שתף קטע נבחר
 

לעשות לערב טוב

ארוחת ערב היא הזדמנות להפוגה נעימה בשגרת ימים עמוסים. זה גם זמן נהדר להקניית הרגלים לתזונה עשירה ומגוונת לכל המשפחה ובעיקר לילדים. איך עושים את זה? במסגרת פרויקט "חיים מאוזנים – חיים טובים" של "ידיעות אחרונות" ו-ynet בשיתוף אסם-נסטלה מסבירה הדיאטנית הקלינית אורלי פיינה איך תגרמו לזה לקרות

בשיתוף אסם-נסטלה

 

בתקופה בה העבודה והטכנולוגיה מטשטשות את הגבולות של שעות הפנאי המוקדשות למשפחה, ארוחת הערב מהווה הזדמנות של הפוגה נעימה. כל בני המשפחה יכולים להתכנס יחד ולשוחח על אירועי היום או הימים האחרונים, לעשות תוכניות לקראת סוף השבוע ובכלל לנצל את ההזדמנות להיות יחד.

 

מחפשים איזון בחיים? היכנסו למתחם "חיים מאוזנים - חיים טובים"

 

ארוחת הערב היא גם הזדמנות נהדרת להקניית הרגלים של תזונה עשירה ומגוונת, גם אם השבוע שלכם ושל הילדים דינמי ועמוס. נסו לקבוע מראש יומיים או שלושה בשבוע שבהם כל המשפחה יושבת סביב השולחן לארוחה מלאה. אם אפשר הקפידו לשמור על ימים קבועים.

הזדמנות לשבת עם הילדים וליהנות ממשפחתיות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הזדמנות לשבת עם הילדים וליהנות ממשפחתיות(צילום: shutterstock)

אז איך גורמים לזה להתקיים?

 

שתפו את הילדים בהכנת הארוחה

תכננו איתם תפריט מאוזן ומלא, קחו בחשבון העדפות מיוחדות והכינו ביחד את המנות השונות. זו הזדמנות מצוינת לחשוף את הילדים להרכב הארוחה, לדבר על המרכיבים, על חשיבות של מגוון תזונתי ואכילה נכונה. כמו כן, הקפידו שהארוחה תכלול את כל אבות המזון - פחמימות מורכבות, ירקות ומנת חלבון.

 

לכם זה אולי עושה בלגן, אבל עבורם זה שיעורים לחיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לכם זה אולי עושה בלגן, אבל עבורם זה שיעורים לחיים(צילום: shutterstock)
 

שילוב מזונות

יש מזונות שהילדים לא אוהבים או ממעטים לאכול וחשוב לכם לשלבם בתזונה המשפחתית? אין צורך בשינוים קיצוניים. התחילו בצעדים קטנים כשבכל פעם מטפלים באזור אחר בצלחת.

 

ירקות: מומלץ להניח על השולחן ירקות חתוכים מגוונים, אבל אם זה לא הולך ניתן גם להשתמש בירקות מבושלים, צלויים ואפילו במוצרי מזון קפואים שמכילים ירקות. מחקרים מראים שבתהליך ההקפאה נשמרים ערכי הירק הטרי אפילו יותר מאשר אצל ירקות טריים שנמצאים זמן רב על מדפי הסופר.

 

אל תשכחו לשלב ירקות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תשכחו לשלב ירקות(צילום: shutterstock)
 

דגנים: כולנו יודעים שדגנים מלאים בריאים יותר בעיקר בשל תכולת הסיבים שבהם, ואם קשה להכניס הביתה פסטה מלאה או אורז מלא, ניתן להתחיל במזונות מועשרים בסיבים, דוגמת פסטה או פתיתים, המכילים כמות סיבים כמו בפסטה מלאה - אך ללא שינוי בטעם האהוב.

 

חלבון: חשוב מאוד שכל ארוחת תכלול מנת חלבון, ורצוי להגיש מגוון אפשרויות לחלבונים איכותיים, כמו עוף, דגים, קטניות, בשר, מוצרי חלב או ביצים. ניתן לשלב בין סוגים, שיטות עשייה שונות ותיבולים שונים בכדי לייצר מגוון מספיק רחב.

 

אל תקמצו במחמאות

אל תשכחו לחלק מחמאות לילדים על המנות שהכינו, בעת הסעודה, תוך הדגשת היתרונות התזונתיים של המנה.

 

שתפו שתפו

גישות פסיכולוגיות וחינוכיות שונות, גורסות כי השתתפות הילדים בארוחת ערב, שבהכנתה הם גם לוקחים חלק פעיל, מסייעת להתפתחות היכולת העצמאית, הדימוי העצמי והיכולות החברתיות. לפיכך, שתפו אותם גם בעריכת השולחן, במקום המיועד לארוחה, פינת אוכל או מטבח, והקפידו להימנע מאכילה בסלון או מול הטלוויזיה וכך תרגילו את הילדים שארוחה אוכלים בצורה מסודרת בפינת האוכל וכמובן ללא אף מסך.

כיף במטבח ביחד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כיף במטבח ביחד(צילום: shutterstock)
 

פעילות גם לילדים

גם אם נדמה לכם שהילדים קטנים מדי מכדי לעזור לארוחת הערב - מצאו פעולות קטנות שהם כן יכולים לעשות. השיתוף נותן לילדים תחושה שהם חשובים, שהם חלק. הם לא מרגישים שמזיזים אותם הצידה ושהמבוגרים עושים דברים יותר חשובים. בעיקר בימים בהם הורים עובדים כל כך קשה ונמצאים שעות מעטות ביום עם הילדים, שיתוף הוא עוד דרך לייצר זמן איכות ותוך כדי העשייה מפתחים את תחושת הביחד של המשפחה.

 

כמובן שחשוב להקפיד על הוראות בטיחות ברורות. חיתוך בסכין או עבודה עם מקור חום חייבים להיות מפוקחים באופן הכי צמוד שיש. זאת גם הזדמנות להנחיל לילדים ערכי היגיינה - לא מתחילים לעבוד במטבח לפני שהוא נקי , מקפידים על אוכל ממרכיבים טריים וכשמסיימים לבשל גם משאירים מטבח מסודר.

 

גם לערבב סלט זו מטלה משותפת שהילד לומד ממנה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם לערבב סלט זו מטלה משותפת שהילד לומד ממנה(צילום: shutterstock)
 

לסיכום, כשחווית האכילה היא נעימה, יש רצון לחזור עליה ולהתנסות במאכלים חדשים וזו הדרך הנכונה ללמד את הילדים לאכול מזונות מגוונים ובריאים.

אם אורח החיים שלכם מאוזן ופעיל – יש סיכוי גבוה שגם הילדים יאמצו אותו. בסופו של דבר הם לומדים מאיתנו הכל – את ההרגלים הטובים וגם את אלה שפחות.

 

אורלי פיינה היא דיאטנית קלינית, מנהלת תחום התזונה, אסם נסטלה

 

לא פעם אנחנו מרגישים שיצאנו מאיזון, מטרתו של פרויקט "חיים מאוזנים - חיים טובים" לעזור לכם להיכנס לאיזון בעזרת צוות מנטורים, כל אחד בתחומו, שיתנו טיפים ועצות שיכולים לעזור לכל אחד ואחת מאיתנו, כיחידים וכחלק מהמשפחה, כי חיים מאוזנים = חיים טובים.

  

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף אסם נסטלה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ארוחת ערב כזמן משפחתי איכותי
צילום: shutterstock
אורלי פיינה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים