שתף קטע נבחר

 

התוכנית למניעת הצפות הענק בנהריה תקועה כבר עשור

ב-2010 יזמה רשות הניקוז והנחלים גליל מערבי תוכנית שתמנע הצפות בנהריה כמו אלו שגבו את חייו של מוטי בן שבת, אך מאז לא קודמה. ברשות הניקוז מאשימים את ראש העיר הקודם: "טרפד במשך שנים". עיריית נהריה: משרדי הממשלה צריכים לקדמה בהקדם

 

מבט מהרחפן על נהריה לאחר השיטפונות    (צילום: קובי שניר)

מבט מהרחפן על נהריה לאחר השיטפונות    (צילום: קובי שניר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

תושבי נהריה רגילים להצפות המשביתות את רחוב הגעתון מדי חורף, אבל למצב החירום שאליו נכנסו ביום רביעי אף אחד לא היה ערוך. תוכנית למניעת ההצפות בעיר, כמו אלו שגבו את חייו של מוטי בן שבת, קיימת, אך היא תקועה כבר עשור.

הרכב שנסחף בנהריה (צילום: גיל נחושתן)
מקום האסון שבו נהרג מוטי בן שבת(צילום: גיל נחושתן)

רחוב הגעתון המרכזי בנוי על נחל הגעתון המנקז אליו את שפכי הערים הגדולות נהריה ומעלות-תרשיחא, וכן את שפכי היישובים הנמצאים ביניהן. את התוכנית למניעת ההצפות יזמה רשות הניקוז והנחלים גליל מערבי עוד בשנת 2010. על פי התוכנית, תחילה יש להסיר את המזרקה בכניסה לנהריה, החוסמת את זרימת מי הנחל אל הים, ולהרחיב את תעלות הניקוז מרחוב סוקולוב עד לים.

 

בשלב השני יוקמו שלושה מאגרי ויסות במעלה הנחל, במחצבת יחיעם, בנחל אשרת ובשטחי קיבוץ עברון. עלות התוכנית כ-120 מיליון שקלים וברשות הניקוז התחייבו להגיש תכנון מפורט לאישור הגורמים השונים, בתוך כמה חודשים.

שיטפונות נהריה (צילום: שחר אברהם)
נהריה מוצפת(צילום: שחר אברהם)

הצפות בנהריה (צילום: אחיה ראב
(צילום: אחיה ראב"ד )

ברשות הניקוז מאשימים את ראש העיר הקודם ז'קי סבג, שעמד בראשות העיר כ-30 שנה, בחבלה לטענתם במאמצים לקידום התוכנית. ברשות אמרו שסבג בנה במרכז העיר גשרים להולכי רגל ולכלי רכב ללא אישור, שגרמו לחסימת מעבר מי הגשם בנחל שעולה על גדותיו.

 

"ראש העיר הקודם טרפד במשך שנים את כל מאמצינו לבצע את הפרויקט מסיבותיו הוא, עד שנדרשה לנו הגשת עתירה לבית המשפט", נמסר מרשות הניקוז. עוד נמסר כי ביום שלישי פורק אחד הגשרים, באישור ראש העיר, ובקרוב ידונו בפירוק יתר הגשרים לאורך הגעתון. עם זאת, הם ציינו כי גם אם מאגר מחצבת יחיעם היה מוקם, הוא לבדו לא יכול היה לקלוט כת כל המים "באירוע הקיצוני" השבוע. הם הוסיפו כי "אירוע כזה יכול להתרחש אחת ל-100 שנה, על פי הערכות גורמי מקצוע".

 

עבודות בנחל הגעתון בנהריה

עבודות בנחל הגעתון בנהריה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הצפות בנהריה (צילום: אחיה ראב
הצפות בנהריה(צילום: אחיה ראב"ד )

Floods in Nahariya  (Photo: Ahiya Raved)
(Photo: Ahiya Raved)

בעיריית נהריה מצביעים על היעדר ממשלה כמחסום לקידום התוכנית. בעירייה ציינו שראש העיר רונן מרלי פועל בתפקידו כשנה בלבד וכי הם דורשים ממשרדי הממשלה לקדם את הותכנית בהקדם. "צריך לפתור את הבעיה בגב ההר. יש תכונית לאגור את המים ולהשתמש בהם לחקלאות", אמר מרלי.

 

גם במשרד החקלאות, שאחראי על ניקוז המים בכל הארץ, האשימו את סבג. "ההצפות בנהריה נובעות בעיקרן מקריסת מערכת הניקוז העירונית ומחוסר נכונות של ראש העיר הקודם להסיר אלמנטים חוסמי זרימה, כמו גשרים שהקים במרכז העיר", נמסר. "עתה, ראש העיר הנוכחי של נהריה פועל עם רשות הניקוז גליל מערבי, תאגיד בשליטת הרשויות המקומיות, להקטנת זרימת המים בגעתון". את תגובתו של ראש העיר הקודם לא ניתן היה להשיג.

 

ראש העיר נהריה העריך אתמול (חמישי) כי הנזק שנגרם לעיר מהצפות הענק נאמד בכ-200 עד 300 מיליון שקל. "יש פה חורבן קשה", אמר שחף אביעד, תושב העיר. "יש משפחות שעדיין לא יכולות להיכנס לבתים שלהן, יש עסקים שלא יצליחו להשתקם".

צה
צה"ל מפנה תושבים בנהריה(צילום: דוברות כב"ה)

צה
(צילום: דוברות כב"ה)

אביעד סיפר שהצביע למרלי בבחירות האחרונות וחשב שבחורף הזה הדברים כבר ייראו אחרת. "בבחירות האחרונות הצביעו פה בעד שינוי. ציפיתי מאדם עם רקע צבאי שייתן מענה ויתמודד טוב יותר מראש העיר הקודם", אמר אביעד. הוא אף תקף את העירייה על התנהלותה. "אם ידעתם שיש חשש להצפות, למה לא ביטלתם לימודים? למה לא נערכתם עם סירות? תושבים הגיעו עם ג'יפים וחילצו הורים וילדים".

 

עם זאת, חלק מהתושבים סבורים שראש העיר התנהל בצורה הכי טובה שאפשר ביחס לנסיבות. "אני מצדיעה לראש העיר שלנו, הוא תפקד כמו שצריך, הוא היה בשטח ועזר בעצמו לאנשים ועדכן כל הזמן את התושבים במצב", אמרה שירה מולכו.

 

חיים בן נון, מוותיקי העיר, מאשים את הממשלות לאורך השנים באי קידום התוכנית בקנה מידה לאומי. "היו תוכניות כבר לפני 30 שנה לניקוז מי הגעתון, אבל המדינה לא הזיזה את זה", הוא אמר. "זה הרבה כסף. המדינה לא השקיעה בנו, אנחנו כמו ליגה ג', מעדיפים להשקיע בגוש דן".


פורסם לראשונה 09/01/2020 22:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן
האסון שבו נהרג מוטי בן שבת
צילום: גיל נחושתן
מומלצים