שתף קטע נבחר

 

מחקר: הייחודיות של האלמוגים במפרץ אילת

במחקר שהוביל חוקר מאוניברסיטת בר-אילן התברר כי בעוד ששוניות האלמוגים בעולם הולכות ונכחדות עקב התחממות כדור הארץ, באזור הדמדומים במי מפרץ אילת השוניות עמידות יותר

שוניות האלמוגים באזור הדמדומים (בעומק של 150-100) של מפרץ אילת עמידות יותר בהשוואה לשוניות באזורים אחרים בעולם. כך עולה ממחקר שנערך על-ידי חוקרים באוניברסיטת בר-אילן בשיתוף חוקרים מאוניברסיטאות ברחבי העולם.

 

הצילומים באזור הדמדומים במפרץ אילת    (צילום: מרקוס שונהולץ)

הצילומים באזור הדמדומים במפרץ אילת    (צילום: מרקוס שונהולץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המחקר נערך במעבדה של פרופ' מעוז פיין מהפקולטה למדעי החיים בבר-אילן והמכון הבין אוניברסיטאי למדעי הים יחד עם חוקרים מהעולם. החוקרים ביקשו לבחון את העמידות של שוניות האלמוגים בעומקים שאליהם מגיע פחות אור, הנקראים "אזורי הדמדומים". באמצעות רובוט הגיעו החוקרים ודגמו אלמוגים מעומקים של עשרות עד מאות מטרים, שאליהם מגיע מעט אור, אנרגיה שהכרחית לאלמוגים בוני שונית.

 

לאחרונה חברו לפרופ' מעוז פיין, חוקרים מהעולם: ד"ר כריסטין פרייר-פז'ס, ראש צוות האקופיזיולוגיה של אלמוגים במרכז המדעי של מונקו וחוקרים נוספים, בהם פרופ' יהודה בניהו מאוניברסיטת תל אביב, שהוא מומחה עולמי לאלמוגים רכים, וד"ר עלי אל-סוואלמיה, מנהל תחנת הים בעקבה שבירדן.

 

צופים בתמונות שצילם הרובוט (צילום: דוברות אוניברסיטת בר-אילן)
צופים בתמונות שצילם הרובוט(צילום: דוברות אוניברסיטת בר-אילן)

אלמוגים במפרץ אילת (צילום: מרקוס שונהולץ)
אלמוגים במפרץ אילת(צילום: מרקוס שונהולץ)

 

במחקר נמצא כי בעוד ששוניות האלמוגים בעולם הולכות ונכחדות עקב התחממות כדור הארץ, יש מקום אחד בעולם שבו הן מגלות עמידות לשינויים האקלימיים: מפרץ אילת בים סוף. במחקר הנוכחי, נבדקה העמידות של שוניות האלמוגים באזור הדמדומים של מפרץ אילת לעליית הטמפרטורה כתוצאה משינוי האקלים.

 

"מאוד מרגש לאסוף דגימות מגני האלמוגים העמוקים האלה", אמר פרופ' פיין. "במקרים רבים אספנו דוגמאות חדשות למדע או לפחות חדשות במפרץ עקבה. אצלנו, על אף עליית הטמפרטורה, בעקבות ההתחממות הגלובלית, השוניות במצב לא רע, לעומת מקומות אחרים בעולם, כמו אוסטרליה, הקריביים, אינדונזיה ועוד, שבהם איבדנו 50% משוניות האלמוגים, וזאת תוך 30 השנים האחרונות.

ספינת החוקרים (צילום: מרקוס שונהולץ)
ספינת החוקרים(צילום: מרקוס שונהולץ)

פרופ' מעוז פיין (צילום: איתמר גרינברג)
פרופ' מעוז פיין(צילום: איתמר גרינברג)

 

 במפרץ אילת נראה אפילו שיש שיפור". החוקרים מסבירים זאת בתהליכים של סלקציה בדרום ים סוף, שאליו האלמוגים נכנסו לראשונה לפני כ-7,000 שנה. הם היו צריכים להתיישב קודם באזור חם, (באזור ארתיראה, תימן), ורק אלו ששרדו הגיעו למפרץ אילת. כך נוצרה אבולוציה מואצת שמעדיפה גנוטיפים שעמידים לטמפרטורות גבוהות.

 

במחקר הנוכחי החוקרים הגיעו לשוניות עמוקות, ובדקו גם שם אם העמידות עדיין קיימת. התוצאות הראשוניות מעודדות ומראות כי גם האלמוגים באזור הדמדומים מגלות עמידות לטמפרטורות גבוהות יחסית. החוקרים חשפו את האלמוגים לטמפרטורות עולות במסגרת מערכת ניסוי, והבחינו כי בדומה לאלמוגים במים רדודים במפרץ הם מגלים עמידות גם ל-5 מעלות מעל המקסימום בקיץ (27.5 מעלות). "במילים אחרות, אפשר לומר כי מפרץ אילת הוא המקום היחיד בעולם, שיש בו 'תעודת אחריות', שהשוניות ישרדו בו עוד כמה עשרות שנים אם נשכיל להרחיק הפרעות מקומיות. החשש שלנו הוא מזיהומי נפט, ביוב, חקלאות ימית, זיהום אור, פלסטיק ועוד, שעלולים לפגוע בהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרקוס שונהולץ
שונית אלמוגים במפרץ אילת
צילום: מרקוס שונהולץ
מומלצים