לקראת הקמת ועדה לדיון בחסינות, הליכוד עתר לבג"ץ נגד היועץ המשפטי לכנסת
עיכוב בפרסום חוות הדעת: בעקבות עתירת הליכוד וח"כ מיקי זוהר לבג"ץ, שבה נטען כי עו"ד איל ינון "מצוי בניגוד עניינים חמור", החליט יועמ"ש הכנסת לעכב עד לשעה 16:00 את ההודעה שלפיה יו"ר הכנסת צריך לאפשר הקמת ועדה לדיון בחסינות נתניהו. אדלשטיין יגיב להודעה במסיבת עיתונאים
תנועת הליכוד וח"כ מיקי זוהר הגישו הבוקר (ראשון) עתירה דחופה לבג"ץ נגד היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, שבה נטען כי הוא "מצוי בניגוד עניינים חמור". זאת, עוד לפני שפורסמה חוות הדעת של ינון, שעל פי ההערכות ייכתב בה כי יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין צריך לאפשר הקמת ועדת כנסת שתדון בבקשת החסינות של ראש הממשלה בנימין נתניהו מפני העמדה לדין. בעקבות העתירה מסר עו"ד איל ינון כי הוא יפרסם את חוות דעתו בשעה 16:00 אחר הצהריים. אדלשטיין יגיב לחוות הדעת במסיבת עיתונאים שתתקיים בכנסת בשעה 17:00. ynet יעביר את מסיבת העיתונאים בשידור חי.
דובר הכנסת מסר לאחר העתירה של הליכוד וח"כ זוהר כי "בעקבות העתירה, מסר היועץ המשפטי של הכנסת עו"ד איל ינון הודעה לבית המשפט כי למרות העובדה שהעותרים לא ביקשו צו ביניים נגד פרסום חוות הדעת, הרי שלמען הזהירות הוא מעדכן מראש את בית המשפט כי בכוונתו לפרסם את חוות דעתו בשעה 16:00". עו"ד ינון מסר כי עניין העתירה הונח על שולחנו "דקות לפני פרסום חוות הדעת". מסיבת העיתונאים של יו"ר הכנסת אדלשטיין נדחתה בעקבות כך מ-13:15 לשעה 17:00.
זוהר אמר בריאיון לאולפן ynet כי "לא יכול להיות שיקיימו דיון בכנסת שישרת את אחד היריבים הפוליטיים בקמפיין הבחירות שלו. זה משהו שהוא בניגוד לחוקת הכנסת עוד מיום הקמתה. למה טענותיו של ינון לא התעוררו בעניינו של חיים כץ שהגיש את בקשתו לחסינות עוד בספטמבר?".
יו"ר סיעת הליכוד הוסיף כי "בתקופת בחירות אי אפשר להעלות קצבאות נכים או להחיל ריבונות, אז למה שיאפשרו דיון כזה? הם מתכוונים לנטרל את החסינות של ראש הממשלה". על הפנייה לבג"ץ למרות המתקפות של חברי הליכוד נגד מערכת המשפט אמר זוהר כי "אנחנו משחקים לפי כללי המשחק הדמוקרטי ויודעים לכבד את ההכרעות, גם אם יש לנו ביקורת".
עוד אמר כי אם בג"ץ לא יתרשם מטענות המפלגה, הוא ימשיך להיאבק בכל האמצעים שעומדים לרשותו. "כרגע אנחנו עושים הכל כדי למנוע את הדיון כי כרגע הוא דיון עקר", אמר זוהר.
חברת הכנסת רויטל סויד (העבודה-גשר), תקפה את הגשת העתירה ומסרה: "אז בעצם מותר לבג"ץ להתערב בעבודת הכנסת? אה, רק כשזה נוגע להישרדות המשפטית של נתניהו. איזו צביעות. למה יש לנו תחושה שאם בג"ץ יפסוק שמותר לעו"ד ינון לפרסם את חוות הדעת שלו לאדלשטיין, השופטים הם הבאים בתור אחרי ינון למסע האיומים והאימים של נתניהו והליכוד?".
גם במחנה הדמוקרטי תקפו את העיתרה וכינו אותה "מסע רדיפה מאפיונרי". מהמפלגה נמסר כי "מיקי זוהר הוא לא יותר מבריון בשליחות ראש ממשלה נאשם שנמלט מאימת הדין. נתניהו מנהל מסע רדיפה מאפיונרי נגד כל מי שעומד בינו לבין החסינות. מה שהתחיל ברדיפת אגף החקירות, עבר לרדיפת המפכ"ל, המשיך ליועמ"ש הכנסת, ואם לא נחליף את השלטון - הרדיפה תגיע לשופטי בית המשפט המחוזי. את המאפיה הזו צריך לסלק".
