שתף קטע נבחר

בגלל הרגולציה: תל אביב מהערים היקרות ביותר בעולם

לפי מדד נומבו העולמי, העיר ללא הפסקה מדורגת במקום ה-20 ברשימת הערים היקרות ביותר בגלובוס - אחרי ערים כמו ציריך, ניו יורק, סן פרנסיסקו וטוקיו. מדד "הביג מק" הבינלאומי קובע שישראל היא שיאנית ביוקר המחייה ומדורגת במקום השישי בעולם. באולפן ynet מסביר הכלכלן אמיר כהנוביץ' את הסיבות: כשלי שוק, חסמים, היעדר תחרות וקשיים בייבוא. צפו

 

 

רגולציה, חסמים, היעדר תחרות וקשיים בייבוא: אלה רק חלק מהסיבות שהופכות את ישראל לאחת המדינות שהן "שיאניות" ביוקר המחייה בכלל ואת תל אביב לאחת הערים היקרות ביותר בעולם בפרט. בראיון באולפן ynet התייחס אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי של חברת הפניקס אקסלנס, למדדים שפורסמו היום ואתמול, לפיהם ישראל היא בין 6 המדינות היקרות בעולם לפי מדד "הביג מק", ותל אביב מדורגת ברשימת 20 הערים היקרות בגלובוס לפי מדד יוקר המחייה של פירמת Numbeo (נומבו).

 

מחאת הצעירים באיראן: "אין לנו מה להפסיד"

"טרוריסט כלכלי": בעלי עסקים בהודו מפגינים נגד ג'ף בזוס

החוב העולמי הגיע לשיא כל הזמנים ברבעון השלישי של 2019

 

מדד "הביג מק" החצי שנתי של השבועון אקונומיסט, אשר פורסם היום (ב') בכלכליסט, נוצר ב-1986 ותפקידו להשוות את יוקר המחייה של כל מדינה ביחס למדינות אחרות - תוך השוואת מחיר המוצר העיקרי הנמכר והמפורסם ביותר ברשת המזון המהיר מקדונלד'ס, הקיים כמעט בכל מדינה. המדד מבקש לבדוק כמה ביג מקים ניתן לקנות עם שטר של 20 דולר בכל פינה בעולם. מטבע הדברים, ככל שמביאים יותר ביג מקים עם אותו שטר, סימן שיוקר המחייה נמוך - ולהיפך.

תל אביב. מדורגת ברשימת 20 הערים היקרות בעולם (צילום: shutterstck) (צילום: shutterstck)
תל אביב. מדורגת ברשימת 20 הערים היקרות בעולם(צילום: shutterstck)

לפי מדד הביג מק לינואר 2020, ישראל ממשיכה לטפס, בהמשך למגמה ב-3 השנים האחרונות, וניצבת במקום ה-6 בעולם, אחרי מדינות יקרות מאוד כמו שוויץ והמדינות הסקנדינביות נורבגיה ושבדיה. כדי להבין איך הביג מק יותר יקר בתל אביב לעומת מדריד, רומא או סיאול, כדאי להבין ממה מורכבת עלות הכריך הבינלאומי. ראשית, מדמי שכירות. אחד מסימני ההיכר של רשת המזון המהיר היא מיקום, לרבות העדפה למיקום מועדף.

 

עוד אלמנט חשוב בהקשר הזה הוא המיסים, כלומר הארנונה, שהיא בישראל המס היחיד שעולה תמיד ובכל שנה ושנה. הסיבה לכך היא אופן חישובה: היא תלויה בעלייה במדד המחירים לצרכן (שלעיתים לא עולה), אך גם בעלייה במדד השכר במגזר הציבורי - שתמיד, אבל תמיד, עולה. יתרה מזו, ממשלת ישראל פיתחה פרקטיקה נוספת, לפיה רשויות רשאיות לבקש אישור מיוחד משר הפנים כדי לייקר עוד יותר את הארנונה ולהגדיל את העלייה הקבועה בחוק.

 

עוד תשומה עיקרית היא שכר העובדים. בהתאם להסכמים בין שר האוצר, משה כחלון, ליו''ר ההסתדרות לשעבר, אבי ניסנקורן, שכר המינימום עולה בקצב די מהיר כבר 4 שנים, והגיע לרמות מהגבוהות ביותר במערב ביחס לשכר החציוני במשק. לפי מדד המחירים לצרכן של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) שפורסם בשבוע שעבר, ב-2019 סעיף מים-חשמל-גז זינק ב-4% תוך שנה בלבד, בהמשך לעליות בשנים האחרונות.

 

ואם זה לא מספיק, לא רק המוצרים הבלתי סחירים התייקרו והקפיצו את מחיר הביג מק: גם מוצרים סחירים כמו בשר, עופות ומוצרי חלב זינקו ב-2019. לפי הלמ"ס, בין העליות הבולטות במחירים בשנת 2019 ניצבים בשר, עופות ודגים - מוצרים בסיסיים ברשת המזון המהיר שעלה ב-1.6%. כמו כן, חלב ומוצרי חלב התייקרו בכמעט 2% תוך שנה.

 

"ישראל יקרה בהשוואה בינלאומית"

"ישראל יקרה מאוד בהשוואה בינלאומית", מסכים כהנוביץ' עם הנתונים, "אנחנו רואים מדינות מפותחות שהשכר בהן יותר גבוה מישראל - ועדיין יוקר המחייה נמוך; מדינות עם שכר דירה גבוה יותר מאשר בישראל ועדיין מצליחות להיות יותר זולות; המשק הישראלי עתיר ברגולציה, חסמים, היעדר תחרות וקשיים בייבוא - כשלי שוק שמציפים אותנו".

 

סעיף המסעדנות, למשל, יקר מאוד בישראל, מדגים כהנוביץ'. לדבריו, "לאדם שפותח מסעדה יהיה קשה להרוויח אם הוא לא יגבה מחירים גבוהים. יש לו המון עלויות כמו לכל מסעדן בעולם - חשמל, מים, ירקות, פירות, ימי עבודה בשבוע, עלויות לעובדים וגם סכום כשרות ואפילו תאורה. רק שכל סעיף כזה יקר יותר ביחס למדינות אחרות". כך, למשל, הוא מסביר - הביצים בישראל הכי יקרות בעולם. כמובן ששקל לביצה נשמע לנו לא יקר, אבל כשמשווים - מדובר בעוד 20 אגורות למוצר. כשחסומים לייבוא חופשי, מוסיפים עוד כמה שקלים על ירקות ופירות וכך הלאה.

מדריד, ספרד (צילום: shutterstock)
אתיופיה יותר יקרה ממנה. ספרד(צילום: shutterstock)

ויש גם דוגמאות הפוכות.

"נכון, מדינה כמו אתיופיה יותר יקרה מספרד. איך? תנסה לייבא משהו לאתיופיה ותראה שזה הופך להיות מאוד יקר בגלל חסמים ובירוקרטיה, וכך מדינה מאוד ענייה כמו אתיופיה הופכת להיות יקרה יותר מספרד. מה שקובע את יוקר המחייה זו לא רמת הפיתוח של המדינה - זה השכר, התקנות וההוצאות".

 

זה משפיע על התיירות לארץ ולתל אביב בפרט?

"כן. אל תשכחו שתיירות, בסופו של דבר, היא ענף עסקי. מי שרוצה לייצר בישראל יתקשה כי התשומות גבוהות יותר מאשר במקומות אחרים בעולם. אנחנו חושבים שמשרד הבריאות ומכון התקנים מגנים עלינו - אבל כל הגנה כזאת בסוף עולה לנו כל כך הרבה כסף דרך כל מני שרשורים שאנחנו לא מצליחים להבין אותם - עד שאנחנו רואים אותם בשורה הסופית בקופה".

 

מקום 16 בעולם במחירי הארוחות במסעדות

נחזור למדד נומבו העולמי, שקובע כי תל אביב במקום ה-20 בדירוג הערים היקרות בעולם. המדד בחן את עלות המחייה ב-440 ערים ברחבי העולם, וקבע כי העיר היקרה ביותר היא ציריך שבשוויץ. ערים נוספות במדינה קיבלו את המקומות 2 עד 5 ברשימה: באזל, לוזאן, ז'נבה וברן.

