בתום דיון סוער: אושרה הקמת הוועדה שתדון בחסינות נתניהו
הוועדה המסדרת החליטה הערב ברוב של 13 תומכים ובלי מתנגדים להקים את ועדת הכנסת שתדון עוד לפני הבחירות בבקשת החסינות של ראש הממשלה ושל ח"כ חיים כץ מפני העמדה לדין. נתניהו הגיב בחריפות: "כחול לבן חטפו את הכנסת כדי לקדם את הקמפיין היחיד שלהם - 'רק לא ביבי'"
הושג רוב בכנסת להקמת ועדה שתדון בבקשת החסינות של ראש הממשלה: הוועדה המסדרת של הכנסת אישרה הערב (יום ב') ברוב של 13 תומכים וללא מתנגדים את הקמת ועדת הכנסת, שצפויה לדון עוד לפני הבחירות לכנסת ה-23 בשניים במרץ בבקשות של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושל ח"כ חיים כץ לקבל חסינות מפני העמדה לדין. בהצבעה הראשונה תמכו בעד הקמת הוועדה 16 חברי כנסת ואילו חמישה התנגדו. 25 חברי כנסת הגישו בקשה ליו"ר הכנסת לכינוס המליאה עוד השבוע כדי לדון באישור הקמת הוועדה לנושא החסינות.
ראש הממשלה נתניהו אמר בתגובה: "לכחול לבן יש אפס הישגים לאזרחי ישראל, אז הם חטפו את הכנסת כדי לקדם את הקמפיין היחיד שלהם - 'רק לא ביבי'. שיהיו בריאים. אנחנו נבוא לאזרחי ישראל עם ההישגים האדירים שלנו ועם ההישגים העצומים שעוד נביא בקרוב מאוד למען מדינת ישראל".
יו"ר הוועדה ח"כ אבי ניסנקורן (כחול לבן) אמר בפתח הישיבה אחר הצהריים כי הרכב ועדת הכנסת צריך להיות זהה להרכב הסיעתי שהיה בוועדה המסדרת בהרכב של 30 חברי כנסת, והוא יעמוד בראשה. אחרי הקמת הוועדה, על היו"ר שלה לבקש את אישור התכנסותה מיו"ר הכנסת, ואז, אם לא יהיו עיכובים נוספים, ייפתחו הדיונים על בקשת החסינות של נתניהו.
ח"כ יעל גרמן (כחול לבן) אמרה: "אני רוצה לומר שאם לא היה מתקיים הדיון הזה - היינו מועלים בתפקידנו כנציגי ציבור. ראוי וזכאי הציבור לדעת האם באמת מגיעה חסינות לראש ממשלה שיש נגדו כתב אישום בשלוש פרשות. דווקא בגלל שאנחנו נמצאים לפני בחירות, הציבור חייב לדעת האם ראש הממשלה יהיה עסוק כל היום בלהצדיק את עצמו ולהיות בבתי המשפט או שמא הוא יוכל להקדיש יותר זמן לענייני המדינה".
מנגד, ח"כ שרן השכל (הליכוד) אמרה: "בתקופת בחירות, הממלכתיות לא מדברת סתם על הסכמות. זה צורך שנקבע לפני עשרות שנים, ממצב שבו פוליטיקאים, כמו כולם פה, עלולים לנצל את הסיטואציה הזאת ולהרוויח הון פוליטי מהדיונים האלה. ככה אתם רוצים שהפנים של הכנסת יהיו בחודשיים האלה לפני הבחירות? להיראות כאילו אנחנו נותנים ומקבלים שוחד פוליטי? אתם יוצרים תקדים בלתי רגיל של לאבד את הממלכתיות לפני הבחירות. אין לי ספק שנצטרך לתת דין וחשבון לבוחרים, אבל לבוא עכשיו לעשות תעמולת בחירות על עניין החסינות?".
הבוקר, בתום דיון סוער שבמהלכו יצאו חברי הכנסת של הליכוד מהדיון בהפגנתיות וח"כ מיקי זוהר (הליכוד) הורחק, אישרה הוועדה את הצעת ההחלטה לפיה הוועדה לא תצטרך אישור של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין כדי להקים את ועדת הכנסת ולדון בחסינות שביקש ראש הממשלה.
גם בצהריים ניסה זוהר לפוצץ את הדיונים, ואמר: "אני הסכמתי להקמת ועדות הכנסת בתנאי שזה יובא לאישור ועדת ההסכמות כדי שלא אני ולא אתם נוכל להשתמש בכנסת כמשחק פוליטי בתוך תקופת הבחירות. עכשיו כשמקימים את הוועדות ללא אישור ועדת ההסכמות, זה לחטוף את הכנסת. היא נחטפה על ידי 65 חברי כנסת מול 55 חברי כנסת".
