מתן בסתר: נוחי דנקנר מקבל תמיכה משני סייענים אנונימיים
שני משקיעים, שהשתתפו ב-20 מיליון שקל ב"הנפקת החברים" של אי.די.בי שבה הורשע, הודיעו לבית המשפט כי יפרשו מקבוצת הנפגעים הפוטנציאליים. מן העבר השני ממתין להם איום: לפי עמדה שצורפה לתגובה, הם יידרשו לשלם מס אפילו שמשכו תביעתם
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
פרשת הרצת מניות אי.די.בי: איתי שטרום צפוי להשתחרר היום ממאסרו
בכירים לשעבר בבנק הפועלים ישיבו 15.6 מיליון שקל על אשראי שניתן לנוחי דנקנר פרשת הרצת המניות של נוחי דנקנר: קוצר עונשו של שטרוםבהודעה ציינו המשקיעים כי הם מעוניינים להימנע מפרסום שמם, אך הדגישו שהם אינם ממשפחת דנקנר, ואינם בקשר עסקי עם אי.די.בי. הודעת פרישה אחת מתייחסת לבני זוג שרכשו, לדבריהם, מניות ב-9,999,840 שקל בהנפקה ב-22.2.12. הודעת פרישה שנייה מתייחסת לרכישת מניות ואופציות ב-10 מיליון שקל בהנפקה על ידי אדם או חברה.
אותם משקיעים מבקשים מבית המשפט להחריגם מקבוצת הנפגעים הפוטנציאליים - בדומה לכ-30 אנשי עסקים, פעילי שוק, שותפים לשעבר, בני משפחה ומקורבים לדנקנר, שרכשו מניות ואופציות של אי.די.בי אחזקות בתקופת הרצת המניות (21-23.2.2012). בכך הם עשויים להביא להקטנת הפיצוי שיידרש דנקנר לשלם, ככל שתתקבל התביעה. הפרישה מהקבוצה כפופה לאישור בית המשפט.
"רמס ברגל גסה את החוק"
בתוך כך הגיש אתמול התובע הייצוגי אריה רהב למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב את תגובתו לבקשת דנקנר לדחות את התביעה הייצוגית. על הבקשה חתום גם איתי שטרום, בנקאי ההשקעות שהורשע עמו בהרצת מניות.
התגובה הוגשה באמצעות עוה"ד סיני אליאס ואיתן חימוביץ', שהודיעו על כוונה לזמן למתן עדות את כל חותמי הודעות הפרישה. וזאת "לצורך בירור המצגים שהוצגו בפניו, המניעים לחתימה ובדיקה אם הוצגו בפניו השלכות המיסוי והאחרות". לתגובה צורף נייר עמדה מעם רו"ח שלומי לזר, שלפיה הפורשים ייאלצו לשאת בתשלום מס ככל שהתביעה תתקבל.
"דנקנר מנסה לשכתב את המציאות, תוך ניסיון חוזר ונשנה להציג עצמו כקורבן", כותבים עורכי דינו של התובע, "אך המציאות פשוטה: הפעילות העבריינית שלאורה הורשע נועדה לטובתו האישית. לצורך קידום ענייניו האישיים רמס ברגל גסה את החוק". עוד נכתב כי "השפעה על אחרים לצורך קידום תועלתו האישית הפכה לדפוס פעולתו. היא נלמדת מהמסע שבו פרץ דנקנר להחתמת חברי קבוצה על טופסי פרישה. זאת תוך שהוא מטיל עליהם חשיפה אישית משמעותית (אשר ספק רב אם הובאה לידיעתם בשעה שהוחתמו על ידי מי מטעמו של דנקנר על אותם טפסים). וכן תוך שלפחות במקרה אחד, פעל ופועל מי מטעם דנקנר להניע חברה ציבורית לוותר על זכותה לפיצוי, באופן בלתי חוקי בעליל". דברים אלה רומזים לחברת וילי פוד.
על פי נייר העמדה, אלה שבחרו לחתום על טופסי הפרישה יהיו חשופים לחבות מס. "כשמדובר בחברה נוצרות שתי חשיפות מס עיקריות. הראשונה, חבות במס לאור ויתור על זכות התביעה והפיצוי הנובע ממנה (בגובה מס חברות של 23%, נכון ל־2020), או שלילת קיזוז הפסד שנבע מהנזק.
"השנייה היא במישור בעל המניות - חבות במס דיבידנד של 25% או של 30% אם מדובר בבעל מניות מהותי. זאת משום שבעל המניות מחליט לוותר על זכות תביעה בשל שיקוליו הפרטיים, ולא בשל שיקולים עסקיים של החברה.
בנוסף נכתב כי "כשמדובר בפרישת יחיד (אדם פרטי - ת"ג), נוצרת חבות מס נוכח ויתור על זכות התביעה והפיצוי הנובע ממנה (בגובה מס רווח הון של 25%); ולחלופין - שלילת קיזוז הפסד שנבע מהנזק מושא התביעה. בנוסף, קיימים היבטי דיווח וחשיפה לסנקציות במקרה של אי־מתן דיווחים מתאימים. על פניו, חשיפות אלה לא הובהרו על ידי דנקנר (או מי מטעמו) כאשר פעלו להחתמה על טופסי הפרישה".
"ההודעות ייבחנו לגופן"
עם המשתתפים ב"הנפקת החברים", באופן ישיר או באמצעות חברות שבשליטתם, שחתמו על הודעת הפרישה, נמנים אילן בן-דב, יאיר המבורגר, שלמה אליהו, רעיה ומיכאל שטראוס, עופר נמרודי, מיכאל הלוי, יעל אונגר ויורם אמיגה. כמו כן פעילי שוק הון דוגמת איתן אלדר, גלי ליברמן, אייל בקשי, רון לבקוביץ' ושמואל פרנקל; ושחקני נוסטרו כגון אורן חלפון ואיתן סלמן.
בנוסף חתמו על ההודעות שותפים עסקיים של דנקנר, בהם צבי לבנת, יצחק מנור, אבי פישר וארי ראב"ד; בני משפחת דנקנר - אביו יצחק דנקנר ואחותו שלי ברגמן; גלעד טיסונה, חברו של עומר דנקנר בנו של נוחי; חברות פרטיות של דנקנר, בהן גנדן הולדינגס וטומהוק; שותפו של דנקנר לתרמית ני"ע, שגם נתבע בעצמו, איתי שטרום וחברת קלוס טריידינג שבבעלותו (לשעבר ISP). כמו כן חתמו חברות הפצה שהשתתפו בהנפקה - רוסאריו שירותי חיתום, לידר הנפקות ודיסקונט קפיטל חיתום.
מקורבים נוספים לדנקנר השתתפו בהנפקה וטרם הגישו הודעת פרישה לבית המשפט. לא ידוע אם ההודעות האנונימיות הוגשו מטעמם. בין המשתתפים נמצאים יוסי ויליגר, שמעון וינטרוב ומאיר שמיר.דנקנר הגיש באפריל האחרון בקשה לאשר נוסח להודעה שעליה יחתמו מקורביו כהודעת פרישה. במאי דחתה השופטת רות רונן את בקשתו להגיש בשם הנפגעים הודעה. עם זאת, היא לא סגרה את הדלת והודיעה שאם נפגעים פוטנציאליים יגישו הודעות, היא תדון בהן לגופן.
רונן ציינה בהחלטה כי דנקנר אינו צד לבקשה הנוגעת לנוסח של הודעות פרישה. "ככל שיהיו חברי קבוצה שיבקשו להודיע על פרישה - יהיה עליהם להגיש הודעות. מוקדם לקבוע אם הודעות אלה יהיו 'מקובלות בנוסחן' אם לאו. אם וכאשר יוגשו ההודעות - הן ייבחנו על פי האמור בהן ועל פי נסיבותיהן, וככל שיהיה בכך צורך, יורה בית המשפט על תיקונן או שינוין". כעת תורה של רונן להכריע אם היא מקבלת את ההודעות או לא.