3 מטרים בשנה: הזינוק המרשים של מפלס הכינרת
בינואר 2019 היה המפלס מתחת לקו האדום, כעת חסרים לכינרת מלאה רק 2.54 מטרים. היום המפלס עלה ב-5 ס"מ נוספים, המערכת הסוערת שתחל הערב צפויה להיטיב איתו עוד יותר. גם מאגרי מי התהום מתמלאים בקצב מהיר. המספרים והתחזית, כולל סיכוי לשלג בפסגות הגולן והגליל
תוספת של יותר משלושה מטרים תוך שנה אחת: מפלס הכינרת ממשיך לטפס במהירות, וביממה האחרונה הוא עלה ב-5 ס"מ. עלייה זו אינה נראית דרמטית, אבל ביחס לאותו תאריך בשנה שעברה מדובר בשינוי חיובי עצום של 3.09 מטרים. המפלס עמד הבוקר על 211.34- מטר מתחת לפני הים לעומת 214.43- בינואר אשתקד, אז הוא היה מתחת לקו האדום. מתחילת החורף עלה המפלס ב-56 ס"מ ולכינרת מלאה חסרים עוד 2.54 מטר.
החורף שעבר החל לאחר חמש שנים שחונות, בהן ירד המפלס בצורה מסוכנת. החורף הנוכחי, מסבירים ברשות המים, החל לאחר חורף מבורך, וכן לאחר שהשאיבות מהאגם צומצמו למינימום. לעליית המפלס בשנה האחרונה תרמה גם המשך מדיניות רשות המים לשאיבה מינימלית לטובת שיקום האגם.
בנוסף, השפיעה במעיינות הדן עברה את הממוצע במהלך חודשי הקיץ, בשל החורף שהיה מעל הממוצע. האספקה לזרימות הבסיס בירדן היתה קבועה, וכל אלו מיתנו את הירידה הקיצית באגם ל-70 ס״מ בלבד. אך לא רק הכינרת הרוויחה מהחורף שעבר. בשל האדמה הרוויה גם האקוויפרים השונים (מאגרי מי התהום) מתמלאים השנה בקצב מהיר יחסית. גשמי דצמבר הביאו לעלייה במפלס כל האקוויפרים.
אלו הנתונים כפי שנמסרו בסיכום חודש דצמבר של רשות המים:
אגן ירקון-תנינים: בדרום האגן - עלייה של 6 ס"מ. במרכז - עלייה של 21 ס"מ. ובצפון - עלייה של 71 ס"מ.
אגן החוף: בדרום - עלייה של 3 ס"מ (חלקים מהאזור עדיין מתחת לקווים אדומים). במרכז - עלייה של 12 ס"מ. ובצפון - עלייה של 22 ס"מ.
אגן נעמן (מפרץ עכו): עלייה של 40 ס"מ.
אגן כברי (גליל מערבי): עלייה של 64 ס"מ.
אם לא די בכך, גם ברמת הגולן מקווים כי המערכת הגשומה הקרובה תביא למילוי כל המאגרים באזור, מה שיבטיח משאבים להשקיה גם בעונת הקיץ. והמערכת הזו צפויה להתחיל הערב, אחרי הפוגה בגשמים ולאחר שהסערה האחרונה גבתה את חייהם של ארבעה בני אדם.
"אנחנו עוקבים אחרי המפות הסינופטיות ורואים באופן ברור שהחל משעות אחר הצהריים ובמיוחד מחר יחזור לאזור שלנו גוש אוויר קר שיגרום למערבולת", אמר באולפן ynet חזאי "מטאו טק", צחי וקסמן. "בשפתנו קוראים לזה שקע ברומטרי, והוא יגרום להיווצרות מאוד-מאוד רצינית של ענני גשם, ענני סערה, עם כמויות גדולות של מים, ברד וסופות רעמים. בנוסף, ייתכן שמחר בבוקר יירד שלג בצפון רמת הגולן ובפסגת הר מירון לפרק זמן יחסית קצר. בחרמון תתחולל סופת שלגים. אנחנו עומדים לחוות משהו דומה למה שראינו בסוף השבוע, עם כמויות גשם גדולות".
מערכת עוצמתית של 3 ימים
החזאי וקסמן הזהיר מהצפות, "החל ממחר בבוקר, תחילה במישור החוף הצפוני ובהדרגה גם באזור המרכז. זו מערכת עוצמתית והיא תישאר באזורנו למעשה כמעט שלוש יממות. גם ביום שישי עוד יירדו גשמים בארץ. הסערה אמנם כבר תיחלש באותו יום, אבל עדיין יהיה קר עם גשמים מהצפון ועד לנגב. זה בהחלט משמח את אנשי משק המים, אבל צריך להבין שייתכנו פה מצבים לא נעימים מבחינת הצפות ונזקי רוח וכל מה שאנחנו כבר מכירים".
על מצב הכינרת והמאגרים אמר החזאי: "התחלנו את השנה הזאת במצב שהמעיינות בשפיעה יותר גבוהה מהשנים הקודמות, לכן עכשיו המצב כביכול טוב יותר מבשנה שעברה, והינואר שאנחנו חווים עד כה רק הופך את המצב לטוב יותר. נקווה שהסערה הזאת תעלה את הכינרת לפחות בעוד 10 ס"מ וזו בהחלט כמות מרשימה".
על רקע ההכנה למערכת חורפית משמעותית נוספת והחשש מהצפות מחודשות, ולאחר ששלשום הרחוב הראשי בה הוצף לחלוטין, קיימו בעיריית נהריה הערכת מצב. בסיומה הוחלט בשיתוף שפרה בן דוד, מנכ"לית מרשות הניקוז, על הסרת אחד החסמים המרכזיים לזרימת נחל הגעתון - גשרון בחלקו המערבי.