שתף קטע נבחר

 

אי-הפללה על שימוש בקנאביס? תשכחו מוויזה לארה"ב

התיקון לפקודת הסמים בישראל שינה את מדיניות ההעמדה לדין, אבל את הרשויות האמריקניות זה לא ממש מעניין: על-פי חוקי ההגירה מספיקה הודאה או הרשעה כדי למנוע כניסה לארה"ב. אז מה בכל זאת אפשר לעשות?

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

נתפסתם, הודיתם או הורשעתם בשימוש בקנאביס? בישראל אולי קיימת "אי-הפללה", אבל כדאי שתפחיתו ציפיות בכל הנוגע לקבלת ויזה לארה"ב . ב-1 באפריל 2019 נכנס לתוקף התיקון לפקודת הסמים, שזכה לכינויים "אי-הפללה באחריות" ו-"חוק הקנסות". מדובר למעשה בשינוי במדיניות האכיפה וההעמדה לדין כלפי מי שנתפס מחזיק או משתמש בקנאביס לצריכה עצמית. עד אז, בגיר שנתפס מחזיק או משתמש בקנאביס צפוי היה לעמוד בפני פתיחת תיק במשטרה, שלעתים אף היה מגיע לכדי הגשת כתב אישום.

 

משמעות התיקון לחוק היא שאם אדם נתפס כשהוא מבצע עבירה זו בפעם הראשונה או השנייה - יוטלו עליו קנסות מנהליים בלבד. לכאורה, המעשנים בישראל רק "מרוויחים" מהשינוי, אולם מתברר כי הוא דווקא מסבך את מצבם בכיוון לא צפוי – קבלת אשרת כניסה (ויזה) לארה"ב.

 

הסיבה היא שבארה"ב קיימות שתי מערכות חוקים מקבילות: כללי החוקים הפדרליים - החלים על כלל מדינות ארה"ב - וכללי המדינות השונות. חוקי ההגירה נשלטים על-פי מערכת הכללים הפדרלית. הלגליזציה של הסמים בחלק ממדינות בארה"ב, הינה אך ורק על בסיס חוקי המדינה ולא על פי החוק הפדרלי, הקובע כי שימוש בסמים מהווה עבירה חמורה.

 

עו"ד צבי קן תור, המשמש גם יו"ר ועדת האשרות בלשכת המסחר ישראל- אמריקה ומומחה לדיני ניוד מומחים, אומר כי בשנים האחרונות חלה החמרה בגישת הרשויות בארה"ב כלפי עבירות סמים וכי כיום, הרי שברוב המקרים שבהם הורשע או הודה מבקש אשרה בהפרה של חוקים הקשורים לסמים - בין אם על-פי חוקי ארה"ב או על פי חוקי ישראל - צפויה להימנע כניסתו לארה"ב; בין אם מדובר באשרת עבודה או באשרת תייר.

ויזה לארה
ויזה לארה"ב(צילום: shutterstock)

חשוב לזכור כי על פי החוק בארה"ב מספיקה "ידיעה או סיבה להאמין" של הקונסול בנוגע לעבירות הקשורות בסמים כדי לפסול קבלת אשרה. אין כל צורך בהרשעה, או אפילו העמדה לדין.

 

 

רפורמת אי-ההפללה: דיון באולפן ynet    (צילום: אלי סגל)

רפורמת אי-ההפללה: דיון באולפן ynet    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

איך מתבצע התהליך?

עד לכניסה לתוקף בישראל של התיקון לחוק נסגרו חלק משמעותי מהתיקים מחוסר עניין לציבור. מבחינת מבקש האשרה, הדבר לא היווה הודאה, לא כל שכן הרשעה, ולרשותו עמדה האפשרות לטעון כי לא בוצעה עבירה; אולם התיקון החדש יוצר מצב שבו תשלום הקנס מהווה הודאה – מצב שאינו מאפשר לטעון כי לא היה שימוש, ובכל מקרה מהווה עילה שמבססת את "הידיעה או סיבה להאמין" של הקונסול בנוגע לעבירות הקשורות לסמים כדי לפסול קבלת אשרה.

 

המידע לגבי היסטוריית השימוש של מבקש האשרה בסמים נחשף בפני הקונסול לראשונה, בטופס בקשת האשרה, שבו מופיעות שלוש שאלות הקשורות להרשעה, מעצר, שימוש והתמכרות לסמים. בשלב השני, מצליב הקונסול את התשובות עם מידע שקיבל מהרשויות בישראל - גם בנושא זה.

 

עו"ד קן תור, מסביר כי ככל שפרק הזמן שחלף מההליך המשפטי לבקשת האשרה קצר יותר - כך הסיכוי שהמבקש יקבל אשרה נמוך יותר. סביר כי רישום לגבי קנס שהוטל על המבקש בפרק זמן של מספר שנים מיום הגשת הבקשה, יוביל במקרים רבים לשלילתה אפילו אם הקונסול שוכנע באופן חד-משמעי כי השימוש היה עצמי, ניסיוני, בכמות מזערית של סם ואין חשש לשימוש חוזר או התמכרות.

 

אז מה בכל זאת אפשר לעשות? במקרים שבהם נדחתה בקשת האשרה בעקבות "אי-כשירות" - ובכלל זה בגין עבירות סמים - ניתן להגיש בקשה מיוחדת לפטור (Waiver). בקשה זו מהווה מעין בקשה לביטול המניעות לקבלת האשרה. לאחר הגשת הבקשה נשקלות מכלול נסיבות עובדתיות ומשפטיות. לדברי עו"ד קן תור, במקרה שבו מדובר על מבקש שנתפס מעשן קנאביס פעם אחת, עולה משמעותית הסיכוי למחילה ביחס לכאלו שנתפסו מעשנים מספר פעמים.

 

ומה הסיכוי שמורשע בסחר בקנאביס יקבל אשרה? אפסי - והסנקציות נגדו אף חמורות יותר: הרשעה וכן כל פעולה שיש בה משום סיוע לסחר בסמים, כולל כל מי שביודעין סייע, קשר קשר או שידל בכל דרך שהיא לסחר בסמים - מנוע כניסה לארה"ב למשך כל חייו. המדובר בניסוח רחב הכולל כמעט כל פעולה של השתתפות או קידום סחר בסמים, שתמנע כניסה לצמיתות.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים