שתף קטע נבחר
 

שנתיים לתקדים: אל תדברו על משמורת משותפת – דברו על אחריות הורית

ביולי 2017 ניתן פסק דין תקדימי בבית המשפט העליון שיצר לראשונה חלוקה שווה של נטל המזונות במצבי משמורת משותפת מעל גיל 6. איך מיושמת ההלכה בפועל ומהם התנאים בהם ניתן לבקש הפחתת מזונות?

לאחרונה מלאו שנתיים לפסק הדין התקדימי של בית המשפט העליון שיצר מהפך בכל הקשור למשמורת משותפת ומזונות. פסק הדין קבע לראשונה כי במצבי משמורת משותפת לילדים מעל גיל 6 נטל המזונות יחולק באופן שווה בין ההורים, בהתאם לרמת הכנסתם וזמני השהות שלהם עם הילדים.

 

מהי משמורת משותפת ולמי היא מתאימה? עד כמה שינה פסק הדין בפועל את סכומי המזונות שנפסקים בבתי המשפט?

 

עורכת הדין והנוטריון מאירה אזרד , בעלת משרד העוסקת בתחום הפלילי ובדיני משפחה, השיבה לשאלות הגולשים.

 

צפו בשידור החי

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מיכל שואלת: אני ובעלי נמצאים בהליכי גירושין ויש לנו שתי ילדות בנות 7 ו-10. אני רוצה לעבור עם הילדות לגור ליד משפחתי בדרום הארץ ובעלי מעוניין להישאר קרוב לעבודתו במרכז. האם ניתן ליישם משמורת משותפת במצב הזה?

 

בפועל בתי המשפט קובעים שמשמורת משותפת תלויה בקרבת מגורים וקשר טוב בין ההורים. זאת אומרת, את חייבת לגור בסמיכות אליו או הוא חייב לגור בסמיכות אלייך. אם הוא לא ירשה לך לעבור לדרום הארץ למקום בו את נמצאת עם משפחתך שם לפי תפיסתך את יכולה לגדל את הבנות בצורה טובה יותר, אך יכולה לבקש היתר מבית המשפט. בית המשפט יבחן את טובת הקטינות, יבחן את האפשרות של קיום הסדרי ראייה של הבנות עם אביהן למרות המרחק.

 

בגלל הפקקים הקשים, האזורים המרוחקים, נוצר מצב בו אנשים לא מקיימים את הסדרי השהות שנקבעים ואז נוצר איזשהו נתק בין ההורה הלא משמורן לבין ההורה המשמורן. הדבר הנכון עבורך הוא לשקול האם באמת המעבר לגור ליד בני משפחתך הוא הנכון עבור הבנות. עבורך בטוח שזה נכון אבל עבור הבנות בגילאים הצעירים הללו, בייחוד לאור משבר הגירושין, הייתי ממליצה להישאר בסמיכות ובקרבה או לפחות לבקש את הסכמתו לכך ודברים נפתרים אחרת.

 

דוד שואל: לי ולגרושתי ילדה משותפת בת 8. המשמורת על הילדה נמצאת בידי האם מאז שהייתה בת שנתיים אך בשנים האחרונות חלוקת זמני השהות בפועל די שווה. האם יש בסיס לבקש משמורת משותפת והפחתה במזונות?

 

דוד, הסדרי שהות שוויוניים מקנים את הזכות לפנות לבית המשפט בבקשה להפחתת המזונות וזאת לפי בע״מ 919/15 ההלכה החדשה. לבוא ולומר שאתה חושב שאתה בזמני שהות שוויוניים זה דבר שצריך להיבדק. זה שאדם לוקח פעמיים בשבוע או כל שבת שנייה לא הופך את זה לזמני שהות שוויוניים. צריך באמת לבדוק ברמה מספרית, יומנית, מהלך חודש שלם, חגים, תקופות של חופשות אם באמת אתה נושא בנטל באופן שוויוני.

 

במידה שכן, זכותך המלאה לבקש משמורת משותפת והפחתה במזונות מאחר ואתה נושא במישרין בהוצאות הילדה כשהיא נמצאת אצלך. כמובן שההלכה החדשה מדברת על הוצאות תלויות שהות, שאינן תלויות שהות, הורה מרכז וכו׳. אלה דברים שאפשר לבדוק מול עורך דין שמתמחה בנושא וללכת עם כך לבית המשפט ככל שאין הסכמה.

 

אסנת שואלת: יש לי שלושה ילדים שנמצאים במשמורתי. מאז הגירושין אבא שלהם לוקח אותם לסוף שבוע פעם בחודש. לאחרונה הוא הגיש בקשה למשמורת משותפת ויש לי תחושה שהוא רק רוצה להפחית את המזונות. האם יש לתביעה שלו סיכוי?

 

אני לא אוהבת להיות נחרצת, אסנת, אבל לא נראה לי שאדם שבקושי לוקח את הילדים שלו להסדרי שהות או רואה אותם יוכל לעתור למשמורת משותפת בהגדרה, ובמעשה ביחס להשלכה של זה מבחינת המזונות. את תצטרכי לעבור את התהליך, להגיש כתבי הגנה, אבל אני מאמינה שבתי המשפט חוסמים במהרה תביעות טקטיות מהסוג הזה ואף יחייבו בהוצאות מי שסבור שהוא רוצה משמורת משותפת ובפועל בקושי רואה את הילדים.

 

הדר שואלת: אני מעוניינת לקבל משמורת מלאה על בני בן ה-5. היחסים ביני לבין אביו של הילד גרועים על גבול הנתק. האם בית המשפט יכול לקבוע משמורת משותפת ללא הסכמתי וכשאין ביננו תקשורת?

 

הדר, בעבר בתי המשפט קבעו שהיעדר תקשורת או תקשורת לקויה לא מצדיקה מתן משמורת משותפת. הימים הללו חלפו ואינם כי הבינו בבתי המשפט שתמיד הורה שירצה לסכל משמורת משותפת או אחריות הורית משותפת תמיד יספר סיפורים שהוא לא מסתדר עם ההורה האחר.

 

על פי הפסיקה ועל פי הנוהג היום בודקים מה הייתה מערכת היחסים בין ההורים טרום הסכסוך. ככל שמגלים שהייתה מערכת תקינה, גם אם היא לא תקינה מאוד, והייתה יכולת פרקטית לשאול, לדבר, להבין ולסכם דברים לטובת הקטין בתי המשפט כן פוסקים משמורת משותפת. גילו של הקטין הוא על סף חזקת הגיל הרך ולכן יש כאן סוגיה נוספת שיש להתייחס אליה. עדיף להתייעץ ולבקש הדרכה והכוונה נכונה. אני תמיד ממליצה על הסכמות לפני פניות לבית המשפט, זה חוסך הרבה לצדדים.

 

גדי שואל: אני ואשתי הגענו להבנה שדרכינו נפרדות ברוח טובה. אנחנו עומדים לקראת חתימה על הסכם משמורת משותפת ורציתי לשאול אם יש חסרונות להסדר כזה, ומהם.

 

לבוא ולומר משמורת משותפת זו לא באמת הגדרה הורית כי כבר לא משתמשים במושגים האלה. מדברים על הסדרי שהות. בודקים בפועל מי נמצא, איפה נמצא ומתי נמצא. לבוא ולומר אני משמורן משותף זו לא חוכמה. משמורן משותף זאת אחריות הורית, משמורן משותף זו אחריות פיזית, משמורן משותף זה אומר שאתה בן חורין לעשות מה שאתה רוצה ברמה האישית אך כהורה יש עליך כבלים שנובעים מכך שהילד או הילדה מתווים לאן ההורים הולכים בשנים שהם קריטיות לילדים קטנים.

 

אז החסרונות שעלולים לנבוע ממשמורת משותפת הם לדוגמא, אם עבדת עבודה שהיא יציבה, סדירה, שעות ארוכות, כך פרנסת את הבית, לא יהיה יותר את המצב הזה. אתה תיאלץ לחתוך בעבודה, בשעות, ולהיות עם הילדים. לכאורה זה חיסרון, מאידך זה גם יתרון בגידול הילד.

 

לבוא ולומר אני רוצה משמורת משותפת בהגדרה, זה לא תמיד עובד כך. זה אומר שיש כאן השקעה והקרבה של החיים האישיים שלך, שבתות, חגים, חופשות. אין יותר מצב של הורה מפרנס וההורה השני מגדל ואני נקרא משמורן משותף. זו לא הגדרה שנועדה להיטיב עם הורה אלא הגדרה שיוצקת לתוכה תוכן של גידול ואחריות שוויוניים.

 

ראובן שואל: האם בעקבות התקדים של בית המשפט העליון אני יכול לקבל פטור מתשלום מזונות? יש לי שני ילדים בני 9 ו-14 שנמצאים בחזקת גרושתי אך אני משתדל לפגוש אותם פעם-פעמיים בשבוע.

 

ראובן, משתדל לפגוש זה לא מושג שאני אוהבת, בין אם זה גבר ובין אם זאת אישה. אם מישהו משתדל לפגוש ילדים אז הוא לא יכול לבקש גם הפחתה במזונות. יש אחריות להורה המשמורן, יש חובות שנופלים עליו מתוקף כך, כספים, בגדים, נעליים, מזון, חשמל, אם אתה בא ולוקח לכמה שעות פעם-פעמיים בשבועיים זה לא מצדיק הפחתת מזונות, אפילו שיש הלכה חדשה. ההלכה לא נועדה לשימוש מי שלא באמת לוקח את החלקים של האחריות והחובה שקיימים לצד הזכות לבקש הפחתה.

 

חיים שואל: קיבלתי משמורת משותפת על בתי בת השלוש אך חויבתי במזונות של 1,500 שקל. אשתי מרוויחה יותר ממני למה אני צריך לשלם מזונות?

 

אז חיים, הגדרת משמורת משותפת היא הגדרה הורית, היא לא באמת הגדרת חלוקת האחריות. צריך לוודא מה באמת הסדרי השהות שנקבעו בינך לבין זוגתך ובנוסף צריך לזכור שילדה קטנה מתחת לגיל 6 הבע״מ לא חל לגביה. יש הוצאות שנקראות הוצאות חיוניות שצריך לשלם עבורן, גם הוצאות וגם מדור. הבע״מ מדבר על הפרשי שכר כשיש הסדרים שוויוניים או דומים לשוויוניים ואז יש אפשרות לבקש הפחתה או מזונות נמוכים יותר או ביטולם כפי שאתה מבקש.

 

בפועל, כשהילדה תגדל, תעבור את גיל 6, תהיה רשאי לבקש הפחתה במזונות, אם אכן תעמוד בהסדרי שהות שוויוניים.

 

עורכת הדין והנוטריון מאירה אזרד, עוסקת בתחום הפלילי ובדיני משפחה

 

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

 

*המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים