שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

כך נערך "יד ושם" לאירוע ההיסטורי עם עשרות המנהיגים

לציון 75 שנים לשחרור אושוויץ-בירקנאו, אנשי "יד ושם" מתכוננים לפעם הראשונה שבה ישראל תארח את פורום השואה העולמי - עם מרכז תקשורת משוכלל ואוהל ענק ומחומם. מארגני האירוע: "האנטישמיות היא לא בעיה יהודית"

 

 

ההכנות לפורום השואה העולמי

ההכנות לפורום השואה העולמי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ההכנות לאירוע הגדול והמורכב בתולדותיו של "יד ושם", פורום השואה העולמי 2020, שיתקיים ביום חמישי בצהריים בכיכר גטו ורשה, נכנסו לישורת האחרונה. מספר חסר תקדים של יותר מ-45 נשיאים, ראשי ממשלה, נציגים של בתי מלוכה וראשי פרלמנט מאירופה, צפון אמריקה ואוסטרליה, שיגיעו בהזמנת נשיא המדינה ראובן ריבלין, ישתתפו בפורום - שיתקיים תחת הכותרת "זוכרים את השואה, נלחמים באנטישמיות".

 

הכנה הכנות ל טקסט פורום השואה העולמי ב יד ושם   (צילום: אגף התקשורת יד ושם)
מאות מקומות שמורים למנהיגי העולם(צילום: אגף התקשורת יד ושם)
 

האירוע, שמאורגן על ידי קרן פורום השואה העולמי בראשות ד"ר משה קנטור בשיתוף עם יד ושם, יתקיים זו הפעם החמישית, ולראשונה בישראל, על רקע העלייה באירועי האנטישמיות בעולם, לקראת ציון יום השנה ה-75 לשחרור מחנה הריכוז וההשמדה אושוויץ-בירקנאו ויום הזיכרון הבין לאומי לקורבנות השואה ב-27 בינואר.

 

ביד ושם נאלצים להתמודד עם שלל אתגרים, שנובעים בעיקר משילוב בין הכמות הגדולה של האורחים רמי הדרג, על משלחותיהם וצוותי התקשורת שיגיעו עמם, ומזג האוויר הירושלמי בחודש ינואר.

 

בעוד שטקסי יום הזיכרון הממלכתי לשואה ולגבורה בכיכר המרכזית של יד ושם מתקיימים באביב, תחת כיפת השמיים, מארגני האירוע לא רצו שהוא יהיה נתון לחסדיו של החורף בבירה, ולכן הם החליטו על הקמת אוהל ענק ומחומם במקום, שבנייתו נשלמת בימים אלה.

 

האוהל מכיל 780 מקומות, שיותר ממחציתם שמורים עבור המנהיגים מהעולם וחלק ממשלחותיהם, והיתר עבור ניצולי שואה שהוזמנו על ידי מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל, אורחים של מדינת ישראל, קרן פורום השואה העולמי ויד ושם. שאר האורחים ימוקמו במושבים שהותקנו בכיכר, שתהפוך לדמוית אצטדיון. מתחמים נוספים ישמשו עבור קבלת הפנים למנהיגים ומשלחותיהם.

 

הכנה הכנות ל טקסט פורום השואה העולמי ב יד ושם   (צילום: אגף התקשורת יד ושם)
(צילום: אגף התקשורת יד ושם)

ההיערכות לאירוע מאוד מורכבת גם בפן התקשורתי. כדי להיענות לבקשות המשלחות השונות, שמעוניינות שצוותי התקשורת שהגיעו ביחד איתן והצלמים הרשמיים שלהם יהיו באירוע – הוקם על ההר מרכז תקשורת משוכלל שבו יתכנסו מאות עיתונאים, אולפנים, עמדות עבודה ורשת אלחוטית שעוצמתה תוגברה. האירוע יועבר בשידור חי דרך לוויין ובאתרי האינטרנט של יד ושם, באמצעות שמונה מצלמות, עם תרגום סימולטני לשש שפות.

 

גם בהיבט האבטחתי מדובר על אירוע בסדר גודל יוצא דופן, שיד ושם אינו מורגל בו. כל אחד מהמנהיגים מגיע עם מאבטחים משלו, שיש למצוא גם להם מקום במתחם האירוע ולאפשר להם לבצע את תפקידם. עם זאת, העובדה שמדובר על אירוע שסגור לקהל הרחב תקל במעט על ההתמודדות עם הסוגיה.

 

ארי צוקרמן, ששותף לארגון מצעד המנהיגים, אמר היום לאולפן ynet כי "המטרה שלנו היא להציף את הנושא על סדר היום העולמי ולתת לו חשיבות. האנטישמיות היא לא בעיה יהודית. זאת אינדיקציה לבעיית הקיצוניות, השנאה והלאומנות של הרבה חברות בעולם. אלה התופעות שהובילו למלחמת העולם השנייה, ולצערנו הרב היום אנחנו עוד פעם נמצאים בשיא כזה".

 

פורום השואה העולמי הראשון, תחת הכותרת "תנו לעמי לחיות!", נערך בשנת 2005 בקרקוב שבפולין, לציון 60 שנה לשחרור אושוויץ-בירקנאו, והשתתפו בו יותר מ-20 משלחות רשמיות בהנהגת ראשי מדינות, בהם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא פולין אלכסנדר קוואשנייבסקי וסגן נשיא ארצות הברית דיק צ'ייני. הפורום השני נערך שנה אחר כך בקייב שבאוקראינה, בחסות הנשיא המקומי ויקטור יושצ'נקו, לציון 65 שנה לטבח ההמוני בבאבי יאר, והשתתפו בו יותר מאלף איש מ-60 מדינות. הפורום השלישי התקיים גם הוא בקרקוב, בשנת 2010, והרביעי נערך ב-2015 בפראג ובטרזין שבצ'כיה.

 

הפעם, בירושלים, ישתתפו בפורום המספר הרב ביותר של מנהיגים בדרג גבוה עד כה. "לא ציפינו להיענות עד כדי כך גדולה של ראשי מדינות ואנחנו רואים זאת בסיפוק רב", אומרת מנהלת אגף התקשורת של יד ושם, איריס רוזנברג.

 

הכנה הכנות ל טקסט פורום השואה העולמי ב יד ושם   (צילום: אגף התקשורת יד ושם)
(צילום: אגף התקשורת יד ושם)

הכנה הכנות ל טקסט פורום השואה העולמי ב יד ושם   (צילום: אגף התקשורת יד ושם)
אוהל מחומם(צילום: אגף התקשורת יד ושם)

"זה אירוע בסדר גודל חסר תקדים ומקור לגאווה עבורנו. הם מגיעים כי יד ושם הוא סמל וכי הם רוצים להעביר מסר של תמיכה בזיכרון השואה והסתייגות מהאנטישמיות המתגברת. תמיד הייתה אנטישמיות, אבל בתקופה האחרונה זה מגיע להיקף, תדירות ועוצמה שלא הכרנו. אנחנו רואים את הנוכחות שלה במקומות חדשים, כמו רשתות חברתיות, והיא מתבטאת בהתקפות אלימות יותר מבעבר.

 

"לאור זאת, יש חשיבות גדולה לקיום האירוע דווקא כאן, במדינת העם היהודי, וזה השפיע גם על היענות ראשי המדינות. הם לא יעסקו רק בעבר, אלא גם במבט לעתיד והמטרה שלנו היא שתצא מפה קריאה שתדגיש את חשיבות של זיכרון השואה ככלי למאבק באנטישמיות, בגזענות ובשנאת זרים, שתעבור בחזרה למדינות שהם מייצגים".

 

האירוע, שיחל בשעה 13:30, וצפוי להימשך יותר משלוש שעות, ייפתח בנאום של ריבלין, כשאחריו ינאמו ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא קרן פורום השואה העולמי, ד"ר משה קנטור. לאחר מכן יישאו דברים פוטין, סגן נשיא ארצות הברית מייק פנס, נשיא צרפת עמנואל מקרון, יורש העצר הבריטי הנסיך צ'ארלס ונשיא גרמניה פרנק וולטר שטיינמאייר. את פרק הנאומים ינעלו דבריהם של הרב ישראל מאיר לאו, יו"ר מועצת יד ושם וניצול שואה בעצמו, ויו"ר הנהלת יד ושם, אבנר שלו.

 

בין הנאומים ישולבו קטעי וידאו קצרים בנושא שואה ואנטישמיות וכן קטעים מוזיקליים שיבוצעו על ידי תזמורת בין-לאומית של כ-100 נגנים, בניצוחו של המנצח ולדימיר ספיבקוב, ועל ידי מקהלה בין-לאומית של כ-40 זמרים וזמרות.

 

בשעה 15:10 לערך יחל טקס שיכלול הדלקת אבוקת זיכרון על ידי ניצולות השואה רוז מוסקוביץ' מארצות הברית ויו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל, קולט אביטל. לאחר מכן יתקיים מעמד הנחת זרים על ידי ראשי המשלחות, למרגלות האנדרטה לזכר מרד גטו ורשה. בטקס ייאמרו גם תפילת "אל מלא רחמים" מפי החזן שי אברמסון וקדיש מפי ניצול השואה נפתלי דויטש. ראשי המשלחות יעמדו דקת דומייה על במה מיוחדת שאליה יוזמנו, שם גם יצולמו לתמונה קבוצתית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתכוננים להגעת המנהיגים בנתב"ג
מומלצים