הנחיות חדשות: טיפול בטסטוסטרון בגברים יעיל כמו שחשבנו?
האיגוד האמריקני לרפואת משפחה מעדכן את ההנחיות בנוגע לטיפול בטסטוסטרון וקובע כי הוא אינו יעיל בקרב גברים. ההנחיות מתבססות על מחקרים מ-20 השנים האחרונות שהתבצעו ברחבי העולם. תמונת המצב בישראל: גברים הסובלים מתסמינים אופיניים למחסור בטסטוסטרון צריכים לקבל את ההורמון, הנמצא בסל הבריאות
בניגוד להנחיות קודמות, המלצות חדשות קובעות כי טיפול בטסטוסטרון בקרב גברים אינו יעיל: האיגוד האמריקני לרפואת משפחה יוצא בהנחיות חדשות הקובעות כי טיפול בטסטוסטרון בקרב גברים מבוגרים לא פותר בעיות זיכרון ואנרגיה, ובעל יעילות קלה בפתרון בעיות בתפקוד המיני.
ההמלצות החדשות מתבססות על נתונים מחקריים מהשנים 1997 ל-2018, אודות היעילות בטיפול בטסטוסטרון אצל גברים הסובלים מרמות נמוכות של ההורמון. המחקרים בדקו את יעילות הטיפולים בקרב גברים מארצות הברית, אירופה, אסיה ואוסטרליה בתחומי התפקוד המיני והגופני, איכות החיים, חיוניות, דיכאון, תפקוד שכלי, ואת הסיכון לתופעות לוואי חמורות כמו מחלות לב, שבץ מוחי וסיכון תמותה.
קיראו עוד:
טסטוסטרון בגיל המעבר: למי זה כדאי וממה להיזהר
חיים יותר: גברים ישראלים במקום ה-4 בעולם
10 צעדים פשוטים שיעזרו לבריאות הגבר
המחקרים כללו גברים, לרוב מעל גיל 60, שקיבלו טיפול בטסטוסטרון דרך זריקות, ג'ל או מדבקות במשך פחות מ-12 חודשים ועד שלוש שנים. בסקירה החדשה נמצא שהגברים בעלי רמות הטסטוסטרון הנמוכות, הסובלים מבעיות בתפקוד המיני, עשויים להפיק תועלת קלה בלבד מהטיפולים. בנוגע לשיפור אנרגיה, תפקוד גופני וקוגניציה - אין הוכחות מספיקות ליעילות הטיפול.
באשר לתופעות לוואי, מציינים החוקרים כי מספר מועט של מחקרים הראו כי טיפול בתחליפי טסטוסטרון עלול להגביר את הסיכון להתקף לב או שבץ מוחי, אולם הממצאים היו חלשים מכדי להגיע למסקנות נחרצות באשר לבטיחות בריאות הלב בטיפול הזה. באשר לשאלה האם התרופות מעלות את הסיכון לסרטן הערמונית או למוות, החוקרים הגיעו למסקנה כי אין מספיק ראיות המאפשרות להגיע למסקנה כלשהי בנדון.
רמות הטסטוסטרון בקרב גברים יורדות בכ-1.6 אחוזים לשנה, החל מאמצע שנות השלושים. כך, בערך 20 אחוז מהגברים בגיל 60 ומעלה סובלים מרמות נמוכות של טסטוסטרון. מספר זה עולה ל- 30 אחוזים בקרב גברים בשנות ה-70 לחייהם ול-50 אחוז אצל גברים בשנות ה-80 לחייהם. בתוך כך, ההנחיות החדשות מגיעות אחרי שנים בהן נטען כי טסטוסטרון - אותו הורמון המופרש אצל האחראי על התפתחות אברי הרבייה הגבריים, ייצור תאי זרע ומסת שריר ועצם - יכול להחזיר את "מעיין הנעורים" האובד.
בין שנת 2000 לשנת 2010 מכירות מוצרי ההורמון שילשו את עצמן, אך החל בשנת 2013 המגמה התהפכה, עם פרסומם של מחקרים שהצביעו על כך שמתן ההורמון עלול להגביר את הסיכון לשבץ והתקפי לב. בשנת 2016, מינהל המזון והתרופות האמריקני ה-FDA, הורה ליצרנים לרשום אזהרות על הסיכון לתופעות לוואי אלה. אלא שהתרופות נשארו פופולריות בארה"ב.
בישראל - טיפול בטסטוסטרון לסובלים מרמה נמוכה שלו
בשנת 2014 הפיצה החברה הישראלית להפרעות בתפקוד המיני, נייר עמדה הקובע כי אצל גברים הסובלים מתופעות הכוללות לא רק הפרעה בתפקוד מיני, אלא גם עייפות, בעיות בזיכרון ובריכוז, הפרעות שינה, גלי חום, עליה במשקל ואנמיה, יש לבצע בדיקה לרמת טסטוסטרון, וכאשר היא נמוכה – יש לטפל באמצעות אספקה חיצונית של ההורמון.
בישראל עדיין תקפה הנחיית החברה הישראלית לתפקוד מיני משנת 2014, הקובעת כי יש לבדוק את רמת הטסטוסטרון הכללי אצל גברים הסובלים מתסמינים אופייניים, וכאשר היא נמוכה מ-8 יש לתת טיפול בהורמון שקיים בסל הבריאות. הטיפול ניתן בזריקה, או בג'ל. הטיפול אסור לגברים הסובלים מסרטן הערמונית, סרטן השד, דום נשימה, ערמונית מוגדלת. כמו כן, הטיפול עלול להקטין את ספירת הזרע באופן זמני ואינו מומלץ לגברים המעוניינים בפוריות עתידית.