 

3 ערים נורבגיות הגיעו למקומות 6 עד 8 ברשימה: סטוואנגר, אוסלו, וטרונדהיים. ניו יורק נמצאת במקום ה-11 וסן פרנסיסקו במקום ה-12. טוקיו, שהגיעה למקום ה-18, היא היקרה ביותר באסיה. ערים באפריקה נמצאות כולן במחצית התחתונה של הרשימה, כשהעיר היקרה ביבשת היא פרטוריה שבדרום אפריקה, הנמצאת במקום ה-252.

אינפו כלכלה ערים יקרות ()
 

הדירוג החצי שנתי של הפירמה מתפרסם בכל שנה בחודשים ינואר ויולי. במסגרת הדירוג, מושווית כל עיר לניו יורק (שבאופן שרירותי זוכה לניקוד של 100 נקודות). פירוש הדבר הוא שעיר המקבלת ניקוד של 120 נקודות יקרה ב-20% יותר מניו יורק ולהיפך.

 

ערי ישראל זכו בדירוג העולמי למיקומים גבוהים במיוחד. תל אביב ממוקמת במקום ה-20 (מתוך 440 ערים בעולם) ביוקר המחיה שלה, אם כי היא עדיין זולה יותר מניו יורק, שניצבת במקום ה-11 בדירוג. חיפה ניצבת במקום ה-31 וירושלים במקום ה-34.

 

בין 100 ערי אסיה שנבדקו, תל אביב הגיעה ממש לצמרת. אחרי טוקיו, תל אביב היא העיר היקרה ביותר באסיה - יותר מסיגנפור, הונג קונג ודובאי. העיר חיפה ממוקמת במקום החמישי וירושלים בשביעי, כשגם הן מככבות בעשירייה הראשונה של הערים היקרות באסיה. מדד נפרד נוסף הוקדש למחירי הארוחות במסעדות, ובדירוג זה תל אביב יקרה עוד יותר, והיא ניצבת במקום ה-16 בעולם בין 440 הערים שנבדקו.

טוקיו (צילום: shutterstock)
העיר היקרה ביותר באסיה. טוקיו(צילום: shutterstock)

 

הכי יקר לגור בסן פרנסיסקו

פירמת נומבו בדקה לחוד גם את דירוג שכר הדירה בערי העולם. העיר היקרה בעולם להתגורר בה בשכירות היא סן פרנסיסקו ואחריה ממוקמות מנהטן בניו יורק, סן חוזה בעמק הסיליקון שבקליפורניה, ברוקלין והונג קונג.

 

בדירוג השכירות ניצבת תל אביב במקום ה-42 בעולם (מתוך 440 ערים), עם שכר דירה ממוצע שזול עדיין ב-55% משכר הדירה הנדרש בניו יורק. מצבן של ירושלים וחיפה טוב בהרבה כשמדובר בשכירות ממוצעת – ירושלים ניצבת במקום ה-111 בעולם וחיפה במקום 209 בין 440 הערים בעולם.

הכי יקר לגור בה. סן פרנסיסקו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הכי יקר לגור בה. סן פרנסיסקו(צילום: shutterstock)

כשמסתכלים על כוח הקנייה של תושבי ערי העולם - כמה מוצרים וכמה שירותים מאפשר להם השכר הממוצע שלהם לקנות - משתפר מצבן של ערי ישראל בהשוואה העולמית, אך הוא עדיין גרוע. תושבי תל אביב המשתכרים שכר ממוצע יכולים לקנות 25% פחות מוצרים ושירותים מאשר תושבי ניו יורק עם השכר הממוצע שלהם.

 

בקצה השני של מדד יוקר המחייה, שמצא מי הן הערים הזולות בעולם, שולטות ערי הודו ופקיסטן בכל 20 המקומות האחרונים. במערב אירופה, 9 הערים הזולות ביותר נמצאות בגרמניה ואחריהן וינה, העיר העשירית הזולה ביותר במערב אירופה.

 

אדריאן פילוט, כלכליסט וסוכנויות הידיעות השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תל אביב. מדורגת ברשימת 20 הערים היקרות בעולם
צילום: shutterstock
מומלצים