שתף קטע נבחר

ארה"ב "הודיעה" בטעות על נסיגה מעיראק

הקואליציה הבינ"ל נגד דאעש, שמובלת על-ידי האמריקנים, שלחה לעיראקים מכתב שממנו השתמע כי היא עוזבת את המדינה, יממה אחרי שהפרלמנט העיראקי הורה לסלקה. אחרי שעה של דרמה הודה ראש המטות המשולבים: זו טיוטה שנוסחה רע ונשלחה בטעות. שר ההגנה: "לא עוזבים"

שר ההגנה האמריקני מארק אספר נאלץ אמש (יום ב') להכחיש דיווחים שלפיהם ארה"ב מתכוונת לסגת מעיראק, אחרי שהקואליציה הבינלאומית נגד דאעש, המובלת על-ידי ארה"ב, העבירה בטעות לעמיתיה העיראקים מכתב שממנו השתמע כי היא נערכת לעזיבה.

 

דיווחים על המכתב הובאו בסוכנויות הידיעות רויטרס ו-AFP ועוררו תדהמה לזמן קצר, משום שהם באו יממה אחרי שהפרלמנט העיראקי הצביע בעד סילוק הכוחות האמריקניים, בעקבות חיסולו של מפקד כוח קודס האיראני קאסם סולימאני בבגדד.

 

החיסול שמטלטל את המזרח התיכון סיקור נרחב ב-ynet:

 

נשיא ארה
טראמפ וסולימאני. החיסול שמטלטל את המזה"ת(צילום: AFP, AP)
חיילים אמריקנים בבגדד. אספר: הם נשארים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילים אמריקנים בבגדד. אספר: הם נשארים(צילום: רויטרס)
לפי רויטרס ו-AFP, במכתב לעיראקים מסרה הקואליציה בראשות האמריקנים כי היא מכבדת את ריבונותה של עיראק, וציינה כי "תפרוס מחדש" את כוחותיה "בימים ובשבועות הקרובים". במכתב נמסר גם כי במהלך הפריסה מחדש של הכוחות ייעשה שימוש מוגבר במסוקים להעברת החיילים. זמן קצר אחרי פרסום תוכנו של המכתב דווח כי כמה מסוקים נשמעו חגים בשמי בגדד.
 
אלא שאז, כאמור, דחה שר ההגנה אספר את הדיווחים: "לא התקבלה שום החלטה לעזוב את עיראק", אמר לכתבים. "אני לא יודע באיזה מכתב מדובר. אנחנו מנסים לגלות מאיפה זה בא, אבל לא התקבלה שום החלטה לעזוב את עיראק. נקודה".
איראן טהרן טקס הלוויה ל קאסם סולימאני (צילום: AFP)
מסע הלוויה של סולימאני בטהרן(צילום: AFP)
בחלוף כמה דקות נוספות הודה ראש המטות המשולבים של ארה"ב מארק מילי כי המכתב שפורסם הוא מכתב של הצבא האמריקני – אך הסביר כי הייתה זו טיוטה לא חתומה, שבחירת המילים בה הייתה גרועה ושנועדה רק להדגיש לעמיתים העיראקים שבשעות ובימים הקרובים תורגש תנועת כוחות ערה.

 

דאעש במדבריות

אם האמריקנים היו מסיגים את חייליהם מעיראק, היה זה הישג גדול לאיראן – ולאותו סולימאני שחוסל בסוף השבוע. סולימאני היה מי שהוביל את ניסיונותיה של איראן להעמיק את השפעתה בעיראק ולדחוק ממנה את רגלי האמריקנים. איראן, שנהנית גם כך מהשפעה עצומה על ממשלת עיראק, רואה באמריקנים מכשול ביצירת ציר יבשתי ישיר להברחת נשק ולוחמים בינה לבין סוריה ולבנון.

