיפול משלב תנועה עם המים, לחיצות של שיאצו, מתיחות, סיבובים עדינים, עיסויים במקומות שצריך. הכל מאוד מותאם לאדם. לנפש ולגוף, לקצב הנשימה, למה שהגוף צריך".

 

מה היתרון של הטיפול במים?

"מים זו סביבה מרפאת, מאזנת, מנקה כל מה שלא רלוונטי מכל בחינה, סביבה שמאפשרת לגוף לחזור למהות שלו. המים מאפשרים לשקט, לחופש, לעוצמה שנמצאים אצל האדם מאז ומתמיד, לעלות אל פני השטח, להתפשט בגוף ולמלא אותו".

"לפני הכל זו חוויה שהיא חסרת משקל, שהיא קלה כמו נוצה, ולא משנה מה המשקל שלך. הטיפול מאפשר הרפיה מלאה ועמוקה של השרירים והגוף כולו, מאפשר למחשבות להתמוסס ולתודעה להיכנס למצב של בין ערות ובין חלום. התחושה היא של עובר ברחם".

 

למי זה עוזר?

"אנחנו עושים וואטסו שמטפל בכאבים כרוניים, לדוגמא כאבי גב וגפיים, בעיות אורטופדיות, בעיות פרקים, פריצות דיסק, דלקות, פיברומיאלגיה".

 

"וואטסו מטפל גם בדיכאונות לרבות דיכאון אחרי לידה, בחרדות ופחדים, בטראומות, בדאגות ולחצים. אנחנו מטפלים בהרבה בנשים הריוניות, החל משבוע 16 ועד הלידה, עם התייחסות לסימפטומים שונים שמתלווים להיריון מתקדם. בנוסף הטיפול בהריון מאפשר חיבור מאוד עמוק בין האם לעובר. במים הכל נעלם, מה שנשאר מאוד ברור זה הנוכחות של העובר והחיבור אליו, עוצמתי ומרגש מאוד".

 

  ( )
וואטסו. טיפולי עיסוי במים
 

 

חוק עיסוי חובה: עיסויים בשמן

 

סבטלנה מרטמיאנוב מרמת גן, היא קוסמטיקאית רפואית ומטפלת במגוון גדול של עיסויים בשמן. מסג' רפואי, שוודי, אבנים חמות וכוסות רוח. זה הכי קרוב למפנק שתמצאו.

 

למה חשוב לעשות מסג' ?

"בעיני מסג' זה משהו שחייבים לפנות לו מקום קבוע, פעם בשבוע. עיסוי הוא דרך שמירה על הבריאות. כשהגוף בהרפיה וכל התאים נפתחים, יש זרימה של חמצן לדם, ובלוטת הלימפה עובדות כמו שצריך, וכל הרעלים יוצאים החוצה. יש אנשים שבאים למסג' פעם בשבוע במשך למעלה מעשר שנים, ואת צריכה לראות איך הם נראים".

 

"עיסוי זו התרופה הראשונה נגד דיכאון. הוא מפעיל את ההורמונים הנכונים תוך כדי וזה לא מפתיע שלפעמים אנשים מגיעים שפופים ועייפים ויוצאים חדשים, עם עיניים נוצצות, מלאי אנרגיה. מבחינתי, עיסוי הוא מקדם בריאות. אם עושים אותו אחת לשבוע באופן קבוע מבקרים הרבה פחות בקופת חולים".

 

 סבטלנה מרטמיאנוב. עיסוי בשמן ( )
סבטלנה מרטמיאנוב. עיסוי בשמן

 

יש טכניקות שאת אוהבת יותר?

"כשאני מטפלת במישהו אני עוצמת עיניים ונותנת לידיים לעבוד. כמטפלי מגע אנחנו לומדים כל מיני טכניקות, אבל מה שקובע בסוף הוא הרגש. כל בן אדם זה משהו אחר, ואת מרגישה מה הוא צריך, איך הוא נושם, איפה כל המתח נאגר. הגוף מבקש והידיים מבצעות".

 

"כמעסה אני מקפידה לקבל עיסוי בעצמי, אחת לחודש. זה מחזק אותי. מי שאומר לי, 'אין לי כסף לפינוק הזה' אני לא מתווכחת איתו אבל חושבת, באוטו שלו הוא משקיע טיפולים? אתה לא שם אותו במוסך לפעמים? גם הגוף שלנו צריך מוסך. אם הייתי בכנסת הייתי מחוקקת חוק עיסוי חובה שיחייב כל אזרח לעשות מסג' אחת לחודש, כשמירה על הבריאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים