האסיר הביטחוני התקבל במג'דל שמס כגיבור: "שוחררתי מכלא הכובש"
סידקי אל-מקת, ששוחרר מהכלא בישראל כ"מחווה של רצון טוב", נכנס לכפר רכוב על סוס והתקבל על ידי מאות שהניפו דגלי סוריה ותמונות של אסד. לקול תשואות רמות הצהיר: "על האדמה הזו חלה ריבונות סורית"
מאות מתושבי מג'דל שמס קיבלו אמש (שישי) בחגיגות את האסיר הביטחוני סידקי אל-מקת, ששוחרר מהכלא. בכפר תלו תמונות של נשיא סוריה בשאר אסד והניפו דגלי סוריה. "הגיע הגיבור, הרבה חיכו שהוא ישתחרר מהכלא", אמר אחד התושבים. "הוא הקריב הרבה שנים מחייו למען העם ולא הרים ידיים, אלא המשיך את המאבק שלו גם כשהיה בכלא".
אל-מקת נכנס לכפר רכוב על סוס, ואמר: "אני רוצה להודות לכולכם על קבלת הפנים היפה. היום אני נמצא עם העם שלי לאחר ששוחררתי מהכלא של הכובש. ברכות לעם הסורי ולצבא הגיבור, ושוב ברכות לנשיא הסורי אסד שאנחנו גאים בו". בהמשך אמר: "על האדמה הזאת חלה ריבונות אחת - ריבונות הנשיאות הסורית ערבית", וזכה לתשואות רמות.
במקביל, רבים בחברה הערבית מתחו ביקורת נגד אל-מקת בעקבות דבריו על אסד. תייסיר, תושב הגליל, אמר: "בושה שהוא מברך את אסד, שבעיניי היא פושע מלחמה. אני לא מעריך אנשים כמו אל-מקת. אם הוא תומך באסד, אז עדיף להתעלם ממנו".
תושבת אזור ואדי ערה הוסיפה: "לא האמנתי ככשמעתי אותו מדבר על אסד ומודה לו על המאמצים. אני מתביישת בדבריו ובכל אדם כמוהו. היה עדיף שישתוק ולא ידבר. אסד פושע ועומד מאחורי הרג אנשים. לשלוח לו ברכות זה אומר שאתה תומך בדרכו הפושעת והרצחנית".
ברשתות החברתיות, לצד התנגדות רבה לדבריו, ניתן היה גם למצוא תגובות - בעיקר של תושבים מרמת הגולן - שתמכו בדבריו. אחד כתב: "הוא דובר אמת ומבין מה הולך בשטח, ולא כמו אחרים שמדברים בלי לדעת מה באמת מתרחש בסוריה".
אל-מקת הוא אחד משני אסירים שאותם ביקשה סוריה לשחרר זה זמן רב במה שהוגדר על ידי לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו כ"מחווה מדינית וכצעד של רצון טוב, בעקבות הבאת גופתו של זכריה באומל ז"ל מסוריה לישראל". עדיין לא ברור אם שחרורם קשור לביקורו הקרוב של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בישראל וללחצים שמפעילה ישראל לשחרר את נעמה יששכר, שמרצה עונש של שבע שנות מאסר וחצי ברוסיה בגין החזקת קנאביס. עם זאת, בכיר ישראלי אמר כי שחרור האסירים לא קשור לצעירה.
ביום חמישי בחצות שוחרר האסיר אמיל אבו סלאח, שהרג פצוע סורי בלינץ' בצפון, ובהמשך שוחרר גם אל-מקת, שנחשב ל"זקן האסירים" הסורי.
אל-מקת אמר עם שחרורו מכלא קציעות: "רצון הסורים ניצח על רצון הכובש והשחרור שלי היה ללא תנאים, למרות רוחו של הכיבוש. ברכות לעם הסורי והצבא הסורי והנשיא המנהיג בשאר אסד שדפק על השולחן עד שהקערות נהרסו. רצון העם הסורי ניצח ורצון המנהיג הסורי ניצח כשהאויב הישראלי והכיבוש הישראלי נאלץ לשחרר אותי ללא שום תנאים".
אל-מקת, בן 53, תושב מג'דל שמס ברמת הגולן, היה אמור לרצות 11 שנות מאסר משנת 2015 בגין עבירות בגידה וריגול, תמיכה בטרור ומגע עם ארגון עוין. הוא נשפט למאסר עד 2026. זהו מאסרו השני. הוא שוחרר ממאסר קודם בשנת 2012 לאחר 27 שנות מאסר.
אמל אבו סאלח, בן 26 ממג'דל שמס, היה אמור לרצות שבע שנות מאסר ושמונה חודשים בגין הריגת אזרח סורי. הוא נשפט למאסר עד 2023. זהו מאסרו הראשון. אבו סלאח נעצר ביחד עם אישה נוספת, לאחר שתועדו ביוני 2015 רודפים עם אנשים נוספים אחרי אמבולנס צבאי ממג'דל שמס עד נווה אטי"ב, שם בוצע לינץ' בשני פצועים סורים ואחד מהם נרצח. שני חיילי צה"ל נפצעו באורח קל באירוע.
לפי דיווחים בכלי תקשורת ערביים בחודש שעבר, פוטין הציע לנתניהו לשחרר את אל-מקת, אך לא ידוע בתמורה למה. האסיר סירב להצעת השחרור. לאחר סירובו של אל-מקת, פורסמה הודעה בשמו שלפיה אחד מתנאי השחרור שהוצעו לו היה שיתמקם באזור דמשק למשך חמש שנים, ורק אז יוכל להגיש בקשה לשוב להתגורר במג'דל שמס.
גופתו של רס"ל זכריה באומל ז"ל, אחד מנעדרי קרב סולטן יעקוב, הוחזרה לישראל בחודש אפריל אשתקד, 37 שנים לאחר הקרב בו נפל. גופתו אותרה במהלך מבצע שזכה לשם "זמר נוגה" ועברה הליך זיהוי במכון לרפואה משפטית באבו כביר. באיתור הגופה עסק צבא רוסיה בסיוע סוריה, שהוציא את הגופה מבית קברות במחנה הפליטים אל ירמוכ. נתניהו אף טס לרוסיה והשתתף בטקס צבאי רוסי, בו הושבו גם הסרבל והנעליים של באומל, שנמסרו למשפחתו. באומל נטמן בבית העלמין הצבאי בהר הרצל.
סמוך להשבת הגופה כבר ביצעה ישראל מחווה ושחררה שני אסירים לסוריה. השניים, חמיס אחמד וזידאן טויל, הועברו לידי הצלב האדום ומשם לסוריה דרך מעבר קוניטרה שברמת הגולן.