בחצי שנה: חברות הקנאביס איבדו 2.4 מיליארד שקל
בין הסיבות לצניחה בשווי: הניפוח המהיר בשווי החברות בתחילת השנה, המאבק שלהן ברפורמת הקנאביס של משרד הבריאות והעתירה שהגישה עמותת מטופלי הקנאביס לבג"ץ
חברות הקנאביס הישראליות מסכמות את 2019 במחיקה של 2.42 מיליארד שקל משווי השיא אליהן זינקו עד אמצע 2019, שעמד אז על 5.04 מיליארד שקל. המחיקה הגדולה ביותר מגיעה מאינטרקיור הציבורית, שמחקה 846 מיליון שקל מאז שהגיעה לשווי שיא של 1.25 מיליארד ברבעון השני של 2019, כחמישית משווי השיא של כל חברות הקנאביס הישראליות לתקופה זו.
אביב גפן מצטרף לקנאביס: ישמש יועץ שיווקי ותדמיתי באינטליקנה
בועה בדרך? מומחים מזהירים: חשש ממשי מפני הצפה עולמית של גידולי קנאביס
יו"ר רשות ני"ע מזהירה: "חברות הקנאביס עלולות להיות בועה"
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
אינטרקיור מסכמת מלמטה את השלישייה המובילה באחוזי הירידה, אבל החברה שמובילה את אחוז המחיקה הגדול ביותר מימי השיא ב-2019 היא מדיוי תראפיוטיק, שמחקה 81.6% משוויה, שמסתכם ב-86.5 מיליון שקל. החברה סיימה את 2019 עם שווי שוק של 19.1 מיליון שקל לעומת 105.6 מיליון שקל במחצית הראשונה לאותה שנה. מיד אחריה נמצאת אינטליקנה, שחתכה 81.2% משווייה מאז שהגיעה לשווי שיא של 374.1 מיליון שקל. החברה איבדה 304.1 מיליון שקל בתוך כמה חודשים וסיכמה את 2019 בשווי של 70 מיליון שקל בלבד.
ההגעה לשיא תודלקה מאישור יצוא הקנאביס מישראל בינואר 2019 והאופוריה של דמויות מוכרות שנכנסו להשקעה ולהובלה של חברות בתחום. ללא כל פעילות, מכירות ורווחים הצליחו חברות הקנאביס לגייס מאות מיליוני שקלים שניפחו אותן לממדי שווי עצומים. אך הגאות המהירה הוחלפה במהירות בשפל איבוד כספי המשקיעים, לאחר שדו"חות החברות לא עמדו בציפיות ההכנסות במחצית הראשונה של 2019.
אי-העמידה בתחזיות הייתה תחילת הידרדרות ההשקעות, שגדלה עם מאבק החברות ברפורמת הקנאביס של משרד הבריאות. זו חייבה את המוצרים בתקינה ובמכירה בבתי מרקחת, שהורידו להן חוליות משרשרת הערך והרווחים. המאבק הוליד דרישה ממשרד הבריאות לפיקוח מחירים ולהצהרה כי עד שלא יהיה פיקוח הוא לא יאפשר להחיל את היצוא בפועל. לכל אלה נוספה עתירה לבג"ץ שהגישה עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי. העמותה דרשה לבטל את הרפורמה, שהעלתה את מחירי המוצרים המשמשים את המטופלים וגרמה לבג"ץ להחזיר את מחירי המוצרים לרמתם לפני הרפורמה.
"הירידות", אומר בועז וכטל, שהחל את תחום הקנאביס הרפואי בארץ ויזם חברות בתחום, "הושפעו מקריסת הסקטור בצפון אמריקה אחרי ניפוח לא רציונלי וריצת משקיעים אחרי רווחים מהירים. תחילת התיקון במדד חברות הקנאביס הקנדיות השפיע גם על הערכים המופרכים של חברות הקנאביס הישראליות, שסבלו מהערכת יתר".