שתף קטע נבחר

צ'רנוביל האיראנית

באיראן שואלים אם בדומה לאסון שבישר את כישלונה של ברה"מ טרם קריסתה, מבשרת הפלת המטוס את שקיעת הרפובליקה האיסלאמית

 

 

קשה להפריז בהשפעת הפרשה של הפלת המטוס האוקראיני, ובמיוחד בהשפעת התנהלותם הכושלת של שלטונות איראן בימים האחרונים על הציבור במדינה. הכותרות על חיסול קאסם סולימאני והלוויית הענק הוחלפו אתמול (שבת) בזעם ציבורי כלפי השלטונות בעקבות הודאת משמרות המהפכה כי הם שאחראים להפלת מטוס הנוסעים.

 

 

דווקא מפקד חיל האוויר של משמרות המהפכה, אמיר עלי חאג'יזאדה, שהתייצב אל מול המצלמות והצהיר כי היה מעדיף למות מאשר לחזות בתאונה, זוכה להערכה ציבורית מסוימת על עצם נכונותו להודות באחריות לירי שהביא למותם של 176 אזרחים. חיצי הציבור מופנים בעיקר לעבר השלטונות, שניסו במשך שלושה ימים להסתיר ולטייח, ולעבר התקשורת הממלכתית, ששיתפה עימם פעולה.

 

בשנים האחרונות ניכרת שחיקה משמעותית באמון הציבור בשלטונות הרפובליקה האיסלאמית ובאמצעי התקשורת הממלכתיים. סקרי דעת קהל באיראן מצביעים כי רוב האזרחים סומכים יותר על דיווחים בערוצי התקשורת המערביים המשדרים בפרסית מאשר על רשות השידור בארצם. גם הקריאות, שנשמעו במהלך הפגנות המחאה בשנתיים האחרונות באיראן, בנוסח "שמרנים, רפורמיסטים, הסיפור נגמר", מעידות על אובדן אמון הציבור כלפי שני המחנות הפוליטיים המרכזיים.

הפגנה הפגנות איראן נגד הפלת מטוס אוקריאני אוקרינה משמרות המהפכה (צילום: EPA)
הפגנה באיראן בעקבוות הפלת המטוס האוקריאני (צילום: EPA)

לא בכדי פרסם אתר חדשות איראני מאמר פרשנות שבו נכתב כי בעוד המטוס האוקראיני ספג טיל אחד בלבד, אמון הציבור ספג אלפי טילים. במקביל, השווה הפרשן הפוליטי ומבקר המשטר, סאדק זיבאכלאם, את התנהלות שלטונות איראן להתנהלותה של ארה"ב לאחר תקרית מטוס "איראן אייר", שהופל בשוגג ביולי 1988 על ידי הצי האמריקאי במפרץ הפרסי. בעוד וושינגטון נטלה אחריות, שלטונות איראן שיקרו במשך שלושה ימים והפיצו תיאוריות קונספירציה, צייץ זיבאכלאם.

 

התקשורת האיראנית ניסתה אתמול לנקות את מנהיג איראן, עלי חמינאי, מאחריות בפרשה בטענה כי הדיווח על הירי בשוגג נמסר לו ולנשיא 48 שעות לאחר התקרית. אלא שהציבור האיראני מתקשה להחליט מה חמור יותר: האפשרות כי המנהיג והנשיא הודרו על ידי משמרות המהפכה ממידע כה משמעותי בנושא כה רגיש במשך יומיים שלמים, או האפשרות כי ידעו על כך והיו שותפים לניסיונות הטיוח.

 

בטהרן כבר יצאו אמש מפגינים למחות על התנהלות השלטונות, אך את הביטוי הטוב ביותר למצוקה של הרפובליקה האיסלאמית ניתן אולי למצוא בתיוג "צ'רנוביל האיראנית", המשמש מאז אתמול גולשים איראנים רבים ברשתות החברתיות כדי להגיב על אירועי הימים האחרונים. גם באיראן שואלים אם בדומה לאסון צ'רנוביל, שבישר את כישלונה של ברה"מ טרם קריסתה, מבשר אסון המטוס האוקראיני את שקיעתה של הרפובליקה האיסלאמית.

 

  • ד"ר רז צימט הוא מומחה לאיראן מהמכון למחקרי ביטחון לאומי INSS

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים