גמליאל: "אם השיח לא היה מתלהם - נעמה יששכר הייתה חוזרת מזמן"
השרה לשוויון חברתי אמרה באולפן ynet כי היא אופטימית לגבי המגעים לשחרורה של הישראלית: "מחווה הומניטרית מצד רוסיה". על המתקפה של יאיר נתניהו נגד יולי אדלשטיין: "זה לא הליכוד"
השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל אמרה היום (שני) כי נעמה יששכר, הכלואה ברוסיה לאחר שהורשעה בהבחרת סמים, הייתה יכולה לחזור לישראל מזמן אילולא "פוליטיקאים שיצאו למסע הכפשות נגד רוסיה", כדבריה.
גמליאל, ששבה לאחרונה מסדרת פגישות במוסקבה עם סגן שר החוץ מיכאל בוגדנוב והרב הראשי לרוסיה, אמרה בריאיון לאולפן ynet כי החזרתה של נעמה לישראל תהיה "מחווה הומניטרית" מצד רוסיה. "צריך להשתמש במונחים הנכונים כדי לסייע בחזרתה של נעמה הביתה", אמרה השרה. "זה לא נעשה לצערי והייתה על כך ביקורת ברוסיה. השיח מצד הרבה פוליטיקאים שיצאו נגד רוסיה, ממש מסע הכפשות. זאת הייתה טעות".
גמליאל הוסיפה כי "יכול להיות שאם השיח לא היה כזה מתלהם ושגוי, יכול להיות שנעמה כבר הייתה פה בבית. לכן צריך להיות מאוד זהירים כשמנהלים שיח מדיני, ולדעת בדיוק איך לנהל אותו". גמליאל הוסיפה כי ישראל פעלה בשני מישורים: גורמים מקצועיים המקורבים לפוטין וערוץ ישיר בין נתניהו לפוטין.
- מה מדינת ישראל תעשה בתמורה לאותה מחווה הומניטרית?
"לא צריך אחד תמורת אחד בכל דבר, בטח שלא במקרה הזה", אמרה גמליאל. "יש לנו מערכת יחסים מצוינת עם רוסיה. את המקרה של נעמה צריך להכניס אותו לפרופורציות שהיו אמורות להיות מלכתחילה. החנינה היא מחווה הומניטרית שנמצאת בסמכות הנשיא ובמסגרת החוק הרוסי".
על הדיווחים שעסקו בכך שהתמורה הישראלית תתבטא ביחסים שבין רוסיה לפולין אמרה גמליאל כי "צריך להיות מאוד זהירים כשבאים להוביל את המהלכים שאותם אנחנו רוצים לקדם. השיח הזה שכורך בכל פעם מחדש את המקרה של נעמה רק עושה נזק".
"אני מאות אופטימית לעצם חזרתה של נעמה הביתה", אמרה גמליאל, שלא השיבה לשאלה אם פוטין אכן יכריז על החנינה במסגרת ביקורו בישראל. "אנחנו צריכים להיות סבלניים ולהמתין בסבלנות".
גמליאל התייחסה גם לסערה שפרצה בעקבות הודעתו של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין על כינוס מליאת הכנסת בהתאם לתקנון, ולא הצטרפה לקריאות נגדו. "לצערי נוצרה מציאות שבה כחול לבן והאופוזיציה הפכו את הכנסת לקרקס ערב בחירות, כדי לדאוג שהמסר שלהם יהיה 'חסינות חסינות', במקום להתייחס למה שיש להם להציע", אמרה גמליאל.
"לכנס דיון? אין בעיה. אבל לא הצבעה", אמרה גמליאל שהבהירה כי המפלגה עוד יכולה לפנות לבג"ץ על-מנת להוציא צו מניעה למהלך. "מבחינה משפטית אדלשטיין מסכים איתנו שמדובר בפרשנות לא נכונה, אך במבחן התוצאה לציבור אין אמון כלפי הכנסת וחבריה, לצערנו", אמרה. למרות המתקפות נגד אלדשטיין, גמליאל אמרה כי אם הוא יחליט להתמודד לתפקיד נשיא המדינה - סיכוייו הם הגבוהים ביותר מבין כל חברי הכנסת.
- זה לא מוזר שאדלשטיין לא נכנע ללחצים מבית אלא ללחצים מכחול לבן?
"אני לא רוצה להתנהל מול הסוגיה של אם הייתה קבלת ההחלטות נכונה או לא נכונה".
- את רואה את המתקפות עליו בתוך המפלגה.
"אתם מדברים איתי בעילומי שם. לא שמעתי על אנשים שאמרו את זה".
- גם בנו של ראש הממשלה התייחס לזה.
"עם כל הכבוד לבנו של ראש הממשלה, לא מדובר בליכוד".
- מה חשבת על המתקפה הזאת של יאיר?
"אני לא חושבת. אני ממש משתדלת שלא להיכנס למשפחה. הליכוד מוביל קו מאוד ברור, והשיח פה הוא שיח של ערב בחירות. אין להם זכות מוסרית, והם מצהירים שהם יהיו נגד החסינות גם בלי לשמוע את טיעוניו".