עיסאווי פריג' להורוביץ: "מנהיג צריך לשמור על עקרונות"
עשרות חברי מרצ והעבודה אישרו את הסכם איחוד הרשימות לקראת הבחירות. הנציג הערבי במרצ עלה על הבמה בכינוס המפלגה ויצא נגד היו"ר: "יש אנושיות, ויש פוליטיקה". עמיר פרץ: "עם מרצ נניף את הדגל המדיני"
"כן לאיחוד, לא לשריונים": הסערה סביב הצבתו של חבר הכנסת לשעבר עיסאווי פריג' במקום ה-11 בלבד ברשימה המאוחדת של העבודה-גשר ומרצ נמשכת. כ-150 חברי מפלגה ותומכים שהגיעו הערב (שלישי) לאולם "צוותא" בתל אביב אישרו את ההסכם לאיחוד הרשימות - אך רבים ביקשו לדון מחדש בסדר המועמדים.
פריג' תקף בחריפות את מפלגתו: "רציתי להיות שותף ולא עלה תאנה, אבל לצערי נותרתי בעמדת מיעוט. צר לי על ההחלטה היום, גם מכיוון שמשמעה שלקחו מאיתנו את הכלים לפנות לחברה הערבית. לא התייאשתי, אמשיך לפעול למען השותפות היהודית ערבית שגם אם תתעכב בוא תבוא".
הסוף ליריבות ההיסטורית: מרצ חזרה לעבודה
יו"ר המפלגה, ניצן הורוביץ, אמר כי "למרות התקווה החדשה שהתעוררה יש מחלוקות וכעסים", והסביר כי הדבר נובע מהחלטת ועידת המפלגה: "שמרנו על השותפות גם במחיר ייצוגה של מרצ ברשימה, וזאת הייתה גם עמדתי. כשרצים לבד אנחנו קטנים ומקבלים פחות קולות, וכשרצים יחד אנחנו גדלים".
על דחיקתה של חברת הכנסת סתיו שפיר אמר הורוביץ כי המשא ומתן עימה לא צלח - וספג קריאות מהקהל שטענו כי כלל לא נפגש איתה.
הורוביץ התייחס גם להצבתו של יאיר גולן, סגן הרמטכ"ל לשעבר, במקום השלישי ברשימה המאוחדת, לאחר שהתחיל את דרכו הפוליטית ב"ישראל דמוקרטית" של אהוד ברק: "אם אנחנו רוצים שדמויות בסדר גודל כזה ירצו לחבור אלינו בעתיד - אנחנו צריכים לכבד את ההסכם עם יאיר ולהציב אותו במקום השלישי שמיועד למרצ. כך התחייבתי כשחתמתי איתו, ואין לי שום כוונה להפר את ההסכם".
אך המחלוקת הגדולה יותר בין חברי המפלגה עוסקת כעת כאמור בהצבתו של חבר הכנסת לשעבר עיסאווי פריג' רק במקום ה-11. יו"ר המפלגה אמר כי הוא "מבין את המקום שעיסאווי בא ממנו. ואני מזדהה ואני לא בא פה בריב. אני מבין את העניין וזה חשוב לי גם מאוד".
עתירתו של פריג' לבית הדין המפלגתי נגד ההחלטה שלא עומדת בחוקי המפלגה לדבריו נדחתה, אך הנהלת המפלגה קיבלה את דרישתו להצביע על שתי ההחלטות בנפרד.
חבר הכנסת לשעבר עלה על הבמה כשהוא כועס ונסער. "מנהיג צריך לא להיות לחיץ", פנה ליו"ר הורוביץ. "מנהיג צריך לשמור על עקרונות. הצעת ההחלטה הזו היא תרמית והיא לא נכונה. כן להסכם עם מפלגת העבודה, לא לשריונים". הוא התייחס לעשרות אלפי הקולות שקיבלה המפלגתה בזכותו בבחירות הקודמות ואמר: "לקחנו את הקולות כמו שלוקחים מלוע הארי. זה לא היה פשוט. עם כל זה הצלחנו להגיע לחצי מנדט".
פריג' הציג כדוגמה את חבר הכנסת עופר כסיף, המועמד היהודי שהוצב במקום השלישי ברשימה המשותפת. "תסתכלו על עופר כסיף, ממוקם במקום שלישי כאמירה, ולא כמספר קולות פוטנציאליים. זה מה שצריך להנחות אותנו. התחייבויות אישיות ופוליטיות. יש מוסר ויש אנושיות ויש פוליטיקה. אסור לבעוט בכל מה שבנינו".
ח"כ תמר זנדברג, הממוקמת במקום השני ברשימת מרצ, הביעה תמיכה בהורוביץ. "אני רוצה להריע לך על הסכם שהוא מצוין והוגן למרצ", אמרה זנדברג שהביעה גם היא צער על מיקומו של פריג'. "בתוך הדבר הזה יש פה עיוות שנוגע לעיסאווי. אתה חבר שלי, וחבר של מרצ, ואתה גם נציג של רעיון של אותה שותפות יהודית ערבית", ציינה.
פרץ: "עם מרצ נניף את הדגל המדיני"
גם חברי מפלגת העבודה התכנסו הערב בתל אביב על-מנת לאשר את ההסכם שמחבר את הרשימה עם מרצ בבחירות. "הערב ידלקו נורות אזהרה בבית היהודי ובלשכתו של אביגדור ליברמן", אמר פרץ. "אזעקת אמת תישמע ברחוב בלפור. תמו החלומות על עוד ממשלת ימין".
יו"ר רשימת השמאל המאוחדת אמר כי "בחיבור עם גשר הקמנו את המצפון החברתי לישראל, והיום, בחיבור שלנו למרצ, אנו מקימים את המצפן המדיני לישראל. החל ממחר נוכל להניף בגאווה את שני הדגלים – דגל הצדק החברתי ודגל השלום".
פרץ התייחס גם לרשימתו של בני גנץ ואמר כי "כחול לבן זו מפלגת ימין. ימין מתון, ממלכתי, הגון – אבל ימין. המסגרת ושמה כחול לבן הצליחה מאוד באפריל ובספטמבר, אבל זו מסגרת", אמר פרץ. "זו חומרה, חומרה טובה. אבל התוכנה לא ברורה כלל וכלל. זו מערכת ללא ליבת הפעלה ואנחנו צריכים להיות הליבה".