אחרי הדיווחים על ירי בהפגנות: "דם ברחובות טהרן"
לפי עדויות, אש חיה נורתה על מפגינים בטהרן במחאה בעקבות הפלת מטוס הנוסעים. בסרטונים מאזור כיכר אזאדי נשמעים קולות ירי וכתמי דם נראים על המדרכה: "היא מדממת! תחבושת!". אמינות הדיווחים אינה ברורה
המשטרה וכוחות הביטחון באיראן ירו אש חיה וגז מדמיע כדי לפזר את המפגינים בטהרן במחאה שפרצה בעקבות הפלת מטוס הנוסעים האוקראיני. כך עולה מעדויות ומסרטונים שהופצו ברשתות החברתיות. ארגוני אופוזיציה דיווחו כבר אמש (יום א') על ירי באש חיה לעבר המפגינים. עם זאת, אמינות הדיווחים אינה ברורה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לפי עדויות באיראן, אש נורתה אמש לעבר מפגינים באזור כיכר אזאדי (כיכר החירות) בבירה טהרן. בסרטונים שהופצו ברשתות החברתיות נשמעים קולות ירי ונראים כתמי דם על המדרכה באזור ההפגנות, אך לא רואים ירי.
באחד הסרטונים נראית אישה שנפצעה לכאורה מירי ברגלה, ומפגינים אחרים סוחבים אותה הצידה. הסובבים אותה זועקים שהיא נורתה מתחמושת חיה. "אלוהים אדירים, היא מדממת ללא הפסקה!", צועק אדם אחד. אחר צועק: "תחבושת!".
בסרטון אחר נראה קהל של מפגינים נמלט כאשר מכל גז מדמיע נורה לעברו. אנשים משתעלים ומתפזרים בניסיון להימלט מהאדים. אישה אחת נשמעת צועקת: "הם ירו גז מדמיע לעבר אנשים! כיכר אזאדי. מוות לדיקטטור!".
בתקשורת האיראנית הרשמית לא דווח על ירי לעבר מפגינים. מפקד המשטרה בטהרן הכחיש הבוקר את הדיווחים. "בשום פנים ואופן לא היה ירי בהפגנות. השוטרים בבירה הונחו לנהוג במפגינים באיפוק", הוא אמר.
ארגונים בינלאומיים לזכויות אדם קראו לאיראן לאפשר לאזרחיה להפגין בשלום, כפי שמאפשרת חוקת המדינה. האדי ג'אמי, מנכ"ל המרכז לזכויות אדם באיראן, ארגון שמושבו בניו יורק, אמר כי "לאחר שורה של טראומות לאומיות שפקדו את איראן בפרק זמן קצר, יש לאפשר לאנשים להתאבל בבטחה ולדרוש דין וחשבון". הוא הוסיף כי "איראנים לא צריכים לסכן את חייהם כדי לממש את זכותם החוקתית".
176 איש נספו בהתרסקות המטוס האוקראיני ביום רביעי שעבר, רובם איראנים ואיראנים-קנדים. איראן טענה תחילה כי תקלה טכנית היא שגרמה למטוס להתרסק דקות האחדות אחרי שהמריא מטהרן, והתעקשה שאינה אחראית. רק בשבת הודו משמרות המהפכה כי טיל נ"מ שירו בשוגג הפיל את מטוס הנוסעים.
האיראנים זועמים על הפלת המטוס ועל ניסיון הטיוח של המשטר. "אפילו הדיבורים על זה גורמים לליבי לפעול מהר יותר ומעציבים אותי", אמרה זהרה רזאגי, תושב טהרן. "אני מתביישת כשאני חושבת על המשפחות של הנספים. ההכחשה והטיוח במשך שלושה ימים הוסיפו מאוד לכאב המשפחות, וגם לשלי".
אדם אחר, שהזדהה כסעיד, אמר שהתקשורת האיראנית ברובה הסתירה את סיבת ההתרסקות בגלל "סיבות פוליטיות". "התפתחויות מאוחרות יותר שינו את המשחק, והם היו צריכים לומר את האמת", הוא אמר.
כמה אמנים איראנים, כולל הבמאי הידוע מסעוד קמאי, פרשו מפסטיבל הסרטים הבינלאומי הקרוב. שני מנחים בטלוויזיה הממלכתית התפטרו במחאה על הדיווחים השגויים על הגורם להתרסקות המטוס.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ פנה אתמול ל"מנהיגי איראן" והזהיר אותם: "אל תהרגו את המפגינים שלכם". בציוץ בטוויטר, שאותו פרסם גם בפרסית, הוסיף הנשיא: "אלפים כבר נהרגו או נאסרו על ידיכם. העולם צופה, וחשוב מכך, ארה"ב צופה".
המחאה הקודמת באיראן פרצה בנובמבר אחרי שהממשלה העלתה את מחירי הדלק. הפגנות גדולות נערכו ברחבי המדינה. הממשלה חסמה את הגישה לאינטרנט במשך ימים ארוכים והקשתה לאמוד את היקף ההפגנות והנפגעים. ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" מסר כי יותר מ-300 בני אדם נהרגו. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה על מספר הרוגים גבוה בהרבה - 1,500.