שתף קטע נבחר

טכנוקרט, מיליונר ושחקן הוקי. בובה חדשה לפוטין

מיכאיל מישוסטין, עד כה ראש רשות המסים ברוסיה, לא היה דמות מוכרת – אפילו ערך בוויקיפדיה באנגלית לא היה לו. כעת מונה לרה"מ, במהלך שנתפס כניסיון לביצור שלטון פוטין. הוא מבטיח לייצב את הכלכלה, אך תושבים רבים נותרו מיואשים. "שינוי יגיע רק כשפוטין יתעייף ויפרוש בשקט"

 

 

מעטים ברוסיה ובעולם הכירו את שמו, וגם ערך בוויקיפדיה באנגלית לא היה לו. כעת, מיכאיל מישוסטין הוא ראש הממשלה החדש של רוסיה. מינויו אושר אתמול ברוב גדול בדומה, הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי. 383 מחבריו הצביעו בעד, ו-41 נמנעו. איש לא התנגד.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מישוסטין בן ה-53 שימש עד אתמול ראש רשות המסים הפדרלית, והשתדל לשמור על פרופיל נמוך לאורך העשור שבו כיהן בתפקיד. הוא לא חבר באף מפלגה פוליטית, ונחשב לטכנוקרט בלי שאיפות פוליטיות, וככזה כמי שיהיה נאמן לקרמלין.

מיכאיל מישוסטין  (צילום: AFP)
אין לו שאיפות פוליטיות, והוא צפוי לציית לקרמלין. מיכאיל מישוסטין(צילום: AFP)

מיכאיל מישוסטין ראש הממשלה החדש של רוסיה עם הנשיא ולדימיר פוטין (צילום: AP)
"דרוש שינוי". פוטין עם מישוסטין(צילום: AP)

מינויו נעשה במסגרת מהלך נרחב יותר של ולדימיר פוטין של הצעת שינויים בחוקה, שיחלקו מחדש את סמכויות השלטון. לפי ההערכות, מטרת השינויים היא לבצר את שלטונו של פוטין גם לאחר סיום כהונתו כנשיא ב-2024.

 

עוד בנושא:

מה פוטין זומם? "רוצה לשלוט לנצח"

20 שנות פוטין: כך הפכתי לסולטן

 

ראש הממשלה החדש נולד ב-1966 ולמד הנדסת מערכות באוניברסיטה. בהמשך השלים שני דוקטורטים בכלכלה. הוא נשוי ואב לשלושה ילדים. הוא מנגן על פסנתר וכתחביב משחק בליגת ההוקי קרח הלאומית – שם משחק גם פוטין. מישוסטין חבר בנוסף בוועד ההנהלה של קבוצת ההוקי קרח צסק"א מוסקבה.

 

בשירות הציבורי הוא נמצא כבר שני עשורים, וב-1998 מונה לסגן ראש רשות המסים הפדרלית. ב-2008 עזב את התפקיד והחל לעבוד בחברת השקעות פרטית, שם שלשל לכיסו 2.6 מיליון דולר. ב-2010 חזר לרשות המסים הפדרלית, הפעם כשהוא עומד בראשותה. הוא היה אז הפקיד הציבורי השלישי הכי עשיר ברוסיה.

 מיכאיל מישוסטין ראש הממשלה החדש של רוסיה (צילום: AP)
שיחק הוקי קרח עם פוטין. רה"מ החדש(צילום: AP)

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין משחק הוקי חג המולד (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין משחק הוקי חג המולד (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כראש רשות המסים, זכה מישוסטין לשבחים על הפיכתה של מערכת מיושנת למודרנית ויעילה יותר. בין היתר, בראשותו יצרה רשות המסים מרכזי מידע לחשבוניות מס, שאפשרו פיקוח יעיל יותר בתזרימי המזומנים. הוא גם הוביל ליצירת שירות מקוון של תשלומי מסים, שפישט את התהליך וסייע להגדיל את ההכנסות ממסים.

 

בדבריו אתמול בפרלמנט, ניכר היה שבכוונתו של מישוסטין להתמקד בכלכלה. הוא הבטיח למחוקקים לקדם את "מיזמי הדגל" של פוטין בתחומי הפיתוח הלאומי, ולמנוע מהאינפלציה לעלות מעבר ל-4%. "המשימות המרכזיות של ראש הממשלה החדש יגיעו מהצורך להפוך את הכלכלה למודרנית", אמר אבאס גלייאמוב, אנליסט פוליטי שבעבר שימש כותב נאומים בקרמלין. "למישוסטין יש מוניטין של אדם עם הניסיון המתאים לכך".

 

טטיאנה סטנובאיה, חוקרת ממרכז קרנגי במוסקבה, ציינה כי "למישוסטין אין שום ניסיון פוליטי או פופולאריות בקרב המצביעים, והוא לא מקורב לפוטין". לדבריה, "הוא נראה כמו הרבה ראשי ממשלה טכנוקרטיים של שנות האלפיים".

 מיכאיל מישוסטין ראש הממשלה החדש של רוסיה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 מיכאיל מישוסטין ראש הממשלה החדש של רוסיה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 מיכאיל מישוסטין ראש הממשלה החדש של רוסיה (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
 

כאמור, דמותו לא הייתה מוכרת ברחבי רוסיה עד היום. "אני לא יודע שום דבר על העמדות שלו, הם פשוט שלפו מישהו מהכיס שלהם, פשוט אין לי מושג מי זה האיש הזה, לטוב או לרע", אמר לרשת CNN אזרח רוסי בשם איגור, שביקש לא להזדהות בשמו המלא.

