שתף קטע נבחר

בכיר בחיל האוויר מודה: "טעינו שלא פינינו את מטוסי הקרב"

שמונה מטוסי קרב בבסיס חצור של חיל האוויר נפגעו בהצפות הקשות שנגרמו כתוצאה מהסערה בשבוע שעבר, וחמישה מהם כבר הספיקו לחזור לטיסות. "היינו צריכים לפנות מוקדם יותר, תוך חצי שעה הבסיס הוצף ב-50 מיליון ליטר מים"

 

הצפה בבסיס חצור ()
F-16 מתחת למים
 

קצין בכיר בחיל האוויר התייחס הבוקר (שני) לנזק שנגרם למטוסי הקרב בבסיס חצור בעקבות ההצפות והגשמים, והודה כי היה צריך לפנות אותם מבעוד מועד. "בעבר טיפלנו במערכת הניקוז בבסיס, אבל בהחלט היינו צריכים לפנות מוקדם יותר את הדירים התת-קרקעיים", אמר הקצין. "בשעה 05:00 ביום חמישי היה יבש - ותוך חצי שעה הבסיס הוצף ב-50 מיליון ליטר מים בעוצמה שלא הכרנו בעבר. המים מוטטו קירות בטון".

 

הצפה בבסיס חצור ()
הצפה בבסיס חיל האוויר

הצפה בבסיס חצור ()
המטוסים שניזוקו

שמונה מטוסי קרב מסוג F-16 נפגעו בהצפות, ולפי הקצין חמישה נפגעו בצורה קלה וחזרו לטוס - ושלושה ישובו לטוס בימים הקרובים. "שני דירים תת-קרקעיים הוצפו במהלך האירוע, וטעינו שלא פינינו את המטוסים למסלול", אמר הקצין. "נלמד ונפיק לקחים מהאירוע הזה". הוא הוסיף כי "נערכנו בתחילת שבוע שעבר למזג האוויר הצפוי לפי סדר עדיפות של חיי אדם, ציוד רגיש ומטוסים ותשתיות מבצעיות".

 

בסיס חצור מוקף בנחלים שעלו על גדותיהם כתוצאה מהגשמים העזים וגרמו להצפה כבדה בדירים התת-קרקעיים. זו הפעם השנייה בשנים האחרונות שנרשמת הצפה כבדה בבסיס, שבו פועלות גם יחידות חשובות נוספות של חיל האוויר, לצד טייסות קרב. הבסיס מארח באופן קבוע תרגיל בינלאומי עם צבא ארה"ב, וכך צפוי לקרות גם בעוד חודשיים, כשיתארחו בבסיס מאות חיילים וקצינים אמריקנים. במשך שלושה ימים מנעה הצנזורה הצבאית דיווח על המקרה, וגם כעת אסורים לפרסום חלק מהפרטים.

 

 

 

אתמול נחשף ב-ynet כי ייתכן שניתן היה למנוע את הנזק הכבד שנגרם למטוסי הקרב בבסיס חיל האוויר שהוצף. מתברר כי כבר לפני שבע שנים הפצירה המועצה האזורית בחיל האוויר לממן מחצית מתוכנית ניקוז, אך בחיל הסתפקו בתיקונים חלקיים. גורם שהיה מעורב בתהליך אמר כי "כבר אז נגרמו נזקים של 20 מיליון שקל". בפנייה למערכת הביטחון במאי 2013, במכתב שכותרתו "הצפות בבסיס האמור של חיל האוויר", ציינה המועצה האזורית כי "רשות הניקוז האזורית תהיה מוכנה להכין על חשבונה תוכנית אב חדשה ומעודכנת ובלבד שיימצאו מקורות המימון למימוש ההמלצות".

 

מסמך בנוגע לניקוז בבסיס ()
האזהרות נשמעו כבר לפני שנים. המסמך שמוכיח את עומק המחדל

 

הקצין הבכיר התייחס הבוקר לדברים ואמר כי "אנחנו בחיל אחראיים למה שקורה בתוך הבסיסים וצריכים לעבוד בשיתוף פעולה עם רשויות נוספות. יש עוד עבודות שצריך לעשות עם הנחלים שמסביב לבסיס כי שאחד מהם מוצף אז יש סכנה". לגבי אומדן הנזקים אמר הקצין: "אין לנו הערכה מהו שוויו אך הוא נמוך יותר מהפרסומים אמש בכלי התקשורת".

 

על פי החשיפה אתמול, חיל האוויר ומשרד הביטחון התבקשו לשאת בעלות של מחצית הטיפול בניקוז אזור הבסיס, אך הדרישה הזו לא נענתה והתוכנית נותרה במגירה. במכתב צוין עוד כי "רשות הניקוז מוכנה לממן כמחצית מתכנית האב. אין בכוונת רשות הניקוז להמשיך ולכסח עשבייה סביב גדרות הבסיס שכן אין זה מתפקידה". במכתב צוין שחיל האוויר סירב להעביר לרשות את תוכנית האב של הבסיס מ-2003 כדי לגבש פתרון של כלל הגופים.

  

מזג האוויר החריג וכמות המשקעים הקיצונית שנמשכו כמעט ברציפות מיום שבת שעבר ועד יום שישי האחרון גרם למותם של חמישה בני אדם בהצפות ובשיטפונות ברחבי הארץ. ההרוגים הם מוטי בן שבת מנהריה, עלי אגבריה מהיישוב ערערה, ערן הרנשטט מבנימינה, ודין שושני וסתיו הררי מתל אביב.

 

כמו כן גרמו הגשמים הרבים לנזקים רבים ברכוש ובתשתיות, כשאחת הערים שנפגעו בצורה הקשה ביותר היא נהריה - שם חצו כמויות הגשמים את הממוצע הרב-שנתי. בחלקו השני של השבוע שעבר ירדו באזורים רבים בצפון הארץ יותר מ-100 מ"מ, בעיקר בחלקים הצפון-מערביים, מה שגרם להצפות גדולות בעיר.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים