נורבגית חזרה מדאעש, הימין פרש מהממשלה
אישה שהצטרפה לדאעש רצתה לחזור למולדתה עם שני הילדים. נורבגיה אישרה - למרות מחאת מפלגת הימין הפופוליסטית. היום הודיעה "מפלגת הקידמה" על פרישה מהממשלה, והשאירה את ראש הממשלה השמרנית עם קואליציית מיעוט: "לא עושים פשרות עם מי שמצטרפת מרצונה לארגון טרור"
מפלגת הימין הפופוליסטית "מפלגת הקידמה" הודיעה היום שהיא עוזבת את הקואליציה בנורבגיה. מנהיגת המפלגה ושרת האוצר, סיב ינסן, אמרה שהסיבה היא חזרתה למדינה של פעילת דאעש - למרות התנגדות "מפלגת הקידמה".
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הנורבגית ששבה למולדתה בשבוע שעבר היא צעירה בת 29 ממוצא פקיסטני. ב-2013 עזבה את נורבגיה כדי לחיות בשטחי דאעש בסוריה ובעיראק. היא התחתנה עם לוחם דאעש ממוצא נורבגי, ובנוסף לחברות בארגון הייתה חברה גם בארגון הג'יהאידסטי ג'בהת א-נוסרה. לצעירה יש שני ילדים, בני חמש ושלוש, משני אבות שונים: מלוחם דאעש שאיתו התחתנה, ובהמשך מת בקרבות, ומג'יהאדיסט אחר.
ממרץ 2019 הוחזקה האישה ושני ילדיה במחנה הפליטים אל-חול שבשליטת הכורדים בסוריה. אחד הילדים חלה, ונורבגיה אישרה לו להגיע לטיפול רפואי באוסלו. אמו סירבה לתת לו לנסוע לבדו. אז, ממניעים הומניטאריים, הודיעה נורבגיה שהיא מאפשרת לאם לחזור לנורבגיה יחד עם שני הילדים הקטנים שלה. היא נעצרה בשבוע שעבר עם חזרתה, והילדים הועברו לבית חולים.
"מפלגת הקידמה" של ינסן, הסמן הימני בקואליציית המרכז-ימין, תמכה בחזרת הילדים אך התנגדה לשובה של האם. שלוש המפלגות האחרות בקואליציה התעלמו מהתנגדות המפלגה ואישרו את חזרת האם מדאעש. בתגובה הודיעה ינסן על פרישה מהממשלה.
"אנחנו לא יכולים לעשות פשרות עם אנשים שמצטרפים מרצונם לארגוני טרור", אמרה לכתבים באוסלו, והוסיפה שהמדיניות של מפלגתה לא באה לידי ביטוי בקואליציה כפי שהייתה צריכה. ינסן אמרה שהאם הג'יהאדיסטית השתמשה בילד החולה שלה כדי לחזור לנורבגיה.
לאור פרישתה של "מפלגת הקידמה" מאבדת הקואליציה של ראש הממשלה ארנה סולברג את הרוב בפרלמנט. סולברג תישאר בתפקידה ותעמוד בראש קואליציית מיעוט שכוללת שלוש מפלגות: המפלגה השמרנית שלה (שנחשבת לימין מתון בהשוואה ל"מפלגת הקידמה"), מפלגת המרכז הליברלית ומפלגת הנוצרים הדמוקרטים שנחשבת למפלגת מרכז.
כדי להישאר בשלטון עד אז ולהעביר חוקים בפרלמנט שבו 169 חברים סולברג צריכה ש"מפלגת הקידמה" תמשיך לתמוך בה, גם מהאופוזיציה. ממשלות מיעוט בנורבגיה הן לא דבר חריג, וסולברג עמדה בראש ממשלת מיעוט בין 2013 ל-2019. החוקה הנורבגית אוסרת על בחירות מוקדמות. הבחירות הקרובות לפרלמנט יהיו בספטמבר 2021. בהודעת הפרישה מהקואליציה אמרה ינסן ש"טבעי" שסולברג תישאר ראש הממשלה.
ההחלטה אם לאפשר ל"נשות דאעש" לחזור מסוריה אחרי קריסת ארגון הטרור גורמת למחלוקות במדינות ברחבי אירופה. בפינלנד למשל הגיעה לאחרונה הממשלה החדשה לפשרה בנושא, כשפסקה שתדון בכל מקרה לגופו.