החל הסגר על עיר הנגיף: "הדרך חסומה, לא יכולתי לצאת"
ב-10 בבוקר נכנסה לתוקף ההחלטה להפסיק את הטיסות, הרכבות והאוטובוסים מהעיר הסינית ווהאן ואליה, בתקווה לעצור את נגיף הקורונה. תושבים צבאו על המרכולים ומצאו מדפים ריקים מירקות, בשר ונודלס: "אין בעיה שתסגרו אותנו, אבל תנו לאכול". נוסע שעלה על אחת הטיסות האחרונות לעיר מבייג'ינג: "אני איש אמיץ, זה לא שאהיה לבד"
בעיר ווהאן שבסין, שם החלה התפרצותו של נגיף הקורונה שמדאיג כעת את העולם, נכנס הבוקר (יום ה') לתוקפו הסגר דה-פקטו שהטילו הרשויות בניסיון לעצור את התפשטות הווירוס. אתמול בשעת ערב מאוחרת (שעון ישראל) הודיעו השלטונות כי החל מהשעה 10 בבוקר (שעון מקומי) היום תופסק התנועה של מטוסים, רכבות ואוטובוסים ארוכי-טווח אל העיר וממנה. גם פעילותן של מעבורות ורכבות תחתיות הופסקה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הפסקת התנועה באה בשעה שמיליוני סינים נערכים לחגוג מחר בחיק משפחותיהם את השנה הירחית החדשה. סביב ראש השנה הסיני נוסעים מיליוני סינים לבקר את בני משפחותיהם וחבריהם, ולפי הערכות בתקופה זו של השנה נרשמות במדינה כשלושה מיליארד נסיעות. החשש בקרב שלטונות סין היה שהתנועה מווהאן ואליה תקל על הנגיף להתפשט. ווהאן, עיר שבה 11 מיליון תושבים, היא מרכז סחר ותעשייה וגם תחנת מעבר חשובה בדרך לערים אחרות.
נגיף הקורונה הסיני – סיקור נרחב ב-ynet:
- בצל הנגיף: נפילות בשוקי אסיה
- 11 מיליון איש: סין סוגרת את ווהאן
- תיעוד מהבידוד: עם הנדבקים בנגיף הסיני
- נשא ראשון: הווירוס הגיע לארה"ב
- כך נערכת ישראל לנגיף
אתמול בערב דיווח העיתון הסיני "יומון העם" כי הרשויות לא רק מייעצות לתושבים שלא לצאת מווהאן, אלא גם יאסרו עליהם בפועל לעשות זאת. רשמית העירייה לא הודיעה כי תאסור על תושבים לצאת מהעיר בכלי רכב פרטיים, אבל תושבת ווהאן סיפרה הבוקר לסוכנות הידיעות רויטרס כי לא התאפשר לה לצאת מעירה משום ששוטרים חסמו את הכניסה לכביש הראשי שבו התכוונה לנסוע.
בתיעוד ששידרה הבוקר התקשורת הממלכתית הסינית נראתה תחנת הרכבת הנקואו בווהאן ריקה כמעט לגמרי. שעריה היו סגורים ובחוץ הוצב שלט המודיע כי תנועת הרכבות הופסקה. אנשים נראו עומדים בתור למונית בתחנה, אך נראה כי אין מוניות רבות שפועלות.
הבשר נגמר, גם הנודלס
הנגיף, שבו נדבקו כבר קרוב ל-600 בני אדם ושגרם למותם של 17 אנשים לפחות, הוא וירוס שלא היה מוכר עד לשבועות האחרונים, ומוצאו כנראה בשוק בווהאן שבו סחרו בבעלי חיים באופן בלתי חוקי. בין השאר נמכרו שם דגים, עופות ועטלפים. תחילה נראה היה שהנגיף עובר רק מבעלי חיים לבני אדם, אולם השבוע התברר כי הוא מסוגל לעבור גם מאדם לאדם – למשל בהתעטשות, בשיעול או ביחסי מין. תסמינים ראשונים של הנגיף הם חום, שיעול, תעוקת חזה וקוצר נשימה. לפי שעה אין לו חיסון.
הרוב הגדול של הנדבקים אותרו עד כה בסין, בעיקר בווהאן, אבל מהעיר הוא התפשט גם לערים סיניות גדולות כמו בייג'ינג ושנגחאי, ואחר כך זוהו כמה נדבקים בארה"ב, דרום קוריאה, תאילנד ויפן.
לפי אתרים העוקבים אחר טיסות ברחבי העולם, אחרי השעה 10:00 בבוקר (שעון מקומי) עוד הייתה היום תנועה של מטוסים אל מחוץ לווהאן. "אני אחד מבני המזל, כי לא ביטלו את הטיסה שלי", סיפר סיבוסיסו סגוואן, תושב ווהאן שעלה על טיסת "אייר צ'ינה" לעיר שנז'ן. "המליצו לנו לחבוש מסכות מגן כל הזמן".
את השעות שלפני הפסקת שירותי התחבורה ניצלו תושבי ווהאן כדי לאגור אספקה לימים הבאים. תושבים סיפרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי רשתות המרכולים הגדולות הוצפו בלקוחות, וכי מדפים רבים שעליהם היו אמורים להיות בשר, ירקות ואטריות נודלס להכנה מהירה נותרו ריקים. "כולם בטירוף קניות", דיווח גולש אחד ברשת החברתית הסינית "ווייבו", והציג תמונה של תור ארוך לקופה בסופרמרקט.
שעה בתור לדלק
ברשתות החברתיות התלוננו גולשים על עלייה במחירי הירקות ומוצרי יסוד אחרים. "אף אחד לא יתנגד לכך שיסגרו את ווהאן, אבל אתם צריכים לאפשר לתושבי העיר להיות מסוגלים לאכול ולחיות", כתב אחד הגולשים. בסרטונים שעלו לרשת נראו תורים ארוכים בתחנות דלק, ותושב אחד העיד כי נאלץ להמתין בתור שעה כדי למלא את המכל.
ויש גם מי שלמרות הדאגה ניצל את השעות שלפני הסגר כדי לחזור לווהאן מערים אחרות. הוגו גואו בן ה-22, סטודנט באוניברסיטה בשנגחאי שמקורו בווהאן, בא לעיר לרגל החג. "אני חושב שזה מתקבל על הדעת שאצטרך להישאר בבית – אבל אני מודאג מהאפשרות שלא אוכל לחזור ללימודים", סיפר.
בבייג'ינג עלתה הבוקר קבוצה של נוסעים לאחת הטיסות האחרונות שיצאו לווהאן לפני הסגר. אחת מהם, ג'יין, סיפרה שמאוד לא נוח לא בהתחשב במצב, אבל הסבירה שהיה עליה לחזור לווהאן בשביל הבן שלה. נוסע אחר, יאנג, טען שהוא לא פוחד לנסוע לעיר. "אין איש אמיץ", אמר. "זה לא שאהיה לבד".