טראמפ: "ממש לא אכפת לי אם איראן תסכים למשא ומתן"
הנשיא האמריקני אמר כי לא מעניין אותו אם טהרן תרצה לנהל שיחות, והוסיף: "זה תלוי בהם, אבל בלי נשקים גרעיניים ובלי להרוג מפגינים". ראש ממשלת קנדה הבטיח למשפחות ההרוגים בהתרסקות המטוס האוקראיני: "נרדוף אחר צדק עבורכם"
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר הלילה (בין ראשון לשני) כי "ממש לא אכפת לי אם איראן תסכים למשא ומתן". לדבריו, "הדבר תלוי בהם לחלוטין, אבל בלי נשקים גרעיניים ובלי להרוג מפגינים". כמו כן, ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, הבטיח כי "לא ננוח עד שנקבל תשובות" על אסון התרסקות המטוס האוקראיני, שגבה את חייהם של 176 בני אדם - בהם 57 אזרחים קנדים.
טראמפ, שצייץ את הדברים בטוויטר, העלה מאוחר יותר תרגום בפרסית - כפי שעשה לציוצים אחרים שלו בנוגע לאיראן בימים האחרונים. הנשיא האמריקני התייחס בדבריו לטענות היועץ לביטחון לאומי של הבית הלבן, רוברט אובריאן, שאמר אתמול בריאיון לרשת "פוקס" כי הסנקציות נגד איראן וההפגנות ברחבי המדינה חונקות את המשטר בטהרן, וארה"ב יכולה לנצל זאת. לפי אובריאן, "מדיניות הלחץ המקסימלי שאנו מפעילים נגד טהרן עובדת. לאיראן לא תהיה ברירה אלא לשוב לשולחן המשא ומתן".
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מאז שביטל את הסכם הגרעין בחודש מאי 2018, קרא טראמפ פעמים רבות למשטר האיראני לשבת למשא ומתן עם ארה"ב במטרה להגיע להסכם חדש. לצד הפעלת מדיניות "לחץ מקסימלי" של סנקציות קשות על איראן, ולמרות האירועים השונים שהחריפו את המתיחות בין המדינות - בהם המתקפה על מתקני הנפט בסעודיה ו הפלת המל"ט האמריקני - טראמפ קרא שוב ושוב לטהרן להסכים למשא ומתן ללא תנאים מוקדמים. דבריו הלילה נראים כשינוי גישה ביחס לאיראן, שסופגת ביקורת קשה מהעולם על הפלת המטוס והתנהגותה בפרשה.
לפני כמה חודשים ניסה נשיא צרפת, עמנואל מקרון, להביא לשיחות בין טראמפ לנשיא איראן, חסן רוחאני, אולם המהלך בסופו של דבר לא יצא אל הפועל. בחודש אוגוסט האחרון אמר טראמפ כי "פסגה עם רוחאני עשויה להתקיים תוך שבועות". בחודש ספטמבר ניסה טראמפ, לפי דיווחים בארה"ב, לשוחח עם רוחאני בטלפון - אך הנשיא האיראני סירב לענות לו. כלי התקשורת האמריקניים דיווחו כי המגעים לפסגה בין השניים נכשלו מכיוון שטראמפ סירב לדרישת איראן להסיר את הסנקציות כתנאי לפתיחה במשא ומתן.
המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, אמר לפני כמה ימים כי לא יתקיים משא ומתן עם ארה"ב בסוגיית הגרעין. לדבריו, משא ומתן כזה רק יסלול את הדרך להגברת הדומיננטיות האמריקנית במזרח התיכון, שאותה הבטיחה טהרן לסיים לאחר חיסולו של סולימאני בעיראק.
גם אתמול קרא טראמפ לאיראן שלא להרוג את המפגינים נגד המשטר, שמוחים מאז שמשמרות המהפכה הודו כי הם הפילו את מטוס הנוסעים האוקראיני לאחר שחשבו בטעות שהוא טיול שיוט אמריקני. בציוץ בטוויטר, שאותו פרסם גם בפרסית, הזהיר טראמפ: "אלפים כבר נהרגו או נאסרו על-ידיכם, והעולם מסתכל. יותר חשוב, ארה"ב מסתכלת. החזירו את האינטרנט ותנו לעיתונאים להסתובב חופשי! תפסיקו את ההרג של העם האיראני!".
מאות בני אדם הפגינו אתמול בטהרן ובערים אחרות באיראן, בעיקר באוניברסיטאות. שלשום מחו אלפי בני אדם ברחבי הרפובליקה האיסלאמית. באסון התרסקות המטוס נספו סטודנטים איראנים צעירים רבים, והזעם באיראן, גם בקרב תומכי המשטר, גדול. בהפגנות קראו הצעירים "לא הקרבנו חיים כדי לקדש את חמינאי", וכן סיסמאות אחרות המכוונות נגד המשטר האיראני ונגד משמרות המהפכה. לפי דיווחים לא מאומתים, השלטונות פתחו באש חיה לעבר המפגינים חרף אזהרתו של טראמפ.
לפי ההערכות, בחודש נובמבר האחרון הרגו השלטונות באיראן מאות בני אדם שמחו נגד המשטר.
ראש ממשלת קנדה הבטיח למשפחות: "אתם לא לבד"
ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, אמר הלילה בקול שבור בטקס לזכר ההרוגים בהתרסקות המטוס האוקראיני כי ירדוף "אחרי צדק ונטילת אחריות" על מה שקרה. טרודו דיבר לקהל של 2,300 בני אדם באולם כדורסל של אוניברסיטת מחוז אלברטה בעיר אדמונטון, שם התגוררו 13 מהקורבנות. מרבית האזרחים הקנדים שנספו באסון היו ממוצא איראני.
תמונות ההרוגים הוצבו על הבמה לצד זרי פרחים ונרות. ראש הממשלה הקנדי פנה לקרובי ההרוגים והבטיח: "אתם עשויים להרגיש בדידות בלתי נסבלת, אבל אתם לא לבד. כל המדינה שלכם עומדת איתכם הלילה, מחר ובמשך כל השנים הבאות".
הוא הוסיף: "הטרגדיה הזו לא הייתה צריכה להתרחש מעולם. אני רוצה להבטיח לכם שתקבלו את תמיכתי המלאה בתקופה הקשה הזו. יש לנו מטרה לרדוף אחר צדק ונטילת אחריות עבורכם. לא ננוח עד שנקבל תשובות".
בתוך כך, איראן הנפיקה שמונה ויזות לצוות של נציגים קנדים כדי שישתתפו בחקירת האסון - בנוסף לויזות שכבר הוציאה לחוקרים ונציגים קנדים אחרים. רוב חברי הקבוצה צפויים להגיע כבר היום לטהרן. איראן הבטיחה לשתף פעולה עם הקהילה הבינלאומית בחקירת האסון, והתחייבה בפני קנדה, שלא מקיימת עימה יחסים דיפלומטיים מאז 2012, לשתף נציגים מטעמה בחקירה.
שלשום אמר רוחאני לטרודו כי הרשויות האיראניות ימשיכו לחקור את הפלת המטוס, והוסיף כי איראן "מברכת על כל שיתוף פעולה בינלאומי במטרה לשפוך יותר אור על האירוע". טרודו אמר לאחר השיחה עם רוחאני כי עדיין יש לו "שאלות רבות" על הפלת המטוס. הוא הוסיף: "אנחנו צריכים תשובות ברורות כדי לקבוע שהפלת המטוס באמת לא הייתה מכוונת".