השגרירה בצרפת הוחזרה ארצה: "נתניהו רוצה לשמור משרות לאנשי אמונו"
במשרד החוץ עדיין המומים מההחלטה להחזיר את השגרירה עליזה בן נון, ולמנות במקומה באופן זמני את טליה לדור פרשר, שאינה דוברת צרפתית. גורם במשרד החוץ: "נתיהו רוצה לשמור שגרירויות לא מאוישות כדי שיוכל להבטיח את התפקידים לתומכים פוטנציאליים"
סערה במשרד החוץ עקב החלטת ההנהלה להחזיר לארץ בהתרעה קצרה את שגרירת ישראל בפריז עליזה בן נון, ולמנות במקומה כממלאת מקום זמנית את טליה לדור פרשר, למרות שאינה דוברת צרפתית.
בן נון היתה אמורה לסיים את כהונתה בקיץ האחרון אך זו הוארכה עד סוף דצמבר 2019. בן נון אמרה באחרונה בשיחות סגורות כי היא משוכנעת שבשל הקדמת הבחירות, יאריכו את כהונתה לשנה חמישית. ואולם, כשבועיים לפני תום החוזה,הודיעו לשגרירה מהמטה בירושלים כי עליה לחזור ארצה.
הציפייה במשרד החוץ ובשגרירות בפריז היתה שבמקומה של בן נון ימונה הציר בשגרירות, דניאל סעדה, שהוא דיפלומט וותיק, מנוסה ומוערך שדובר צרפתית כשפת אם. סעדה שימש בעבר כממונה על שגרירות ישראל בבלגיה ומילא תפקיד מפתח במניעת העמדתו לדין של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון. כמו כן שימש כממונה על שגרירות ישראל בחוף השנהב בזמן ההפיכה במדינה. אך בשונה מהצפוי, הנהלת המשרד החליטה לשגר לפריז כממונה זמנית את טליה לדור פרשר, שרק באחרונה סיימה קדנציה מלאה כשגרירת ישראל באוסטריה ושבה לארץ. לדור פרשר היא דיפלומטית מקצועית ומוערכת, אך היא אינה דוברת צרפתית ויש חשיבות רבה לידיעת השפה במדינה כמו צרפת.
גורמים במשרד החוץ מעריכים כי הסיבה להחזרתה של בן נון היא רצונו של נתניהו לשלוח מינוי פוליטי כשגריר בפריז או למנות אדם מקצועי לתפקיד שהוא איש אמונו. נתניהו ממתין לחוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה בנוגע לשאלה האם הוא רשאי למנות שגרירים פוליטיים בתקופת בחירות. בינתיים ראש הממשלה כבר האריך את כהונתו של דני דנון לשגריר באו"ם עד חודש מאי הקרוב – עד לאחר הרכבת הממשלה.
ומסתבר שפריז לא לבד, גם שגרירות ישראל במוסקבה אינה מאויישת בשגריר, למרות שיש במשרד החוץ דיפלומטים מקצועיים דוברי רוסית שמתאימים לתפקיד. יעקב ליבנה שנשלח למוסקבה כממונה זמני חזר לארץ. גם שגרירות ישראל בקנדה אינה מאויישת בשגריר ובימים אלה הוחלט לשלוח את הדיפלומט מארק אטאלי שישמש כממונה זמני.
יש במשרד החוץ מי שמצאו הסבר נוסף להחזרתה של עליזה בן נון לארץ ולאי הארכת כהונתה עד לקיץ 2020: קרבתה ליו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן. בן נון מכירה את ליברמן עוד מימי לימודיהם באוניברסיטה ושימשה בעבר כראש המטה המדיני שלו. יש הסבורים כי מדובר במעין נקמה בליברמן. עוד נטען גם שבן נון הוחזרה כדי לדאוג ללדור פרשר לסידור עבודה זמני מאחר שעם חזרתה מאוסטריה לא נמצא עבורה תפקיד אחר.
גורם במשרד החוץ אמר: "נראה שנתניהו רוצה לשמור כמה שיותר שגרירויות בכירות בלתי מאויישות כדי להחזיק כמה שיותר קלפים ביד, אז יוכל להבטיח את המשרות לגורמים שונים על מנת שיתמכו בו. יש לו שקית סוכריות להבטיח לאנשים, גם אם ימונו אחרי הבחירות".
ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "השגרירה עליזה בן נון סיימה תקופת כהונה בת 4 שנים וחצי בהן ייצגה את מדינת ישראל על הצד הטוב ביותר והגיעה להישגים רבים. לאור חשיבות היחסים עם צרפת, הוחלט לשלוח כממונה זמנית לתקופה של מספר שבועות את השגרירה טליה לדור פרשר שסיימה לאחרונה את כהונתה כשגרירה באוסטריה, שם עשתה עבודה מצויינת. הגעת ממונה זמנית נועדה במטרה לשמור על רמת הפעילות הגבוהה כמו גם תפקוד תקין וניהול נכון של הנציגות".
בתוך כך, משרד החוץ מינה אתמול את הדיפלומט אייל סלע לממונה על שגרירות ישראל במצרים – תפקיד שלא היה מאוייש מאז חודש יולי האחרון – עת חזר לארץ השגריר האחרון דוד גוברין.