"הממשלה מפקירה אותנו": חקלאי מובלעת צופר נותרו ללא פתרון
לקראת החזרת הקרקעות לירדן בעוד כשלושה חודשים, 30 משפחות שיוותרו על אלפי דונמים דורשות מהממשלה תקציב לקרקע חלופית: "כל יום הוא קריטי". המו"מ מתארך, ובשל המצב הפוליטי קיימת בעיה משפטית להעביר את הכספים
חקלאי צופר דורשים מהממשלה העברת כספים להכשרת קרקע חלופית בהקדם. מובלעת צופר צפויה לחזור לממלכת ירדן בחודש אפריל הקרוב, לאחר 25 שנה. הירדנים החליטו שלא להאריך את ההסכם עם ישראל, והמשמעות היא שבמועצה האיזורית ערבה תיכונה יחזירו את אדמות מובלעת צופר. נכון להיום 30 משפחות של חקלאים יוותרו על שטח של אלף דונם לעובד.
"ממשלת ישראל מפקירה את המשפחות שנשלחו לעבד את האדמה ולהפריח את השממה כמשימה לאומית ביטחונית", מוחה ארז גיבורי, אחד מחקלאי צופר. "כדי לאפשר את פתיחת עונת הגידול הקרובה בערבה אנו זקוקים להעברה מיידית של המשאבים לפיתוח תשתיות המים, החשמל, החממות והקרקע החלופית שיאפשרו לנו להתפרנס בכבוד".
גורמים במשרד האוצר טוענים כי החקלאים היו צריכים להתכונן לאפשרות, שכן מבחינה חוקית סיום ההסכם עם הירדנים היה ידוע.
במועצה ניהלו משא ומתן מול משרד ראש הממשלה כדי לפצות את החקלאים על הקרקע האבודה, וביקשו להעביר להם תקציב לצורך הכשרת קרקע חקלאית חדשה. באוקטובר 2018, עם הכרזתו של מלך ירדן, עבדאללה השני, כי לא יחודש הסכם החכירה בין ישראל לירדן במובלעת, דרשו המועצה וחקלאי צופר ממשרד ראש הממשלה והאוצר, להעביר תקציב להכנת שטחים חקלאיים חלופיים.
המשא ומתן בין החקלאים למשרדי הממשלה נמשך זמן רב. לטענת החקלאים משרד ראש הממשלה התחייב בפניהם בעל פה למצוא פתרון. לפני כחודש וחצי החלה עבודת המטה במשרד בניסיון לקבוע כיצד לפצות את החקלאים. לאור החשיבות הלאומית של החקלאות הגיעו להסכמות כי 22 מיליון ש"ח לפיצוי החקלאים עבור ציוד יגיע ממשרד החקלאות, בעוד ש-14 מיליון נוספים להכשרת קרקע חקלאית חדשה יגיעו מרשות מקרקעי ישראל.
אין ממשלה - התקציבים תקועים
בשל בעיות משפטיות והמצב הפוליטי, נוצרה בעיה משפטית להעביר את הכסף מרשות המקרקעים. יו"ר הוועדה החקלאית במועצה האזורית ערבה תיכונה, אורן קמיר, מסר כי "האמנו שהמדינה תעשה הכל עבור חקלאיה למען האינטרס הציוני, הבטחוני והכלכלי. היה צורך להכשיר את השטחים כבר לפני חודשיים". הוא הוסיף: "כל יום הוא קריטי לעתידם של החקלאים".
ממשרד ראש הממשלה נמסר: "משרד ראש הממשלה גיבש החלטת ממשלה בעלות של 36 מיליון ש"ח להכשרת הקרקע ולמימון ציוד חקלאי. ההחלטה נמצאת באישורים אחרונים במשרד האוצר". באוצר אמרו כי הנושא נמצא בדיונים בין משרד האוצר למשרד ראש הממשלה.