דיווח: ארה"ב ניסתה לחסל בכיר נוסף ב"כוח קודס"
על פי ה"וושינגטון פוסט", ביום שבו חוסל קאסם סולימאני בבגדד, ניסו האמריקנים לחסל בתימן את איש הכספים של הכוחות המיוחדים של איראן - אך הוא שרד את התקיפה. טראמפ חשף: האירוע שהוביל לחיסול - כוונה לפגוע בארבע שגרירויות
ביום שבו חיסלה ארצות הברית בבגדד את מפקד "כוח קודס" קאסם סולימאני - היא ניסתה בחשאי לחסל בתימן בכיר נוסף בכוחות המיוחדים של משמרות המהפכה האיראניים. כך דווח אמש (שישי) ב"וושינגטון פוסט", מפי גורמים אמריקניים רשמיים. על פי הדיווח, עבדול רזא שהלאאי, איש הכספים של "כוח קודס" וחבר בדרג הפיקוד הבכיר שלו, שרד את ניסיון החיסול.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ב"וושינגטון פוסט" נטען כי ייתכן שהמבצע הלא מוצלח מצביע על כך שחיסול סולימאני בשבוע שעבר היה חלק ממבצע רחב יותר של ממשל טראמפ, ולא כפי שהצהיר הנשיא לאחר החיסול - אז טען כי ארה"ב נקטה בפעולה זו על מנת למנוע מלחמה ולא לפתוח בה: "סולימאני תכנן מתקפות מיידיות. תפסנו אותו בשעת מעשה וחיסלנו אותו".
במקביל, חשף טראמפ בריאיון ל"פוקס ניוז" כי האירוע שהוביל לחיסול סולימאני הייתה כוונה איראנית לפגוע בארבע שגרירויות אמריקניות. "אנחנו יכולים להגיד שהיה מדובר על השגרירות בבגדד, אבל אני יכול לחשוף שעל פי ההערכה הייתה כוונה לפגוע בארבע שגרירויות".
הגורמים ששוחחו עם ה"וושינגטון פוסט" אמרו כי הממשל האמריקני הסתיר את המידע על ניסיון החיסול במכוון: "המבצע נותר מסווג ביותר". עוד אמרו אותם גורמים כי שני מבצעי החיסול נוהלו בפנטגון יחדיו. "אם היינו מצליחים להרוג אותו, היינו מתרברבים בכך כבר באותו לילה", אמר גורם אמריקני בכיר שביקש להישאר בעילום שם.
גורם נוסף אמר כי שתי התקיפות בוצעו בערך באותו הזמן, וכי ארה"ב לא פרסמה את דבר המבצע משום שהוא לא הלך על פי התוכנית. על פי אותו גורם, "ייתכן שהוא יהיה על הכוונת שוב בעתיד".
מוקדם יותר אתמול הודיע שר האוצר האמריקני סטיבן מנוצ'ין הודיע על סנקציות נוספות נגד איראן, בתגובה למתקפת הטילים האיראנית על בסיסים בעיראק שבהם מוצבים כוחות אמריקניים - מתקפה שבוצעה כנקמה על חיסול סולימאני. בהצהרה משותפת עם מזכיר המדינה מייק פומפאו אמר מנוצ'ין כי הסנקציות יוטלו על ענפי התעשייה, הטקסטיל, הכרייה, הבנייה, הפלדה, הברזל וענפים נוספים בכלכלה האיראנית. עוד יוטלו סנקציות אישיות על שמונה בכירים במשטר האיראני.
פומפאו הוסיף כי לארה"ב היה מידע קונקרטי על כוונה של איראן לפגוע ביעדים אמריקניים, בהם גם שגרירויות. "אין ספק שלאיראן הייתה כוונה מלאה להרוג חיילים אמריקנים במסגרת מתקפת הטילים", הבהיר.
בלילה שבין שלישי לרביעי שיגרה איראן טילים לעבר שני בסיסים בעיראק שבהם מוצבים כוחות אמריקניים - בסיס עין אל-אסד ובסיס בארביל. לטענת הטלוויזיה האיראנית, הרפובליקה האיסלאמית שיגרה משטחה 15 טילים. הירי בוצע ממש בשעה שסולימאני נקבר, והטלוויזיה האיראנית שידרה תמונות של איראנים חוגגים את המתקפה וקוראים "אללה אכבר". בערוץ האיראני הכריזו: "הנקמה על מותו ננקטה, וכעת הוא יכול לנוח בשלום".
לדברי גורמים ביטחוניים בעיראק, האיראנים ירו 22 טילים, אבל גורמי ביטחון אמריקניים אישרו את הגרסה האיראנית על ירי 15 טילים. לדברי האמריקנים, עשרה טילים פגעו בבסיס עין אל-אסד ואחד פגע בבסיס בארביל. ארבעה טילים לא פגעו במטרותיהם. שני מקורות ביטחוניים עיראקים מסרו שלפחות טיל אחד פגע במטוס בעין אל-אסד.
זמן לא רב אחרי המתקפה מסר גורם אמריקני כי יש "מעט מאוד נפגעים, אם בכלל", ושעות אחר כך עדיין לא דווח בצד האמריקני על הרוגים או פצועים. הטלוויזיה המלכתית באיראן טענה כי 80 אמריקנים נהרגו במתקפת הטילים, אך הדיווח הזה סתר לחלוטין את הדיווחים מהצד האמריקני, ונראה כי היה מדובר בהתרברבות איראנית שאין לה בסיס.
המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי אמר בבוקר שלאחר לאחר מתקפת הטילים כי זו הייתה "סטירה בפניה של ארה"ב". בנאומו, במילים שנועדו להציג חזית איראנית אחידה, אמר חמינאי כי ההשתתפות של המוני איראנים בהלוויית סולימאני הייתה אף היא סטירה בפניה של ארה"ב. חמינאי הדגיש שאויבות איראן הן ארה"ב, ישראל ו"המערכת היהירה" - כשכוונתו למערב, וקרא להסתלקות כוחותיה של ארה"ב מהמזרח התיכון: "האמריקנים הביאו איתם מלחמות אחים, הרס ושחיתות לכל מקום שאליו הלכו".