שתף קטע נבחר

 

"רצח את הנפש שלי": מנהל בית ספר הורשע בהתנכלות

פסיקה תקדימית למניעת התנכלות תעסוקתית בשירות המדינה נגד מנהל בית ספר מקריית ביאליק שחיבק עובדת הכפופה למרותו, ולאחר מכן התעמר בה בעבודה: "התעמרות והתנכלות במקום עבודה פסולות ואסורות ומהוות עבירת משמעת חמורה"

נציבות שירות המדינה העמידה לדין משמעתי את יורם רוזנברג, מנהל בית הספר "אורט אפק" בקריית ביאליק, שחיבק עובדת הכפופה למרותו ולאחר מכן התעמר בה בעבודה. בתום ניהול הוכחות, הורשע המנהל על ידי בית הדין למשמעת של עובדי המדינה בביצוען של שתי עבירות של התנהגות שאינה הולמת עובד מדינה, זאת לאחר שנקבע כי יצר קירבה פיזית עם המתלוננת וכן התנכל לה והתעמר בה במשך שנת הלימודים תוך פגיעה קשה בכבודה. לצד הרשעה בשתי עבירות משמעת אלו, זוכה המנהל מעבירה של הטרדה מינית, למרות שזאת היתה הטענה שעמדה בבסיס התביעה המקורית.

"פסק דין בעל חשיבות ציבורית רבה" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"פסק דין בעל חשיבות ציבורית רבה"(צילום: shutterstock)

לפסק דין זה חשיבות ציבורית רבה. בית הדין למשמעת הציב במסגרתו קווים אדומים לעובדים בכירים ביחס להתנהגותם כלפי עובדים הכפופים להם, וקבע כי התנכלות והתעמרות תעסוקתית, על כל גווניהן, ראויות להוקעה ומיגור במהלך יחסי עבודה: "מהראיות שנפרשו בפנינו הוכח מעל לכל ספק סביר כי הנאשם התנהל כלפי המתלוננת בכוחניות רבה, שבאה לידי ביטוי בכל דרך התנהלותו מולה. כך נטרל אותה מסמכויותיה ומתפקידיה, וכן מידר אותה מפעילויות שונות לרבות ובעיקר מישיבות הנהלה, והורה לה כי תפנה את חדרה באופן מיידי. כל זאת עשה מבלי לידע את המתלוננת על מהלכיו הצפויים".

 

מנציבות שירות המדינה נמסר כי "חשיבותה של החלטה זו גדולה, לפיה התעמרות והתנכלות במקום עבודה פסולות ואסורות בתכלית האיסור ומהוות עבירת משמעת חמורה, תהיה הסיבה אשר תהיה - בין אם נעוצה ההתנכלות בסירוב להיעתר לכפייה מינית ובין אם הסיבה לה היא אחרת. החלטה זו מהווה לא רק צעד חשוב נוסף במאמציה של נציבות שירות המדינה למניעת התנכלות תעסוקתית אלא גם ציון דרך והוכחה לכך כי מאמצים אלו נושאים פירות".

 

נוכח הרשעתו של המנהל בשתי עבירות משמעת, ובכלל זה בעבירה של התנכלות והתעמרות בעובדת הכפופה למרותו, עתרה נציבות שירות המדינה להטיל עליו את אמצעי המשמעת הבאים: נזיפה חמורה, הפקעת משכורת קובעת אחת ופסילה לתפקיד ניהולי למשך חמש שנים. בית הדין לא קיבל את העתירה במלואה והסתפק בנזיפה חמורה והקפאת דרגתו של המנהל למשך שנה. נציבות שירות המדינה הגישה ערעור על קולת העונש. רוזנברג ערער גם הוא על פסק הדין כולו.

 

בית המשפט המחוזי בחיפה  דחה לפני כשבוע את ערעורו של המנהל בפסק דין מפורט ומנומק וקיבל חלקית את ערעורה של נציבות שירות המדינה.

 

המתלוננת אמרה: "מזה שלוש שנים שאני עוברת סיוט, הכפשות והתעללות. מרגישה 'כל נקודה שנגעו בי', גם שזה לא הוכח משפטית. הנאשם רצח את הנפש שלי". רוזנברג מצידו הכחיש מכל וכל את ההאשמות: "במשך שנה וחצי עברתי מסכת ייסורים, הואשמתי בהטרדה מינית ובבית הדין גם הושמעו טענו שווא שהטרדתי תלמידות. היחס האנושי לאחר הוא נר לרגליי וגם כלפי המתלוננת נהגתי בדרך הכי סובלנית והוגנת. המתלוננת אישה חזקה ואסרטיבית. גם כשנגעתי בה בכתף זה היה מרגישות ומאמפטיה, אולם האירוע לימד אותי לקח לא לגעת בכלל 'לא בטוב ולא ברעד'".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים