ביקור נדיר: לראשונה נצפה מלכישליו אפריקני בארץ
ציפור שלא נצפתה מעולם בישראל, מלכישליו אפריקני, נחתה דווקא בנגרייה באילת - והותקפה על ידי חתול
מלך השליווים, או בשמו המקובל יותר "מלכישליו אפריקני" לא נצפה בישראל, ככל הידוע, מעולם.
אולם לפני כמה ימים הבחין גיל פרטוש, תושב אילת, בציפור פצועה שמתחבאת בנגרייה שלו. הוא שלח את תמונתה לחברו, הצפר נועם כץ, שהבין מיד כי מדובר באירוע נדיר: ביקור של מלכישליו אפריקני, עוף קטנטן שחי בעיקר בשדות עשב לחים במרכזה של אפריקה, נודד לרוב רק מרחקים קצרים בתוך היבשת וניזון מתולעי אדמה וחרקים.
תחקיר באזור גילה שהציפור, שהגיעה כנראה מסודן, הייתה כנראה באפיסת כוחות לאחר שעפה זמן רב ללא מזון - ונחתה ברחוב סואן בעיר הדרומית. עוברים ושבים ראו אותה, חשבו שהיא נמלטה מחנות חיות שכנה, וניסו לתפוס אותה. הציפור נמלטה לנגרייה, אך שם התקיף אותה החתול של פרטוש ופצע אותה. היא ברחה למקום גבוה במבנה, ושם איתר אותה פרטוש.
אחרי ששוחח עם כץ הנרגש, פרטוש חילץ את הציפור מציפורני החתול והזעיק את צפרי החברה להגנת הטבע ממרכז הצפרות אילת, שהעבירו אותה ל"חי בר" ביטבתה, ששייך לרשות הטבע והגנים. בדיקה העלתה כי המלכישליו סובל מפציעות באזור הכנפיים ומחולשת שרירים, ככל הנראה כתוצאה מהתעופה הממושכת.
זוהר בן שטרית, מנהל חי בר יוטבתה, אמר: "הציפור הגיעה עם שריטות פנימיות בכנפיים, הציפור קיבלה טיפול בנוזלים במשך שלושה ימים לאחר הטיפול ראינו שהיא מצליחה לעמוד על הרגליים. האכלנו אותה בזחלים, ראינו שהיא מאוד לחוצה, לכן הכנסו אותה לכלוב פנימי חשוך בחי בר יוטבתה במשך שלושה שבועות. שמחתי לראות אותה עומדת ואוכלת לבד, אחרי שביום הראשון היא הגיעה במצב קשה של תת תזונה ולא יכלה לעמוד על רגליה".
למרות ההתרגשות בקהילת הצפרים המקומית מביקור הפתע, מנהל מרכז הצפרות אילת, נועם וייס, אומר ש"מדובר בסיפור עצוב של ציפור חלשה שסיכוייה לשרוד ללא עזרתנו היו קלושים ביותר. ערינו מלאות בחתולי רחוב חמודים אך זריזים, ללא רחמים לציפורים, מה שמותיר לציפור קצת חלשה מעט מאוד סיכוי לשרוד. הפעם אזרח טוב וצפרים הצליחו להציל את מלך השליווים האפריקני, אך ציפורים רבות אחרות הופכות לערימת נוצות במהירות הבזק".
עם זאת, וייס מודה ש"ברגע שקיבלנו את התמונה מגיל הבנו שיש פה משהו מיוחד. מצד אחד, כולם רצו לראות את הציפור, אבל מצד שני צריך היה להגן עליה. בשבת האחרונה שיחררנו אותה חזרה לטבע לאחר שהגיעה למשקל של 100 גרם".