עמיר פרץ, תתאחד
שקול את הסיכונים, ואל תיקח על עצמך את האחריות ההיסטורית להמשך קיומה של ממשלת נתניהו ולחיסולן האפשרי של מפלגות השמאל
עמיר פרץ מכריז מעל כל במה אפשרית כי מטרתו העיקרית היא להביא לסילוקה של ממשלת בנימין נתניהו והקמתה של ממשלה חדשה בראשות בני גנץ. על כך יבורך. כדי שמטרה זו תצלח, צריך למנוע מנתניהו ומשותפיו להשיג 61 חברי כנסת בבחירות הבאות, ורצוי מאוד שכחול לבן, העבודה-גשר, המחנה הדמוקרטי והרשימה המשותפת ישיגו 61 ח"כים משל עצמן. ובמסגרת המאמצים להשגת המטרה הזו צריך לקבל החלטות על גיבוש רשימות מאוחדות המורכבות ממפלגות שונות, כדי למנוע סיכונים מיותרים.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
אין בכוונתי להיכנס לוויכוח על תרומת החיבור בין העבודה לגשר להגדלת גוש השמאל – הוויכוח הזה אינו רלוונטי להחלטות שצריך לקבל עכשיו לקראת הגשת הרשימות לבחירות הבאות, ב-2 במארס 2020. השאלה הכבדה והקריטית שעומדת לפתחו של פרץ כעת היא אם העבודה-גשר ילכו לבחירות לבד, וכך גם המחנה הדמוקרטי, או שמא שתי המפלגות יתאחדו בבלוק טכני לרשימה מאוחדת.
כמו בכל החלטה, בכל תחום שהוא, כאשר ישנן כמה אפשרויות – חובה על המחליט להעריך את הסיכונים הגלומים בכל אפשרות, ולבחור בזו שבה רמות הסיכון והנזק הן הנמוכות ביותר. זאת, כאשר המטרה המוסכמת בהקשר של ההחלטה הזו היא להחליף ממשלה קיצונית זו בממשלה רחבה וציונית, ולמנוע מראש ממשלה מושחת ומשחית להמשיך לכהן בתפקידו.
הבה ונבחן את האפשרויות השונות ואת רמת הסיכון הגלומה בהן להשגת המטרה, וזאת לאור העובדה כי ידוע שהמחנה הדמוקרטי רוצה ללכת בבלוק טכני משותף עם העבודה-גשר. לפי הפרסומים, פרץ טוען שהליכה משותפת תקטין את מספר המנדטים של הרשימה המאוחדת לעומת מספר המנדטים הכולל שיקבלו שתי הרשימות אם ירוצו בנפרד. אלא שסקר שערך פרופ' קמיל פוקס הראה כי דווקא ריצה משותפת תגדיל את מספר המנדטים של שתי המפלגות, וכשדיברתי עם פרופ' פוקס הוא אמר לי שהוא עומד מאחורי הממצאים הללו.
גם אני חושב שיצירת רשימה מאוחדת גדולה תהיה תמריץ לאנשים רבים מהשמאל הישראלי להצביע לה. אך לצורך הוויכוח בואו נניח שרשימה מאוחדת של העבודה-גשר והמחנה הדמוקרטי תוביל להפסד של מנדט או שניים למפלגות הללו. עדיין, סביר להניח שבמקרה כזה יעברו הקולות הללו למפלגות אחרות בגוש המרכז-שמאל, כך שהגוש עצמו לא יקטן.
לעומת זאת, הסיכון הטמון באי-הגעה של העבודה-גשר או המחנה הדמוקרטי לאחוז החסימה, במקרה של ריצה נפרדת בשתי מפלגות, הוא גדול לאין שיעור אל מול הסכנות שבאיחוד הכוחות. אם אחת המפלגות – או אולי אפילו שתיהן – לא תעבורנה את אחוז החסימה, הדבר יביא להמשך שלטונו של נתניהו ולהקמתה של ממשלה קיצונית שתהרוס את המערכות הדמוקרטיות, על כל המשתמע מכך. בנוסף, הדבר יוביל להיעלמותן של מפלגות שמאל חשובות מהקשת הפוליטית הקיימת. ישנה חשיבות להמשך קיומן של מפלגות אלו, מתוך הנחה שהמערכות הפוליטיות עשויות להשתנות בהמשך הזמן.
לכן אני פונה לפרץ ומבקש ממנו: שקול את הסיכונים, ואל תיקח על עצמך את האחריות ההיסטורית להמשך קיומה של ממשלת נתניהו ולחיסולן האפשרי של מפלגות השמאל. כל הישגיך בחיים הציבוריים - כראש עיריית שדרות, כיו"ר ההסתדרות, כשר הביטחון – יימחקו וייעלמו בגלל הנזק העצום העלול להיגרם כתוצאה מהחלטה מוטעית.
- אברהם (בייגה) שוחט כיהן כשר האוצר מטעם מפלגת העבודה תחת ראשי הממשלה יצחק רבין ואהוד ברק
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com
אברהם (בייגה) שוחט
מומלצים