מגפת "הווירוס הסיני המסתורי": כך נערכים להתפרצות
נגיף הקורונה הגורם לדלקת ריאות קטלנית ממשיך להתפשט בסין ומחוצה לה. מעל 200 נדבקו, ארבעה נפטרו, וחלק מנמלי התעופה החלו בסריקות לאיתור נדבקים. בימים הקרובים יפרסם משרד הבריאות הנחיות לצוותים הרפואיים
איום "הווירוס הסיני המסתורי" ממשיך להדאיג את רשויות הבריאות בעולם: מעל 200 איש נדבקו, ארבעה נפטרו, ושלושה נדבקים כבר הגיעו אל מחוץ לסין שם החלה המגפה.בשדות תעופה ברחבי העולם החלו בסריקות לשבים מסין, בנסיון לאתר מקרי הדבקה של המחלה לה אין תרופה ואין חיסון.
בימים הקרובים צפוי משרד הבריאות להעביר הנחיות חדשות להיערכות צוותי רפואה ותושבי ישראל לקראת הגעה אפשרית של הווירוס. הנה כל מה שצריך לדעת על ההתפרצות, וההיערכות הצפויה בעולם ובישראל.
מה המצב כרגע?
הווירוס כבר הדביק יותר מ-200 איש. שלושה נדבקים הגיעו כבר אל מחוץ לגבולות סין. בעוד ש-25 מהנדבקים החלימו, השאר עדיין מאושפזים בבתי חולים בבידוד.
מה הוא אותו "וירוס סיני מסתורי"?
מדובר בנגיף ממשפחת נגיפי ה"קורונה", שישה תתי זנים בעלי פוטנציאל הדבקה לאדם, והחדש הוא השביעי שבהם. משפחת הנגיפים הללו נקראת "קורונה" בשל המבנה שלהם העטוף במעין מבנה של "כתר".
היכן אירעו מקרי הדבקה?
הנגיפים הללו לרוב עוברים לאדם מבעלי חיים, ועל כן על פי החקירות האפידמיולוגיות עולה שרוב החולים נדבקו בשוק הדגים שבעיר ווהאן, שם נמכרים לא רק דגים אלא גם עופות, עטלפים, חתולים, מרמוטות ובעלי חיים נוספים. ב-1 בינואר השנה רשויות הבריאות סגרו את השוק למטרת ניקוי וחיטוי.
האם הווירוס עובר מאדם לאדם?
כן. מדענים סיניים דיווחו אתמול (ב') כי מהחקירות האפידמיולוגיות שעלו, נמצאו מקרי הדבקה שעברו מאדם לאדם. פירושו של דבר, שניתן להידבק בווירוס באמצעות עיטוש, שיעול ואפילו ביחסי מין. עם זאת, פוטנציאל ההדבקה נמוך יותר מממחלות ויראליות אחרות כמו שפעת או חצבת, שכן מאות עובדי רפואה לא נדבקו מהמטופלים החולים.
המלצות משרד הבריאות הצפויות לנוסעים לאיזור ווהאן לסין:
להימנע מחשיפה לבעלי חיים, חיים או מתים, במיוחד בשווקי חות, או מוצאים שבהם מבעלי חיים שלא בושלו באופן מלא.
להימנע ממגע עם אנשים חולים.
לשטוף ידיים היטב במים משך 20 שניות ועדיף גם באמצעות מגבוני אלבולהול לחיטוי הידיים.
הרופאים מונחים שבמידה והגיע חולה מאזור נגוע, הסובל מתסמינים דמויי שפעת ובהם כאבי גפיים, עייפות, שיעול, וחום גבוה יש לפנות לבדיקת רופא.
ומהן ההמלצות לצוותים הרפואיים?
חולה פוטנציאלי המגלה מחלה ריאתית קשה עד 10 ימים לאחר חזרה מסין, יש לבודד באשפוז בבית חולים. לחולה כזה יבוצעו בדיקות מעבדה הכוללות משטף אף הנבדק לאיתור וירוסי ה"קורונה" באמצעות מעבדת הנגיפים המרכזית של משרד הבריאות בתל השומר, ושלילת קיומם של נגיפים נוספים. בתוך כך, הצוותים הרפואיים ישגיחו על מצבו ובמידת הצורך יוסיפו טיפול בעירוי נוזלים, ומכשירי תמיכה נשימתיים.
צפו: היערכות בשדות תעופה בעולם להדבקה אפשרית