זעם בקהילה הגאה: הסכם אימוץ עם רוסיה - בלי להט"בים
על רקע הניסיונות לשחרור נעמה יששכר, חתם השר אלקין על הסכם אימוץ ועדכן על מחוות לרוסים. החוק הרוסי לא מאפשר לזוגות גאים לאמץ תינוקות, וגם מהסכם זה הם מודרים. יו"ר מרצ, ניצן הורוביץ: "יריקה בפנים של הקהילה"
ההסכם שהקהילה הגאה מודרת ממנו: יממה לפני הגעתו לארץ של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, חתמו היום (ד') ישראל ורוסיה על הסכם אימוץ, אך הסכם זה לא יאפשר לזוגות להט"בים לאמץ תינוקות ברוסיה. הדיונים לגבי ההסכם הזה נמשכו כעשור והבשילו רק כעת.
אמנם אין להסכם קשר ישיר לפרשת נעמה יששכר, אולם יש לכך קשר למאמץ של שתי המדינות לייצר "שיח של ג'סטות" כדי להוריד מהשולחן מכשולים שיקלו על הנשיא פוטין להעניק חנינה לנעמה. מחר ייפגש פוטין עם אמה של נעמה, יפה יששכר, ועם ראש הממשלה בנימין נתניהו, וישוחח איתם על שחרורה של הצעירה הישראלית מהכלא הרוסי.
השר להגנת הסביבה ירושלים והמורשת זאב אלקין, יו"ר הוועדה בין ממשלתית ישראל-רוסיה, חתם על ההסכם בפגישה שקיים עם משלחת רוסית בכירה. במהלך הפגישה השר אלקין עדכן את הנציגות הרוסית על כמה צעדים והחלטות ישראליות בכמה סוגיות הקשורות לנכסי הכנסייה הרוסית בישראל ודרכי ניהולם, בעקבות הדיאלוג שנוהל בנושא זה בחודשים האחרונים בין ישראל לרוסיה.
בין השאר, ישראל אפשרה לראשונה לפדרציה הרוסית לרשום את בעלותה על חצר אלכסנדר שליד כנסיית הקבר - נכס שהיה במחלוקת בין פלגים של הכנסייה הרוסית. ישראל סירבה במשך שנים להתערב במחלוקת. בישיבת הכנה לקחו חלק נציגים בכירים מהצד הישראלי ממשרד החוץ, משרד הפנים, משרד האנרגיה ומשרד החקלאות.
פרץ: "הופכים מאות אלפים לאזרחים סוג ב'"
הסכם האימוץ שמונע מזוגות להט"בים לאמץ עורר זעם בשמאל ובקהילה הגאה בישראל. ח"כ עמיר פרץ, יו"ר העבודה-גשר-מרצ, תקף בחריפות: "עכשיו הם סוחרים גם בזכות להיות הורים. ממשלת נתניהו ממשיכה לשבור את השיאים של עצמה ויורקת שוב בפניה של קהילת הלהט"ב. גם כשייקחו את מנהיגי העולם לסיבוב בתל אביב לא יצליחו למחוק את החרפה של ממשלה חשוכה שהופכת מאות אלפים לאזרחים סוג ב'".
יו"ר מרצ ח"כ ניצן הורוביץ אמר כי "נתניהו מיישר קו עם ההומופוביה המסוכנת של פוטין. הסכם האימוץ עם רוסיה הוא יריקה בפניה של קהילת הלהט"ב. אחרי שממשלת נתניהו אסרה על הקהילה הגאה להקים משפחה באמצעות אימוץ או פונדקאות בישראל, נתניהו מיישר קו עם המדיניות הלהט"בופובית של פוטין ורומס פעם נוספת את הזכויות הבסיסיות של מאות אלפי אזרחים ישראלים, חברי הקהילה הגאה. המשפחות הגאות הן משפחות לכל דבר. אחר כך נשמע אותו מתגאה באו"ם בשיוון זכויות לקהילה. זוהי צביעות. הסכם האימוץ הוא בושה למדינת ישראל".
ח"כ איתן גינזבורג (כחול לבן) אמר: "ממשלת נתניהו מונעת מאיתנו להיות הורים לכן זה לא מפתיע שחתמה על הסכם אימוץ עם רוסיה ללא להט"בים. זה המשך למדיניות המפלה בישראל, וזה המשך להצבעה של הליכוד נגד פונדקאות לגברים בארץ. הקהילה הגאה חייבת להתקדם. כחול לבן תדאג להסדיר את האימוץ והפונדקאות לקהילה הגאה".
עוז פרבין, יו"ר עמותת "אבות גאים": "אנו מוחים ומאוכזבים מהחלטת המדינה לחתום על הסכם האימוץ המפלה עם רוסיה, בידיעה שהוא מעמיק את חוסר השוויון כלפי קהילת הלהט"ב בישראל. לא ייתכן שבשנת 2020 אנחנו לא נוכל ליהנות מהאפשרות לאמץ, וזה מצטרף לאפליה בחוק הפונדקאות, ובכלל היחס של המדינה להורים להט"בים בישראל. הגיע הזמן שהזכות להורות תהיה של כל הישראלים, מכל הקבוצות והמגזרים, ובאותה מידה".
אלקין: "אם החוק הרוסי ישתנה, המציאות תשתנה"
מנגד אמר השר אלקין שבהסכם "אין סעיף הנוגע ללהט"בים, אך ההסכם כפוף לחוקים של שתי המדינות וכיום החוק הרוסי לא מאפשר לזוגות להט"בים לאמץ, ולכן אין אימוץ להטב"י מרוסיה. אם החוק הרוסי ישתנה המציאות הזאת תשתנה. ההסכם לא משנה את המצב הזה, אבל הוא מסדיר סוגיה קריטית להרבה מאוד משפחות ישראליות שנתקלו בהרבה קשיים בשנים האחרונות בגלל היעדר ההסכם. בהסכם יש סעיף שתמיד קיים בהסכמים כאלה, שהאימוץ חייב להיות בהתאם לחוקים של שתי המדינות. העבודה על ההסכם נמשכה כמעט עשור כי הרוסים לא מתלהבים מאימוץ למדינות המערב והיה מאוד קשה לחלץ מהם חתימה על ההסכם הזה". בלשכת אלקין הוסיפו: "ישראל לא יודעת לכפות על רוסיה לחוקק חוקים ולהסדיר את מעמד הלהט"בים".
בפגישה נועד אלקין עם השגריר הרוסי בישראל ובכירים מהממשל הרוסי, בהם סגן שר החוץ, סגן שר הכלכלה, סגן שר החינוך, סגן שר העבודה ורווחה, סגן ראש קרן הפנסיה הרוסי וסגן ראש המכס הרוסי. כמו כן נחתם פרוטוקול שיתוף פעולה בין משרדי החוץ של שתי המדינות.
בפגישה נדונו סוגיות רבות במערכת היחסים בין שתי המדינות, בהן סוגיות שיתוף פעולה כלכלי והיקף הסחר בין המדינות (הסחר בין רוסיה לישראל עבר לאחרונה את רף 5 מיליארד הדולר בשנה), וקידום הסכם אזור סחר חופשי. בנוסף הצדדים החליטו לקדם שיתוף פעולה בתחומי החקלאות והאנרגיה, מימוש הסכמות לגבי המסלול הירוק בין שתי המדינות במערך המכס, מימוש הסכם הפנסיות ועוד.