ח"כ תמר זנדברג השיבה: "הכנסת של אבא שלך? מה זה חטפת את הכנסת?". היו"ר ניסנקורן הוסיף: "בניגוד להתנהלות של אחרים כולל ראש הממשלה ושר המשפטים, אנחנו מכבדים את בית המשפט והחלטותיו". זוהר נטש את הדיון לאחר מכן.
יו"ר הוועדה אבי ניסנקורן פתח את הישיבה בבוקר וביקש מחברי הכנסת לערוך דיון ענייני לפני ההצבעה. "היום נתאים את הנוהל על חוות הדעת שיצאה אתמול על-ידי יועמ"ש הכנסת. זוהר, קרא לחברי הקואליציה להחרים את הדיון עד שטענות הליכוד יישמעו. במהלך הדיון שהתלהט כצפוי, הוציא ניסנקורן את זוהר מהחדר. בנוסף, חברי הוועדה הפריעו לדבריה של היועצת המשפטית ארבל אסטרחן וניסנקורן ניסה פעמים רבות לתת לה לדבר. בשלב מסוים יצאו כאמור כל חברי הכנסת של הליכוד בהפגנתיות מהחדר.
ניסנקורן אמר: "אני רק אזכיר שגם אני וחברי ועדה נוספים רצינו להקים ועדות קבועות לפני חודשיים, ומי שהתנגד זה הליכוד. אנחנו בימים שמחייבים, לדעתי, ממלכתיות. קיימנו עד עכשיו את כל הוועדות בצורה ממלכתית ואני מצפה שזה ימשיך הלאה". עוד הוסיף כי "ברגע שיו"ר הכנסת אישר לקיים דיונים בנושאים האלה, ויש רוב מוצק של 65 חברי כנסת שהודיעו כי הם רוצים את דיונים, המטרה שלנו היא לסיים את התהליך הדמוקרטי של הקמת הוועדות, לסיים את הנושא הזה בהצבעות מסודרות, ואחר כך לעבור לדיון מסודר ענייני ויעיל בנושא החסינות. אני מצפה שחברי הכנסת לא ינסו לעכב את הדיונים ולחבל בדיונים הענייניים".
ח"כ מיקי זוהר, שהבטיח אתמול באולפן ynet כי יעשה הכול "כדי למנוע את הדיון העקר" ויפעל כדי למשוך זמן, אמר בדיון: "אנחנו לא מסכימים עם קיום הדיון עד שאין אישור מיושב ראש הכנסת. משיחות שערכנו איתו הוא טוען שלא אישר את קיומו והוא מבוצע כרגע במחטף בניגוד לעמדתו. דינה של הישיבה לא להתקיים".
"יש הסבר פסיכולוגי למה שקורה כאן. אתם הייתם הרבה שנים המיעוט, ועכשיו אתם הרוב, זה קצת שיבש לכם את השכל", עקץ זוהר את חברי הוועדה. "זה שאתם הרוב עכשיו זה קצת מוציא אתכם מפרופורציות. אני משחק במשחק שלכם. ואני מקווה שאם כבר הסכמתי לשחק במגרש הביתי שלכם, לפחות תתנו מינימום כבוד".
היועצת המשפטית ארבל אסטרחן התייחסה בדיון לעתירה שהגישו בליכוד נגד קיומו, בטענה של ניגוד עניינים אצל היועץ המשפטי של הכנסת איל ינון. "כשבית משפט ייתן החלטה זמנית בקשר לעתירה הם יוכלו לבקש זאת, לכן לא ניתן לטעון שלא ניתן לקיים את הדיון בגלל העתירה. לגבי הטענה שבדמוקרטיות לא משנים את התקנון במהלך הפגרה, חיפשנו באופן זריז תקדים ומצאנו שבסוף הכנסת ה-18 נקבע שבין טיעוני ועדת הכנסת בנושא של שינויים שנוגעים לסיעות הכנסת, ועדה יכולה לקיים את הדיונים גם ללא צורך באישור".
אחרי שבליכוד עתרו לבג"ץ וניסו להוציא צו ארעי למניעת הדיונים, היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, קבע אתמול כי יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין אינו יכול למנוע את הקמת ועדת כנסת, שתדון בבקשת החסינות.
בחוות הדעת של עו"ד ינון נכתב כי "לעניין כינוסה של הוועדה המסדרת - עמדת היועץ המשפטי לכנסת היא כי יו"ר הכנסת אינו יכול למנוע את כינוסה של הוועדה המסדרת לצורך קיום דיון בהקמת הוועדות הקבועות, לרבות ועדת הכנסת. עמדת היועץ המשפטי לכנסת היא כי ככל שהוועדה המסדרת תגבש הצעה בדבר הרכב הוועדות הקבועות, יוכלו הממשלה או 25 חברי כנסת לבקש את כינוס המליאה ויהיה על יו"ר הכנסת להיענות לדרישה זו".