 

ארה"ב, נזכיר, פלשה לעיראק ב-2003 כדי להפיל את משטרו של סדאם חוסיין, וחייליה נסוגו מהמדינה ב-2011, אבל ב-2014 שב הצבא האמריקני לעיראק, הפעם בהזמנת הממשלה העיראקית – שביקשה ממנו לסייע לה במלחמתה נגד דאעש. זאת אחרי שארגון הטרור כבש שליש משטח המדינה וחולל בה זוועות.

חיילים עיראקים ואמריקנים מתאמנים. למנוע חזרה של דאעש (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים עיראקים ואמריקנים מתאמנים. למנוע חזרה של דאעש(צילום: AP)

כ-5,200 חיילים אמריקנים מוצבים כעת בעיראק, ונסיגה אמריקנית עלולה לפגוע במלחמתם של כוחות הביטחון העיראקיים נגד דאעש ולאפשר לו להשתקם. מחבלים המשתייכים לארגון ממשיכים כל העת לבצע פיגועים בצפון עיראק ובמערבה, והם מסתתרים באזורים מדבריים והרריים. הכוחות העיראקיים נעזרים בציוד ובנשק מארה"ב כדי לרדוף אותם.

 

אם האמריקנים יעזבו את עיראק, הם יותירו את המדינה לבדה גם עם אתגרים כבירים אחרים. בחודשים האחרונים מתמודדת הממשלה בבגדד עם מחאה עממית, ויותר מ-400 בני אדם נהרגו בה כבר. המפגינים מוחים על העוני, האבטלה והשחיתות השלטונית – וגם על אחיזתה הגוברת של איראן בפוליטיקה העיראקית. לפי דיווחים, מילציות שיעיות פרו-איראניות השתתפו בדיכוי אכזרי של פעילי המחאה.

ארון קבורה של קאסם סולימאני ב מטוס מהאן אייר מסע הלוויה ב איראן  ()
ארונות ההרוגים במתקפה האמריקנית מוטסים מעיראק לטהרן

בגדד גם נמצאת בעיצומו של משבר פוליטי, אחרי שבחודש שעבר התפטר ראש הממשלה עאדל עבד אל-מהדי בלחץ המפגינים, אך מאז הוא טרם הוחלף.

 

ההצבעה שלשום בפרלמנט העיראקי על סילוק הכוחות האמריקניים נערכה בעיקר בהשתתפות חברי פרלמנט שיעים: חברי פרלמנט סונים וכורדים, המתנגדים לביטול ההסכם עם האמריקנים, החרימו את הישיבה. יצוין שלא די בהחלטת הפרלמנט כדי לאלץ את האמריקנים לסגת – יש צורך בהחלטת ממשלה על כך. לפי שעה לא ברור מה תהיה החלטתו הרשמית של ראש הממשלה עאדל עבד אל-מהדי.

 

כוננות גם בארגנטינה

בתוך כך, "סקיי ניוז" הבריטית דיווחה אמש כי על רקע חיסול סולימאני והמתח הקשה שנוצר בעקבותיו הפחיתה בריטניה למינימום את מספר אנשי הסגל שלה בשגרירויות באיראן ובעיראק. לפי הדיווח, זהו צעד-מנע יותר מאשר צעד המבוסס על מודיעין ספציפי בנוגע לאיום כלשהו. השגריר בטהרן רוב מקייר והשגריר בבגדד סטיבן היקי יישארו במקומם.

 

החשש מנקמה איראנית מגיע עד לארגנטינה הרחוקה, שם כבר ביצעה איראן – יחד עם חיזבאללה – פיגועים בשנות ה-90 נגד מטרות ישראליות. בפיגועים בשגרירות ישראל ב-1992 ובבניין הקהילה היהודית ב-1994 נרצחו אז 114 בני אדם.

 

שר ההגנה של ארגנטינה הודיע אמש כי ארצו הגבירה את האבטחה בנמלי התעופה שלה, בגבולותיה ובשגרירות ארה"ב בבואנוס איירס. "בגלל ההיסטוריה – שני הפיגועים שהיו לנו – ארגנטינה חייבת להיות בכוננות לסוג כזה של עימות", אמר השר אגוסטין רוסי.


פורסם לראשונה 06/01/2020 21:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים