שתף קטע נבחר
 

מחקר: הזרקת חיסון שפעת לגידולים סרטניים - מעודדת תגובת אימונותרפיה

החוקרים טענו כי הזרקת החיסון גורמת לגידולים הסרטניים להגיב טוב יותר לטיפולים אימונותרפיים - טיפולים המעוררים את מערכת החיסון של הגוף לתקוף את הגידול הסרטני. עוד עולה מהמחקר כי חולי סרטן ריאה שנדבקו בשפעת, חיו זמן רב יותר מחולים שלא סבלו משפעת

מחקר חדש, שנערך במרכזים רפואיים שונים בארה"ב, מצא כי הזרקת חיסון שפעת לתוך גידולים סרטניים (בריאות), משנה את הגידולים וגורמת להם להגיב טוב יותר לטיפולי אימונותרפיה (שיטת טיפול המחזקת את מערכת החיסון, כדי שתתקוף את הגידול הסרטני, ע"ט). 

 

עוד עולה מהמחקר כי חולי סרטן ריאה שנדבקו בשפעת, חיו זמן רב יותר מחולים שלא סבלו משפעת.  המחקר פורסם בכתב העת הרפואי: "Proceedings of the national academy of sciences of the United States of America".

 

אחד הטיפולים המתקדמים באונקולוגיה כיום הוא אימונותרפיה – תרופות המעוררות את מערכת החיסון לתקוף את התאים הסרטניים. עם זאת, חולים רבים אינם מגיבים לאימונותרפיה מאחר והגידולים הסרטניים שלהם אינם 'עמידים' לטיפול. על מנת לייצר גידולים שמגיבים היטב לאימונותרפיה, מחקרים מצביעים על כך שיש לשנות את הסביבה של הגידולים כך שתכיל תאי מערכת חיסון מסוג מסוים – תאי T מסוג CD8+, שמגיבים בקלות יותר לטיפול.

 

החוקרים נשענו על העובדה שמערכת החיסון נוטה להגיב היטב נגד אנטיגן זר ולעומת זאת, לייצר תגובה חלשה נגד אנטיגן עצמי, כמו גידול סרטני. זהו מנגנון הישרדות של המערכת החיסונית שנועד למנוע פגיעה אוטואימונית בגוף, אך הוא למעשה מאפשר לגידולים הסרטניים להערים על מערכת החיסון פעמים רבות ולמנוע ממנה לתקוף אותם ולהביא להשמדתם.

 

ריאות (צילום: shutterstock)
סרטן ריאה. היתרונות של חיסון לשפעת(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד:

מכת השפעת: האם עוד יש טעם להתחסן?

נתונים מדאיגים: מחסור של 40 מיליון שקלים להיערכות מערכת הבריאות לחורף

מערכת הבריאות בקריסה - אך לסטאז'רים אין תקן להתמחות ברפואה

 

לגייס את מערכת החיסון להילחם בסרטן

במחקרים קודמים נמצא כי דלקת ריאות שנגרמת מנגיף השפעת מביאה לנדידה של תאי T מסוג CD8+ מהעור אל הריאות, להפחתת התגובה החיסונית על פני העור והגברת הסיכון לחלות בסרטן עור מסוג מלנומה. החוקרים במחקר הנוכחי התבססו על ממצאים אלה, שתלו תאי מלנומה ברקמת ריאה של עכברים והזריקו להם דרך האף נגיף שפעת פעיל על מנת שיגיע ישירות לריאה.

 

התוצאה הייתה צמצום משמעותי של תאי המלנומה בריאה. כדי לקבוע אם לממצאים אלה יש רלוונטיות קלינית, נסקר מאגר נתונים רפואיים שכלל מעל 30 אלף מטופלי סרטן ריאות. נמצא שבקרב מטופלים שהיו מאושפזים פעם אחת או יותר בשל נגיף השפעת בזמן שהיו חולים גם בסרטן ריאות, הייתה ירידה בתמותה מסרטן או מסיבות אחרות. נתון זה תואם את התוצאות שנצפו בעכברים. עבור 25% מהמטופלים עם אשפוז אחד או יותר בשל נגיף שפעת במהלך התקופה בה נאבקו בסרטן הריאות, נדחה זמן התמותה מסרטן ב12 חודשים, וזמן התמותה מכל סיבה שהיא נדחה ב19 חודשים.

 

בנוסף, החוקרים הזריקו לעור העכברים נגיף שפעת לא פעיל , שהגביר את נוכחות תאי T מסוג CD8+ של מערכת החיסון בתוך גידול המלנומה והתוצאה הייתה הקטנה של הגידול והארכת זמן הישרדות העכברים. שילוב של הזרקת נגיף שפעת לא פעיל עם הזרקת חלבון PDL-1, הביאה להקטנת הגידול בלמעלה מ74%, לעומת הזרקה של הנגיף בנפרד או החלבון PDL-1 בנפרד, שהביאו להקטנה של כ40% בלבד של הגידול.

 

החוקרים מציינים כי יש לכך חשיבות קלינית ועל מנת לבדוק זאת, הושתלו בעכברים גידולים של מטופלים אנושיים וכן תאי מערכת דם שלהם שנשאו תאים של מערכת החיסון. גם הם הראו אותן תוצאות, ומכך הסיקו החוקרים כי ייתכן שיהיה ניתן לתרגם את התוצאות לטיפולים בסרטן בבני אדם.

 

מהאגודה למלחמה בסרטן נמסר: "אימונותרפיה היא שיטת טיפול נגד מחלת הסרטן שמסייעת למערכת החיסון של הגוף לזהות ולתקוף תאים סרטניים. טיפול אימונותרפי הוא חלק מקבוצת טיפולים הנקראים טיפול ממוקד מטרה או 'ביולוגי' שעושה שימוש במערכת החיסון של המטופל כדי לתקוף את תאי הגידול. תרופות אימונותרפיות פועלות על מולקולות ספציפיות בתא שקשורות למחלת הסרטן".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הזרקת חיסון שפעת לגידולים סרטניים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים