מהתקשורת לפוליטיקה ובחזרה: האתגרים של אבי גבאי בסלקום
מנכ"ל סלקום הבא מגיע לקבוצה שנמצאת במשבר הקשה בתולדותיה, עם ירידה דרמטית בהכנסות ועם הכרח בקיצוצים שבהם פיטורי מאות עובדים. האתגר שהוא לוקח על עצמו דומה במקצת לניסיונו להציל את מפלגת העבודה. שם - אולי בשל חוסר נסיונו בפוליטיקה - זה לא נגמר טוב. ניתוח
כניסתו של אבי גבאי, 53, לתפקיד מנכ"ל סלקום לוותה בציפיות מוגזמות, בוודאי של מי שמינו אותו לתפקיד. ב-2013 גבאי פרש בשיא מתפקיד מנכ"ל בזק - מונופול שהוא פרת מזומנים בענף לא תחרותי. בתקופה שלו, שיעורי הרווחיות של בזק היו מהגבוהים במשק. אבל זה היה ממש רגע לפני מהפיכת התקשורת שטילטלה את השוק, כשסלקום ופרטנר היו רק "מפעילות סלולר" ולא "קבוצות תקשורת" מתחרות, כשטלפון קווי ניתן היה להשיג רק בבזק, וכשאיום התחרות בסיבים האופטיים הגיע רק מהמיזם הכושל של חברת החשמל.
הפור נפל: אבי גבאי הוא מנכ"ל סלקום הבא
אבי גבאי בין המועמדים לתפקיד מנכ"ל סלקום
טלטלה בענף הסלולר: ניר שטרן יעזוב את סלקום וימונה למנכ"ל פז
שבע שנים אחרי, גבאי מגיע לקבוצה שנמצאת במשבר הקשה בתולדותיה: עם ירידה דרמטית בהכנסות בתחום הסלולר התחרותי ועם הכרח בקיצוצים כואבים כולל פיטורי 600־700 עובדים. הוא מגיע לחברה שיצאה בלית ברירה לתחומי פעילות חדשים ותובעניים, שגם הם לא מייצרים הכנסות מספקות, כמו טלוויזיה, אינטרנט ותשתית אופטית.
גבאי הוא ככל הנראה מנכ"ל מקצועי ומנוסה, הבקיא היטב בתחום התקשורת. הוא ראוי להערכה על כניסתו למיטה החולה הזו, ועל נכונותו לקפוץ ראש לבריכה שקשה לדעת אם יש בה מים. אבל הוא לא קוסם. מבחינה מסוימת, האתגר שהוא לוקח על עצמו בסלקום דומה לאתגר שקיבל על עצמו בניסיון להציל את מפלגת העבודה. שם - אולי בשל חוסר נסיונו בפוליטיקה - זה לא נגמר טוב.
האם הקריירה הפוליטית של המנכ"ל המוכשר היא יתרון או חיסרון? סביר שהשאלה העסיקה את בעל השליטה בסלקום אדואדרו אלשטיין ואת היו"ר עמי אראל, פטרונו בעבר של גבאי בבזק. ההכרעה שלהם מלמדת שהם מהמרים על הגישה העניינית ועל היושרה (ועל הזיכרון הקצר) של מקבלי ההחלטות בממשלת הליכוד ושל העומד בראשה. או על מהפך שלטוני בבחירות הקרובות.
ניר שטרן, המנכ"ל הפורש של סלקום, עשה ככל יכולתו ופירפר שנים במים הסוערים. באחרונה אף הוביל תוכנית הבראה שכוללת הנפקה, והחל במו"מ קשה עם הוועד לקראת מהלך התייעלות כואב. גבאי אומנם הוביל בבזק תוכנית התייעלות בהיקפים גדולים יותר, אך עם תנאי פרישה שסלקום לא תוכל היום להרשות לעצמה. הוא יידרש לכישורים מיוחדים כדי ליישם אותה.
במקביל, במערכה העיקרית - להצלת תחום הפעילות העיקרי של הקבוצה, הסלולר, ולניווטו לפסים רווחיים - הוא יזדקק לקסמים של ממש. מה לא ניסו כבר כל מפעילות הסלולר הוותיקות כדי להניע את הממשלה להתערב בשוק, שבו נמכרת חבילה ב-19 שקל לחודש בלבד. ההנחה השלטת בענף הסלולר היא שהמוצא היחיד למצב הוא מיזוגים של חברות. במקרה של סלקום, המועמדות הסבירות לכך הן HOT וגולן טלקום. האם גבאי יסתער גם על האתגר הזה? סביר שכן, אבל מיזוג כזה - גם אם יוסכם עליו - יחייב אישור ממשלתי, והערפל הפוליטי בעתיד הקרוב ימקד אותו כנראה קודם כל בכיבוי השריפות מבית.