שתף קטע נבחר

 

הקרב על חסינות נתניהו יוצא לדרך. שאלות ותשובות

חוות הדעת של יועמ"ש הכנסת נתנה את האות להקמת הוועדה שתדון בבקשת החסינות של ראש הממשלה. איך מקימים את ועדת הכנסת וכמה זמן ייקח להקים אותה? מה ההשלכות של החלטת הוועדה ואיך אפשר לעכב את ההליך? כל התשובות

אחרי חוות הדעת שהציג היועץ המשפטי של הכנסת והודעת היו"ר יולי אדלשטיין שלא ימנע את הקמת ועדת הכנסת, הקרב על החסינות של ראש הממשלה בנימין נתניהו עולה שלב. בכחול לבן כבר מקדמים את הקמת הוועדה שתדון בחסינות – במטרה למנוע אותה מנתניהו לפני הבחירות. כמה זמן זה יימשך ומה יכול לקרות בדרך? התשובות למה שניתן לדעת כעת.

 

אדלשטיין: "לא אזרז ולא אעכב את הדיונים"    (צילום: משה מזרחי)

אדלשטיין: "לא אזרז ולא אעכב את הדיונים"    (צילום: משה מזרחי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ישיבת ממשלה (צילום: אלכס קולומויסקי)
הקרב על חסינותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

מה קרה אתמול?

היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, הודיע בחוות הדעת שפרסם כי יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין לא יכול למנוע את כינוס הוועדה המסדרת, שבמסגרתה ניתן להקים את ועדות הכנסת. ההחלטה התקבלה למרות סיכום שהיה בין כחול לבן לליכוד שלפיו אדלשטיין צריך לאשר את כינוס הוועדה.

 

יולי אדלשטיין במסיבת העיתונאים (צילום: עמית שאבי)
אדלשטיין. "לא הולך לתת יד להליך המזוהם שקורה כאן"(צילום: עמית שאבי)

 

לקריאת חוות הדעת המלאה של יועמ"ש הכנסת - לחצו כאן

 

שעה קלה לאחר מכן כינס אדלשטיין מסיבת עיתונאים שבה אמר כי הוא חולק על חוות דעתו של ינון, אך הוסיף כי הוא אינו מתכוון לעכב את הדיונים ולא לזרז אותם. "אני לא הולך לתת יד להליך המזוהם שקורה כאן, אנחנו אפילו לא יודעים את כל הסוגיות והעתירות, אנחנו על קרקע בתולית", אמר.

 

מה השלב הבא?

היום (ב') ב-11:00 בבוקר תתכנס הוועדה המסדרת של הכנסת בראשות ח"כ אבי ניסנקורן (כחול לבן) לדיון ב"סדרי דיון בתקופת הפגרה". במהלך הישיבה צפויים החברים להצביע על הקמת ועדת הכנסת, וייתכן שגם על הקמת ועדות נוספות.

איל ינון בכנס השנתי של העמותה למשפט ציבורי בחיפה (צילום: שרון צור)
חוות הדעת של היועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון נתנה אור ירוק להליך (צילום: שרון צור)

הוועדה המסדרת כנסת (צילום: אלכס קולומויסקי)
ניסנקורן בוועדה המסדרת. יתחיל להתניע את הקמת ועדת הכנסת(צילום: אלכס קולומויסקי)

לאחר שתהיה הסכמה בין רוב הסיעות על חלוקת החברות בוועדות השונות, הדבר צפוי לעלות במליאת הכנסת. יועמ"ש הכנסת התייחס בחוות הדעת שפרסם גם לאפשרות של מניעת ההצבעה על הוועדות במליאה ואמר כי לפי החוק יו"ר הכנסת צריך לכנס את המליאה בזמן פגרה לפי דרישת הממשלה או 25 ח"כים, ולכן ניתן יהיה לאשר במליאה את הרכב הוועדות.

 

מה יהיה בוועדת הכנסת?

ועדת הכנסת תתכנס ותשמע את טענות ראש הממשלה נתניהו ופרקליטיו. לרשות נתניהו עומדים כמה טיעונים שבעקבותיהם ניתן לבקש חסינות מפני העמדה לדין: כתב האישום הוגש שלא בתום לב או בתוך הפליה, בשל ניהול ההליך הפלילי ייגרם נזק של ממש לתפקוד הכנסת או לייצוג הבוחרים או העבירה שבה הוא מואשם נעברה במסגרת מילוי תפקידו כחבר כנסת.

 

נתניהו מודיע על בקשת החסינות    (צילום: גיל יוחנן)

נתניהו מודיע על בקשת החסינות    (צילום: גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חברי הוועדה ישמעו את הטענות ולבסוף יצביעו בהצבעה גלויה אם להמליץ על הענקת חסינות או לא. אם הוועדה תחליט להעניק את החסינות, ההצבעה בנושא תעבור למליאת הכנסת – שם יצביעו כל חברי המשכן על נושא החסינות.

 

כמה זמן יימשך הליך החסינות?

בסביבת ראש הממשלה הודיעו שברצונם להביא שורה ארוכה של עדים, דבר שיאריך את תקופת הדיונים, שלא מוגבלת לפי החוק. מנגד, בכחול לבן אומרים שהבאת עדים לדיוני הוועדה מנוגדת לחוק הקיים ורק נתניהו ועורכי דינו יוכלו לטעון בהליך. לפי כחול לבן, דיוני הוועדה צפויים להימשך בין שבועיים לשלושה.

 

בליכוד יעשו כמעט הכל כדי למרוח את הזמן והם צפויים לעתור לבג"ץ כמעט נגד כל החלטה שתעלה בדיוני הוועדה וסביבם. כבר עכשיו הודיע יו"ר סיעת הליכוד מיקי זוהר שחוות הדעת של עו"ד ינון נכונה רק לעניין הרכבת הוועדות, אך לא קבילה לעניין כינוס המליאה. לטענתו, כינוס המליאה מצוי בסמכותו של אדלשטיין ועתירה בנושא תעכב את הקמת ועדת הכנסת.

 

מה קורה אם הוועדה לא מעניקה חסינות?

במקרה כזה, כתב האישום נגד ראש הממשלה יוגש לבית המשפט ומשפטו ייפתח באופן רשמי. עד עתה לא הוגש כתב האישום מכיוון שלא התנהל הדיון בבקשת החסינות. אם בקשת החסינות שלו תידחה, בוועדה או במליאה, הוא לא יוכל לשוב ולבקש חסינות מהכנסת הבאה.

 

מה עם חיים כץ?

ראש הממשלה הוא לא היחיד שמחכה שוועדת הכנסת תדון בבקשת החסינות שלו. השר לשעבר חיים כץ הגיש את בקשת החסינות עוד לפני הבחירות הקודמות, אך לא נערך דיון בעניינה מכיוון שלא הוקמה ועדת הכנסת. בכחול לבן אומרים כי בכוונתם לדון גם בבקשת החסינות של כץ לאחר שתוקם ועדת הכנסת.


פורסם לראשונה 12/01/2020 23:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים