הליקויים בפיילוט ותנאי הסף לטנקיסטיות: צה"ל לבג"ץ - למחוק את עתירת הלוחמות
צה"ל דורש מבג"ץ לדחות את העתירה ובה בקשה לשלב חיילות כלוחמות בטנקים, על רקע חידוש הפיילוט והרחבתו. כפי שנחשף ב-ynet, בצבא מודים כי פרק הזמן של הפיילוט הראשוני היה קצר מדי וכי החיילות היו איטיות בפער ניכר מהלוחמים בכל הנוגע לטעינה וירי של פגזים
נחשפים תנאי הסף החדשים של צה"ל לשירות כטנקיסטיות: פרקליטות המדינה השיבה היום בשם צה"ל לעתירה שהוגשה על-ידי נערות המיועדות לשירות לחימה, וכן על-ידי חלק מהלוחמות שעברו את פיילוט הטנקיסטיות. בבסיס התשובה - דחיית טענותיהן ובקשה מבית המשפט העליון למחוק על הסף את העתירה. בתשובת צה"ל לעתירה נטען כי בצמרת הצבא עדיין לא הגיעו למסקנות חד-משמעיות בעקבות הפיילוט שנמשך כשנה, ולכן הוחלט להרחיבו ולהתחילו מחדש בהיקף גדול יותר לאחר בחינות מחודשות שיימשכו בשנה הקרובה, בעוד שגיוסן של החיילות החדשות יחל בעוד 11 חודשים.
תשובת המדינה חושפת, בין היתר, את נתוני הסף המינימליים שקבע כבר כעת צה"ל למשרתות בשריון כלוחמות אם הפיילוט הנוסף יצלח: גובה של 1.65 מטרים ומעלה ומשקל מינימלי של 60 ק"ג. "מבדיקת צה"ל עולה כי רבע מהמתגייסות לתפקידי לחימה עומדות בתנאי גובה ומשקל אלו", נכתב בתשובת המדינה.
עוד צוין על-ידי המדינה כי "התגלו קשיים ופערים בכשירות של המתנסות בפיילוט בתחום הפיזי, כגון בקצב טעינת הפגזים בטנק וכן בתפעול חלק מהתרגולות". בכך, גם תשובת המדינה ובג"ץ מהיום מאשרת את חשיפת ynet מהחודש שעבר בנושא.
תשובת המדינה לבג"ץ משרטטת מה שנראה כליקויים חמורים בהכנות לפיילוט, בתכנונו וביישומו - זאת למרות שלתקופת הפיילוט קדמה עבודת מטה שנמשכה חודשים ארוכים וכללה מיוני התייעצות עם כלל הגורמים המקצועיים והרפואיים בחילות השריון והרפואה.
צה"ל: "בפיילוט לא הייתה הקפדה על תנאי סף פיזיולוגיים"
בין היתר, צוין בתשובת המדינה כי במבחן הסופי לבחינת כשירות הלוחמות לא בוצע רישום לתוצאות, וכי הבוחנים התרשמו ללא תיעוד מתפקוד החיילות. עוד צוין בתשובת המדינה: "במסגרת הניסיון לפיילוט לא הייתה הקפדה על תנאי סף פיזיולוגיים כגון גובה ומשקל שנקבעו מלכתחילה לצורך המיון לפיילוט.
"בפיילוט השתתף מספר קטן של לוחמות, ולכן קשה להסיק ממנו מסקנות מובהקות. תקופת הפעילות המבצעית בה השתתפו הלוחמות במסגרת הפיילוט היתה קצרה מאוד ולכן הן לא שירתו במתארים המאפיינים שירות מבצעי בטנקים לאורך זמן". עוד צוין, כי "אחוז הפציעות בקרב המשתתפות בפיילוט עולה על אחוז הפציעות בקרב חיילים המשרתים כלוחמים בטנקים - אך דומה לאחוז הפציעות בקרב לוחמות בתפקידים אחרים".
ליקוי נוסף שעליו דווח נגע לפעולות בסיסיות כמו ירי פגז ראשון וירי מהיר, שלפי תשובת צה"ל לבג"ץ היו "ארוכים משמעותית ממוצע הזמנים של לוחמים בחיל השריון – פי שניים או שלושה ביחס לפעולות אלה. לפערים אלו נוגעת כמובן משמעות רבה בפעילות מבצעית".
בניגוד לאמירות רשמיות שנשמעו מצה"ל בשנתיים האחרונות, בתשובת המדינה לבג"ץ נכתבו דברים אחרים: " קצין שריון ראשי דאז קבע כי הגם שהלוחמות סיימו את פרק ההכשרה המקורי שנקבע הן טרם הגיעו אל הכשירות המבצעית הנדרשת מהן, ולכן הוחלט להאריך את הכשרתן המקצועית בשישה שבועות".
עוד צוין בעתירה: "על כתפי הדרג הבכיר בצה"ל מוטלת אחריות כבדה וחשובה לעמידת צבא במשימותיו, לבריאות ובטיחות המשרתים, למיצוי כלל היכולות המשרתים באופן שוויוני והוגן. גם בעבר במקרים אחרים של שילוב נשים בתפקידי לחימה התפקידים נפתחו תחילה לתקופות ניסוי כולל בקורס טיס. החלטת הרמטכ"ל כעת התקבלה בתום הלי בחינה ארוך ומעמיק שנערך באחריות ובקפידה תוך שקילת כלל השיקולים הצריכים לעניין והיא החלטה רואיה שאין כל עילה להתערב בה".
בתשובה הוזכר גם כי ייעודן של הטנקיסטיות מבחינת צה"ל בלאו הכי היה למשימת הגנת הגבולות בגזרות הבט"ש ולא כלוחמות שריון במהלך תמרון חוצה גבול.