לראשונה: הפרלמנט האוקראיני ציין את יום השואה הבינלאומי
בטקס השתתפו פעילי ציבור, דיפלומטים ועיתונאים. שגריר ישראל נאם באירוע: "יש כאן הרבה אנטישמיות סמויה וצריך לפעול בנושא החינוך". הרב הראשי של קייב נשא תפילה באירוע
לראשונה בתולדות אוקראינה, התקיים טקס לרגל יום השואה הבינלאומי בפרלמנט האוקראיני. הטקס התקיים על רקע האשמות של משרד החוץ הישראלי נגד האדרת רוצחי יהודים ומשתפי פעולה עם הנאצים באוקראינה - ותשובה של משרד החוץ האוקראיני כי אלו סוגיות פנימיות של אוקראינה.
בטקס השתתפו כ-120 פעילי ציבור, דיפלומטים, חברי פרלמנט ועיתונאים. "35 מיליון חיילים ומתוכם שבעה מיליון אוקראינים נלחמו במלחמת העולם העולם השנייה נגד הנאצים. היום מול עינינו מתרחשת לגליזציה של נאציזם. אסור לנו להשלים עם זה", אמר חבר הפרלמנט האוקראיני מקס בוז'נסקי.
"כן, אני צועק!, כן אני תמיד מדבר נגד האדרת משת"פים של הנאצים ונגד האנטישמיות", נאם שגריר ישראל באוקראינה יואל ליאון בהתרגשות. "אני צאצא של ניצולי שואה. אמא שלי ניצלה בצרפת, סבא שלי נפל כשלחם עם הפרטיזנים בצרפת. הנקמה שלנו היא להיות כאן, לחיות ולשאת מגן דוד, לייצג בגאווה את מדינת ישראל כמדינה עצמאית". השגריר הדגיש כי "באוקראינה, למרות שאין אנטישמיות גלויה, קיימת אנטישמיות סמויה".
"אנחנו רואים את זה משום שיש לנו פייסבוק ואנחנו רואים באיזה מילים מכנים אותנו. יש כאן הרבה מה לעשות מבחינת החינוך - לחנך את הילדים שהעם היהודי הוא חלק מהחברה האוקראינית", הדגיש השגריר.
הרב הראשי של קייב, יהונתן מרקוביץ', סיפר לקהל סיפור אישי על בני משפחתו שנספו בשואה במערב אוקראינה וקרא תפילה לסיום הטקס. ברקע האירוע נפוצו שמועות בפייסבוק שנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי התנה את ביקורו בפורום השואה הבינלאומי שיתקייים בשבוע הבא בישראל בנאום שהוא רוצה לשאת בירושלים. דוברת הנשיא יוליה מנדל לא אישרה ולא הכחישה דבר לגבי ביקורו בישראל.