 

שינוי אמיתי

כאמור, מינויו של מישוסקין מגיע כחלק ממהלך נרחב יותר של הנשיא פוטין, כזה שמזעזע את המערכת הפוליטית ברוסיה. הוא הכריז על מינויו של מישוסטין זמן קצר לאחר שבעל בריתו הקרוב, ראש הממשלה הקודם דמיטרי מדבדב, התפטר יחד עם כל שרי ממשלתו ביום רביעי. ההודעה המפתיעה פורסמה שעות ספורות אחרי שפוטין הכריז על כוונתו לבצע תיקונים בחוקה הרוסית. מדבדב אמר שההתפטרות שלו ושל שריו תאפשר לפוטין לבצע את השינויים הנדרשים, שלדבריו "ישנו את מאזן הכוחות" של מערכות השלטון.

 

בנאום מצב האומה באותו יום סיפר פוטין על השינויים שהוא מתכנן לבצע בחוקה, בכפוף לאישור במשאל עם – שאם ייערך יהיה הראשון ברוסיה מאז 1993. "בחברה שלנו יש היום דרישה ברורה לשינוי", אמר פוטין. הוא מתכוון לקדם רפורמות שיחלישו את סמכויות הנשיא ויגדילו את הכוח של ראש הממשלה, השרים, המחוקקים והמפלגות בפרלמנט. כך למשל תוטל האחריות על מינוי ראשי הממשלה והשרים על המחוקקים בפרלמנט, ולא על הנשיא. "השינויים יגדילו את הכוח והחשיבות של הפרלמנט במדינה, ושל כל המפלגות בפרלמנט, את העצמאות ואת האחריות של ראש הממשלה", אמר פוטין.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מסיבת עיתונאים שנתית ב מוסקבה (צילום: EPA)
רוצה לבצר את שלטונו? פוטין(צילום: EPA)

פרשנים תוהים אם בתום כהונתו כנשיא יחזור פוטין לתפקיד ראש הממשלה – שצפוי להיות תפקיד משמעותי יותר מתפקיד הנשיא – או שיבחר בדרך יצירתית יותר. אחת ההערכות היא שפוטין יעמוד בראש מועצת המדינה הרוסית – גוף שאמור לייעץ לשלטון ושגם סמכויותיו יורחבו אחרי הרפורמות.

 

באופוזיציה ברוסיה טענו כי המהלך מראה שבכוונתו של פוטין להישאר בשלטון "לכל החיים". נזכיר כי לפי החוקה הרוסית, נשיא לא יכול לכהן שוב אחרי שתי קדנציות רצופות. תקופה זו תסתיים ב-2024. פוטין בן ה-67 מנהיג את רוסיה כבר 20 שנה: בין 2000 ל-2008 כנשיא, לאחר מכן כראש ממשלה (והמנהיג בפועל) ומ-2012 שוב כנשיא. בסוף 2008, ביוזמת מדבדב, האריכה רוסיה את כהונת הנשיא מארבע לשש שנים.

 

הערכה נוספת של הפרשנים היא שהתפטרותו של מדבדב ומינוי ראש הממשלה החדש נועדו ליצור תחושה של "שינוי אמיתי" בדעת הקהל, על רקע המצב הכלכלי הירוד, הירידה בשכר והמחאה הרוסית על רפורמת הפנסיה – שמובילים לירידה בשיעור התמיכה בפוטין (אם כי רוב הציבור הרוסי עדיין תומך בפוטין ורואה בו עוגן של יציבות).

מיכאיל מישוסטין ראש הממשלה החדש של רוסיה עם קודמו דמיטרי מדבדב (צילום: רויטרס)
יציל את הכלכלה? מישוסטין וקודמו מדבדב(צילום: רויטרס)

מיכאיל מישוסטין ראש הממשלה החדש של רוסיה עם קודמו דמיטרי מדבדב (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מדבדב, מעריכים פרשנים, הפך בשנים האחרונות לנטל פוליטי עבור פוטין, ורבים ברוסיה האשימו דווקא אותו במצב הכלכלי. הוא נאלץ גם להתמודד עם טענות של שחיתות – אותן הכחיש – והתקשורת במדינה לעגה לו בשל דיווחים שהוא נרדם בזמן נאומיו של פוטין. "להרבה אנשים נמאס ממנו והם חושבים שהוא לא כשיר", אמר ולדימיר פטרוב, עורך בן 42 באחד מערוצי הטלוויזיה במדינה.

 

כשפוטין יתעייף

נראה שאת ארטיום דדיבוב, שחקן תיאטרון בן 22, התפטרותו של מדבדב מספקת פחות או יותר. "הרשויות שלנו לא טיפשות לחלוטין, הן מבינות ששינוי כלשהו נדרש", אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס". הוא התייחס למצב הכלכלי ואמר כי "אם כל זה היה נמשך, המשמעות של זה הייתה מיתון חמור שעלול היה להוביל למהפכה ולהפלת הצאר".

 

לודמילה פטרובה, תושבת מוסקבה, הסכימה שמדובר בשינוי, אך היא לא מאמינה שהוא אמיתי. "זו הייתה הפתעה מוחלטת בשבילי, ואני מניחה שמפעם לפעם אתה חייב לעשות שינוי בממשלה. אבל אני בספק אם זה יביא שינוי לטובה. הם בטח ישימו פנים חדשות בשלטון אבל המדיניות הכללית לא תשתנה", אמרה פטרובה ל-CNN.

 

תושב אחר שדיבר עם רשת החדשות האמריקנית היה פסימי אף יותר. "אנחנו נראה שינוי רק כשפוטין יפרוש בשקט. לכן, הכול זה אותו דבר בשבילי. אבל כולנו מקווים לטובה ומחכים שהוא יתעייף מהעבודה ויפרוש בשקט. אז אולי נראה שינוי כלשהו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טכנוקרט עטור שבחים. מישוסטין
צילום: AFP
מומלצים