הנשיא מקרון כבר כאן; המנהיגים בדרך לפורום השואה הבינלאומי
עשרות נשיאים, ראשי ממשלה ונציגי בתי מלוכה עושים את דרכם לישראל לציון 75 שנים לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו. מנהיגי המעצמות שנלחמו בעבר בנאצים ינאמו, נתניהו ידון עם המבקרים על איראן, ורחובות ראשיים בירושלים ייחסמו לתנועה. כל הפרטים על האירוע ההיסטורי
ראשוני המנהיגים כבר הגיעו: 46 מנהיגים, בהם נשיאים, ראשי ממשלה ונציגים מבתי מלוכה, ישתתפו החל מהיום (רביעי) באירועי פורום השואה הבינלאומי, שנערך בירושלים לציון 75 שנים לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו. נשיא צרפת, עמנואל מקרון, נחת סמוך לשעה 23:00 בנתב"ג ואת פניו קיבל שר החוץ ישראל כץ שהודה לו: "הגעתם של מנהיגים מהעולם כולו מסמלת את מחויבתם לזכר השואה ולמאבק באנטישמיות". השר צפוי לקבל את פניהם של נשיא רוסיה פוטין וסגן נשיא ארה"ב ביום חמישי בבוקר, משם ימשיכו לטקס ביד ושם.
האירוע, שיתקיים תחת הכותרת "זוכרים את השואה, נלחמים באנטישמיות", מאורגן על ידי פורום השואה הבינלאומי בראשות ד"ר משה קנטור, בשיתוף עם יד ושם ובחסות נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין. האירוע יחל בשעה 13:30 עם נאומו של הנשיא וצפוי להימשך יותר משלוש שעות.
הבכיר מבין כל הנשיאים שיגיעו יהיה נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, שאף יזכה לקבלת פנים מיוחדת בנמל התעופה בן גוריון. מלבד השתתפותו באירוע, פוטין גם יחנוך אנדרטה לזכר המצור על לנינגרד בגן סאקר בירושלים, בטקס שבו ישתתפו וטרנים ממלחמת העולם השנייה וניצולי המצור. עוד צפויים להגיע כ-600 אורחים שמגיעים במיוחד מרוסיה ומדינות אחרות.
בשבוע שעבר נחתו בנתב"ג ארבעה מטוסי תובלה של חיל האוויר הרוסי כשבבטנם רכבים משוריינים וציוד, כחלק מההכנות לביקורו של פוטין. הנשיא ייפגש בנפרד עם רה"מ נתניהו והנשיא ריבלין - ובשתי הפגישות צפויים המנהיגים להעלות את סוגיית נעמה יששכר ולבקש את שחרורה. השני בחשיבותו הוא סגן נשיא ארה"ב מייק פנס, שיגיע לטקס ביד ושם ולא לארוחת הערב.
באירוע ישתתפו גם נשיא צרפת עמנואל מקרון, שינחת סמוך לחצות, נשיא גרמניה פרנק וולטר שטינמאייר, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, נשיא רומניה קלאוס יוהאניס, נשיא איטליה סרג'ו מטרלה, נשיא אוסטריה אלכסנדר ואן-דר בלן, נשיא יוון פרוקפיס פבלופולוס, נשיא קפריסין ניקוס אנסטסיאדיס, נשיא אלבניה איליר מטה, נשיאת קרואטיה קולינדה גרבר-קיטרוביץ', נשיאת גיאורגיה סלומה זוראבישווילי, נשיא בולגריה רומן ראדב ונשיא סרביה אלכסנדר וויצ'יק. כמו כן יגיעו שלושה ראשי ממשלה: סטפאן לופבן השבדי, מטה פרדריקסן הדני ואנדריי באביש מצ'כיה.
עם המנהיגים שיגיעו נמנים ארבעה מלכים: מלך ספרד פליפה השישי, מלך הולנד וילם אלכסנדר, מלך בלגיה פיליפ והדוכס הגדול של לוקסמבורג, שמקביל למלך. בנוסף יגיעו שני יורשי עצר: הנסיך הבריטי צ'ארלס ויורש העצר של נורבגיה, הנסיך הוקון מגנוס.
כחלק מההיערכות להגעת המשלחות פונו כבר בתחילת השבוע כל המטוסים הפרטיים מנמל התעופה בן גוריון לחניה בנמל התעופה רמון ליד אילת. זאת על-מנת לפנות שטחים להיערכות ולקיום טקסי קבלות פנים שלעיתים נערכים במקביל. גם עשרות מטוסי אל על, שבשגרה חונים בעמדות החניה שבין טרמינל 3 לטרמינל 1, הועברו הבוקר להחנות בצפיפות חריגה ברחבה מחוץ למשרדי אל על ומוסך החברה.
אתמול בבוקר נחתו בישראל שני מטוסי תובלה כבדים של חיל האוויר האמריקני מסוג גלובמסטר C-17 ובבטנם רכבים וציוד לוגסטי לקראת הגעתו של סגן נשיא ארצות הברית, מייק פנס.
אוהל מחומם ותזמורת של 100 נגנים
ביד ושם יתמודדו לראשונה עם שלל אתגרים, שנובעים בעיקר משילוב בין הכמות הגדולה של האורחים רמי הדרג, על משלחותיהם וצוותי התקשורת שיגיעו עמם, ומזג האוויר הירושלמי בחודש ינואר.
בעוד שטקסי יום הזיכרון הממלכתי לשואה ולגבורה בכיכר המרכזית של יד ושם מתקיימים באביב, תחת כיפת השמיים, מארגני האירוע לא רצו שהוא יהיה נתון לחסדיו של החורף בבירה, ולכן הם החליטו על הקמת אוהל ענק ומחומם במקום.
האוהל מכיל 780 מקומות, שיותר ממחציתם שמורים עבור המנהיגים מהעולם וחלק ממשלחותיהם, והיתר עבור ניצולי שואה שהוזמנו על ידי מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל, אורחים של מדינת ישראל, קרן פורום השואה העולמי ויד ושם. שאר האורחים ימוקמו במושבים שהותקנו בכיכר, שתהפוך לדמוית אצטדיון. מתחמים נוספים ישמשו עבור קבלת הפנים למנהיגים ומשלחותיהם.
בין הנאומים ישולבו קטעי וידאו קצרים בנושא שואה ואנטישמיות וכן קטעים מוזיקליים שיבוצעו על ידי תזמורת בין-לאומית של כ-100 נגנים, בניצוחו של המנצח ולדימיר ספיבקוב, ועל ידי מקהלה בין-לאומית של כ-40 זמרים וזמרות.
בשעה 15:10 לערך יחל טקס שיכלול הדלקת אבוקת זיכרון על ידי ניצולות השואה רוז מוסקוביץ' מארצות הברית ויו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל, קולט אביטל. לאחר מכן יתקיים מעמד הנחת זרים על ידי ראשי המשלחות, למרגלות האנדרטה לזכר מרד גטו ורשה. בטקס ייאמרו גם תפילת "אל מלא רחמים" מפי החזן שי אברמסון וקדיש מפי ניצול השואה נפתלי דויטש. ראשי המשלחות יעמדו דקת דומייה על במה מיוחדת שאליה יוזמנו, שם גם יצולמו לתמונה קבוצתית.
ההיערכות לאירוע מאוד מורכבת גם בפן התקשורתי. כדי להיענות לבקשות המשלחות השונות, שמעוניינות שצוותי התקשורת שהגיעו ביחד איתן והצלמים הרשמיים שלהם יהיו באירוע הוקם על ההר מרכז תקשורת משוכלל שבו יתכנסו מאות עיתונאים, אולפנים, עמדות עבודה ורשת אלחוטית שעוצמתה תוגברה. האירוע יועבר בשידור חי דרך לוויין ובאתרי האינטרנט של יד ושם, באמצעות שמונה מצלמות, עם תרגום סימולטני לשש שפות.
