חמינאי מירר בבכי מעל גופת סולימאני
מסע הלוויה של מפקד כוח קודס שחוסל הגיע לבירת איראן, לפני שגופתו תיטמן מחר בעיר הולדתו. המנהיג העליון חמינאי התפלל לזכרו, ובכה מול מאות אלפים – ואולי אף מיליונים. גם מנהיג חמאס היה שם
מסע הלווייתו של מפקד כוח קודס האיראני, קאסם סולימאני, הגיע הבוקר (ב') לטהרן, שם נערך לזכרו טקס ענק בהשתתפות כל מנהיגי הרפובליקה האיסלאמית, בראשם המנהיג העליון עלי חמינאי. גופת סולימאני תועבר בהמשך לעיר הולדתו בכרמאן, שם תיטמן מחר.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בטקס נשא המנהיג העליון חמינאי תפילה איסלאמית לזכר סולימאני. בשלב מסוים הוא מירר בבכי, בטקס שהועבר בשידור חי בטלוויזיה. לחמינאי היו יחסים קרובים ביותר עם סולימאני. חמינאי העריץ אותו וכינה אותו "השהיד החי". פרשננו לענייני צבא וביטחון רון בן ישי ציין כי סולימאני היה אחד האישים המקורבים ביותר למנהיג העליון, שהתייחס אליו כאל בן ונהג לקבל את עצותיו גם כשנמתחה ביקורת על סולימאני מפי אנשי משטר אחרים כמו הנשיא חסן רוחאני.
לצד חמינאי המתייפח עמד הבוקר הנשיא רוחאני, ומאחוריהם ניתן היה גם לזהות את מנהיג חמאס איסמעיל הנייה. איסמעיל קאאני – מי שירש את סולימאני בפיקוד על כוח קודס, יחידת-העילית האחראית על פעילות משמרות המהפכה מחוץ לאיראן – השתתף גם הוא בטקס. הבוקר, מעט לפני תחילת הטקס, נשבע קאאני לנקום בארה"ב על החיסול. "אלוהים הכל-יכול הבטיח לנקום, ואלוהים הוא הנוקם העיקרי. פעולות מסוימות יינקטו", אמר קאאני בריאיון לטלוויזיה האיראנית.
מאות אלפים, לכל הפחות, השתתפו הבוקר במסע הלוויה בטהרן. בתקשורת האיראנית טענו כי בטקס משתתפים מיליונים. אחד העיתונים, "אל-וופאק" היוצא לאור בשפה הערבית, העריך כי בין ארבעה לחמישה מיליונים יצאו לרחובות. בין אם מדובר בהערכה אמינה ובין אם בהגזמה, היקף ההמונים בתמונות שהגיעו מטהרן הבוקר מראה כי ככל הנראה מדובר בהלוויה הגדולה ביותר באיראן, מאז זו שנערכה ב-1989 למנהיג המהפכה האיסלאמית, רוחאללה חומייני.
כמו המנהיג העליון עצמו חמינאי, רבים מהאיראנים מעריצים את סולימאני, ורואים בו גיבור לאומי. הוא נחשב לאחת הדמויות החזקות ביותר ברפובליקה האיסלאמית, שני רק לחמינאי. ההמונים צעקו בין היתר "מוות לאמריקה". באחת התמונות משם נראה גם ארון קבורה עטוף בדגלי ארה"ב וישראל, ולידו ארון נוסף עם איור של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו.
לאחר התפילה שנשא חמינאי, ארונותיהם של סולימאני וכן של מנהיג אחת המיליציות הפרו-איראניות בעיראק אבו מהדי אל-מוהנדיס – שנהרג אף הוא במתקפה האמריקנית – הועברו בין ידיהם של ההמונים במרכז טהרן. מאות האלפים או המיליונים גדשו רחובות שלמים בבירה. תהלוכת הלוויה החלה באוניברסיטת טהרן ונעה לעבר כיכר אזאדי, שבה המונומנט המפורסם שנבנה בתקופת השאה, "מגדל אזאדי".
גם בתו של סולימאני נאמה בפני ההמונים. היא אמרה כי כוחות ארה"ב במזרח התיכון מחכים כעת "למוות של ילדיהם", וכי גם לארה"ב וגם לישראל צפוי "יום שחור" בעקבות מות אביה. "טראמפ המשוגע, אל תחשוב שהכול נגמר בגלל השהאדה של אבי", אמרה זיינב סולימאני. "הלוויית המיליונים בעיראק ובאיראן היא מסר ברור עבור ארה"ב. הנהגת ההתנגדות באזור יכולים להפיל את המזימה של האויבים".
כאמור, גם מנהיג חמאס איסמאעיל הנייה השתתף בטקס. "הגענו מפלסטין כדי להביע תנחומים למנהיג העליון חמינאי ולרפובליקה האיסלאמית על הליכתו של סולימאני. אווירת הפשע האמריקנית היא זו שנתנה חסות לפשעים הישראליים בפלסטין ומחוצה לה". הוא הוסיף כי "קאסם סולימאני הקדיש את חייו למען ההתנגדות והוא שהיד ירושלים. ההתנגדות שניצחה בלבנון ובעזה – תנצח את הפרויקט הציוני".
גופותיהם של סולימאני ושאר קציני משמרות המהפכה שחוסלו בתקיפה הוטסו לאיראן, ובתוך איראן, באמצעות מטוסים של חברת התעופה האיראנית "מהאן אייר". מתוך שיקולים של כבוד, ארונותיהם הונחו בשורות מושבי הנוסעים, ולא בתא המטען – היכן שבדרך כלל נהוג להטיס ארונות קבורה.
שעות ספורות לפני תחילתו של הטקס, שיגר הלילה הנשיא האמריקני דונלד טראמפ איום נוסף לעבר טהרן. טראמפ איים ב"פעולת תגמול גדולה" נגד איראן, אם זו תנקום על חיסול סולימאני. הנשיא גם אמר לכתבים שנסעו איתו מפלורידה, כי הממשל "עשוי לדון" על שחרור חומרי מודיעין הקשורים לחיסול סולימאני. מוקדם יותר איים טראמפ כי "נגיב במהירות ובעוצמה ואף במידה לא פרופורציונלית אם איראן תתקוף אדם או מטרה אמריקנית".
בשיחתו עם כתבים במטוס "אייר פורס 1" הלילה, בדרך לבית הלבן מפלורידה שם נפש בשבועות האחרונים, טראמפ שב וטען כי אתרי תרבות באיראן הם יעד לגיטימי לפגיעה בידי הצבא האמריקני, אם איראן תממש את איומיה לפגוע באמריקנים. טראמפ דחה את הטענות, כולל של אנשים בממשלו, לפיהן תקיפה כזאת תיחשב פשע מלחמה על-פי החוק הבינלאומי. "להם מותר להרוג את אנשינו, להם מותר לענות את אנשינו, להם מותר להניח מטעני צד ולפוצץ את אנשינו – ולנו אסור לגעת להם באתרי התרבות והמורשת? זה לא עובד כך", אמר טראמפ לכתבים. טראמפ העלה לראשונה את האפשרות לפגוע באתרים "חשובים לתרבות האיראנית" בציוץ שלו משבת, אז הזהיר כי וושינגטון סימנה 52 יעדים לתקיפה פוטנציאלית באיראן.