היועץ המשפטי של הכנסת פרסם בשבוע שעבר חוות דעת שבה טען כי אין שום מניעה בהקמת ועדת כנסת לדיון בבקשת החסינות של נתניהו עוד לפני הבחירות לכנסת ה-23 בשניים במרץ. בעקבות כך ביקש יו"ר הכנסת אדלשטיין חוות דעת נוספת מעו"ד ינון, כדי לבחון אם יש לו סמכות לעכב את דיוני הוועדה המסדרת בראשות יו"ר סיעת כחול לבן, ח"כ אבי ניסנקורן, שפועלת להקמת ועדת כנסת.
בכנסת ה-22, הנוכחית, יש רוב של 65 ח"כים להקמת ועדה שבה תידון בקשת החסינות של נתניהו מפני העמדה לדין בשלושת התיקים שבהם הוא מואשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים.
ראש הממשלה נתניהו ומפלגתו ניסו בימים האחרונים לקעקע את סמכותו של עו"ד ינון לעסוק בסוגיית בקשת החסינות. בליכוד טוענים כי היועץ המשפטי של הכנסת מפר הסכמי ניגוד עניינים מכיוון שזוגתו, עו"ד עמית מררי, טיפלה בתיקי נתניהו במסגרת תפקידה כמשנה ליועץ המשפטי לממשלה.
בסרטון שפרסם אמש, טען ראש הממשלה נתניהו כי היועץ המשפטי של הכנסת נמצא בניגוד עניינים חריף. "רעייתו היא פרקליטה בכירה בצוות התביעה שתפר את התיקים ההזויים נגדי. מצד אחד היא תובעת אותי, ומצד שני הוא מכריע בהגנה שלי. הבנתם?
"נסו לדמיין רגע את ההפך, שרעייתו לא הייתה פרקליטה בכירה בצוות התביעה נגדי אלא פרקליטה בכירה בצוות ההגנה שלי. היו אומרים מיד שזה לא רק ניגוד עניינים חריף, זה מרמה והפרת אמונים בנסיבות מחמירות, תיק 5000. כשתפסו אותו על חם על ניגוד העניינים הזה, מה הוא אמר? הוא אמר שהוא ורעייתו מעולם לא דיברו על התיקים האלה. אתם מאמינים לזה? התיק המפורסם ביותר של תולדות המדינה ששניהם עוסקים בו והם מעולם לא דיברו על זה. הם חושבים שאנחנו טיפשים?".
מנגד, יו"ר כחול לבן ח"כ בני גנץ אמר כי יש לכנס ועדת כנסת כדי לדון בבקשת החסינת של נתניהו. לדבריו, "כנסת ישראל היא מוסד ממלכתי בשיתוק. נתניהו, המשתק הלאומי, החליט לגרור אותנו לבחירות יקרות בפעם השלישית אך ורק עבור חסינותו.
"הכנסת איננה עיר מקלט לעבריינים, ויו"ר הכנסת מייצג את כל מפלגות הבית ולא מפלגה כזו או אחרת. נשתמש בכל האמצעים והכלים הפרלמנטריים העומדים לרשותנו כדי לדון בבקשתו. לא אתן לאף אחד לפגוע בהליך הדמוקרטי במדינת ישראל ולמנוע דיון שכזה. ההחלטות בנושא יצטרכו להתקבל עד מחר. לא נאפשר לאף אחד למשוך זמן". בכחול לבן אף איימו כי אם אדלשטיין לא יאפשר הקמת ועדת כנסת בסוגיה, המפלגה תפעל להחלפתו.
מיד אחרי שהגיש באופן רשמי ליו"ר הכנסת את בקשת החסינות, ציין נתניהו כי "חוק החסינות נועד להגן על נבחרי ציבור מתפירת תיקים, מהגשת כתבי אישום פוליטיים שמטרתם לפגוע ברצון העם. החוק נועד להבטיח שנבחרי העם יוכלו לשרת את העם לפי רצון העם. לצערי במקרה שלי יש תפירת תיקים, אכיפה בררנית, סחיטה באיומים של עדי מדינה, הדחת עדים, מבול של הדלפות מגמתיות ושטיפת מוח ערב ערב ולעשות משפט שדה על ידי הטיית דעת הציבור".
בעת הגשת בקשת החסינות, נתניהו הבהיר כי "כל בקשותיו מוועדת הכנסת כולן זמניות ומוגבלות אך ורק לתקופת כהונת הכנסת שתדון בבקשתו", אולם מהבקשה שהגיש עולה כי הוא סבור שמגיעה לו חסינות מהותית מפני חלק מהאישומים נגדו - חסינות שתעניק לו פטור תמידי מפני העמדה לדין בגינם.
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט דחה את הטענות של נתניהו בהודעתו על בקשת החסינות, ואמר בתגובה כי "לגיטימי שיהיו טענות, והיו וטענות רבות שהושמעו במהלך השימוע, אבל גם במהלך השימוע עצמו לא היו טענות על תפירת תיקים, ועכשיו כשהתקבלה ההחלטה נשמעות הטענות האלה".