שיבושי תנועה בירושלים
מבחינת המשטרה, מדובר באחד ממבצעי האבטחה הגדולים ביותר בשנים האחרונות. כ-6,300 שוטרים ישתתפו במבצע המורכב, שלטובתו הוקם חדר פיקוד של כלל גורמי החירום וההצלה בבנייני האומה בבירה.
גם בהיבט האבטחתי מדובר על אירוע בסדר גודל יוצא דופן. כל אחד מהמנהיגים מגיע עם מאבטחים משלו, שיש למצוא גם להם מקום במתחם האירוע ולאפשר להם לבצע את תפקידם. עם זאת, העובדה שמדובר על אירוע שסגור לקהל הרחב תקל במעט על ההתמודדות עם הסוגיה.
כבר משעות הבוקר תורגש תנועה ערה של רכבי ביטחון שילוו את המשלחות בכביש 1 לכיוון ירושלים, וצפויים שיבושים לכל אורך הכביש לכיוון מזרח.
ביומיים הקרובים צפויים שיבושי תנועה וחסימות בצירים שונים בתוך העיר. כמו כן, ייתכנו שינויים בהסדרי התנועה בצירים הראשיים המובילים לעיר לפרקי זמן קצרים ונקודתיים.
בין הצירים שייחסמו החל מהיום:
• דוד המלך מרחוב אמיל בוטה עד רחוב מאפו. הרחוב צפוי להיפתח שוב רק ביום שישי
• רחוב הנשיא מ-17:30 ועד 22:00
• רחוב רבין מצומת הנשיא השישי עד צומת בן צבי בין השעות 17:30-11:30
• רחוב רוטשילד בין השעות 17:30-11:30
• רחוב בורג מצומת רבין ועד בניין מבקר המדינה בין השעות 17:30-11:30
• צירי התנועה ביציאה ובכניסה לעיר ייסגרו לסירוגין בזמן מעבר המשלחות, ולא יתאפשר מעבר רגלי
גם בתחבורה הציבורית צפויים שיבושים, בדגש על הכבישים המובילים לבירה, מרכז העיר והר הרצל. קווי הרכבת והרכבת הקלה יפעלו כסדרם למעט עיכובים נקודתיים. נוסעים שירצו לקבל מידע נוסף יכולים להתקשר למוקד 8787* ולמפעילי התחבורה הציבורית.
עיריית ירושלים תעמיד את החניונים אגרון, קניונית וולפסון ואחד העם פינת סוקולוב ללא תשלום עבור תושבים עם תו חנייה המתגוררים ברחובות אגרון, רמב"ן, ז'בוטינסקי, הנשיא ודוד המלך.
לרגל הכנס העירייה תקים מוקד מיוחד לטובת התושבים שירצו להתעדכן על החסימות ולדווח על בעיות מיוחדות. ביומיים הקרובים ניתן להתעדכן גם באתר העירוני ובחשבונות העירייה ברשתות החברתיות. הלימודים בבתי הספר בירושלים יתקיימו כסדרם.
ביום חמישי בבוקר צפויים לנחות סגן נשיא ארה"ב ונשיא רוסיה, וכביש מספר 1 מנתב"ג לכיוון ירושלים צפוי להיסגר מהשעה 9:00 בבוקר עד השעה 11:00 לסירוגין ובהתאם להתקדמות השיירות. כביש 443 יישאר פתוח.
בסביבות השעה 11:00 צפויה להתקיים פגישה עם נשיא המדינה, רובי ריבלין ולכן הרחובות שייחסמו למשך שעה הם:רחוב ז'בוטינסקי, רחוב הנשיא וכיכר פלומר. משם ימשיכו המנהיגים לטקס בגן סאקר עד השעה 13:00 ובשעה הזאת יחסמו לתנועה: שדרות יצחק רבין, שדרות בן צבי, דרך רופין, רחוב רמב"ן, כיכר פריז, רחוב אגרון, כיכר פלומר, רחוב ז'בוטינסקי ורחוב הנשיא.
אחרי הטקס שצפוי להתקיים כחצי שעה ינועו המנהיגים לכיוון מוזיאון יד ושם בשיירות. בזמן הזה ייחסמו לתנועה גם הרחובות שדרות הנשיא השישי, שדרות חיים הזז, רחוב הרב הרצוג, זלמן שניאור, שמואל בייט, ושדרות הרצל. אחרי שהמכובדים יגיעו אל המוזיאון, התנועה תיפתח לקראת השעה 14:00.
בשעה 16:00 צפויים המנהיגים לנוע מיד ושם, כל אחד למקום אחר. סגן הנשיא פנס יעשה את דרכו לכיוון השגריריות האמריקנית בשכונת ארנונה ומשם למלון המלך דוד, ופוטין צפוי כבר בשעה 18:00 לעשות את דרכו חזרה לנתב"ג. כך, בשעות שבדרך כלל יש עומסי תנועה רבים, כבישים רבים צפויים להיסגר.
נתניהו ינצל את הפגישות למאבק באיראן
מרבית המנהיגים שיגיעו לישראל ביקשו להיפגש עם ראש הממשלה, ובשל אילוצי לוח הזמנים עמלה לשכתו בניסיון לדחוס כמה שיותר פגישות לנתניהו, חלקן אף פגישות צד.
נתניהו יקדיש את השיחות בעיקר לאיום האיראני ולחיזוק היחסים בין המדינות. ראש הממשלה ייפגש עם סגן נשיא ארצות הברית מייק פנס לפגישת עבודה בשגרירות בירושלים, ויחלוק ארוחת בוקר עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, שבה יעסוק בתיאום הביטחוני בסוריה אך גם תתמקד בחתימה על כמה הסכמים משותפים, בהם גם בתחום ההגירה.
עם נשיא צרפת, עמנואל מקרון, ידון נתניהו בסנקציות על איראן בעקבות הפרת הסכם הגרעין וחזרתה להעשרת האורניום, וכן על המצב בלבנון, בדגש על הכרזה על חיזבאללה כארגון טרור והפסקת פרויקט דיוק הטילים. עם שאר המנהיגים שייפגשו עימו, יעלה נתניהו בפגישות את ציפייתו לתמוך בישראל בתביעה שהוגשה לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג - ויבקש מהם לגנות את החלטת התובעת.
בריאיון שהעניק לרשת טלוויזיה נוצרית השבוע, אמר רה"מ כי "שליש מהעם היהודי עלה בלהבות. לא היינו יכולים לעשות דבר. כעת, לאחר השואה והקמת מדינת ישראל, הניסיונות להשמיד את העם היהודי לא פסקו. איראן מכריזה בכל יום שהיא רוצה למחוק את ישראל מעל לפני האדמה. עכשיו יש לנו את היכולות להגן על עצמנו". נתניהו הוסיף כי "הלקח מאושוויץ הוא קודם כל לבלום דברים רעים כשהם עדיין קטנים, ואיראן היא דבר רע מאוד, לא כל כך קטן, אמנם, אך עם נשק גרעיני זה יכול להיות הרבה יותר גרוע. שנית, הם חייבים להבין שהיהודים לעולם לא יהיו יותר חסרי הגנה מול אלה הקמים להורגם".
ולבסוף, גם במוזיאון ישראל בירושלים נערכים למנהיגים שיגיעו לביקור בהיכל הספר, בגלריה לתרבות ואמנות יהודית ולסיורים בגלריות. בין האישים שיגיעו: הנסיך צ'ארלס, מלך בלגיה, נשיא פורטוגל, נשיא אוסטריה ונשיא איסלנד. יו"ר מועצת המנהלים של מוזיאון ישראל, עו"ד יצחק מלכו: "אנו שמחים לארח מנהיגים מכל רחבי העולם ורואים זכות גדולה להציג לפניהם את השילוב הייחודי של התרבות היהודית והאמנות האוניברסלית, כפי שהם נפגשים במוזיאון ישראל".